Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Český ráj bojuje s přívalem turistů. Cyklisté budou mít od jara utrum

Český ráj bojuje s přívalem turistů. Cyklisté budou mít od jara utrum

Koronavirus neovlivňuje jen lidské životy, ale svým způsobem má dopad i na českou přírodu. Příval turistů v chráněných oblastech a národních parcích sebou přináší větší nepořádek a zhoršenou dopravní situaci. Český ráj chystá pro letošní sezónu nová opatření.  

Český ráj se rozkládá na pouhých 181 km2. Tisíce návštěvníků v hlavní sezóně nemá možnost zvládnout. V nejvytíženější dnech loňského roku navštívilo populární místa přes 2 000 lidí. 

Cyklisté se letos do údolí Plakánek nepodívají

Údolí Plakánek patří k nejvytíženějším místům Českého ráje. V hlavní sezóně se zde střetávají chodci, cyklisté i koně. Úzké cesty nepojmou davy jako na Václaváku, a tak se lidé dostávají mimo vyznačená místa, čímž se porušují erodující pěšiny a vzácná prameniště. 

Letos v dubnu by měl začít platit zákaz vjezdu cyklistů do údolí. Cyklisté budou moci kola údolím vést, nebo Plakánek objet přes Podkost či Dobšín. 

Auta nechte doma

Osobní auta stojí úplně všude – na zelených plochách, na zákazech zastavení i před vjezdy domů. Neukázněně zaparkovaná vozidla ničí přírodu a představují problémy v naléhavých případech. V loňském roce například bránila vjezdu hasičských vozů. 

V letošním roce má přibýt cedulí se zákazem stání hlavně kolem hradu Kost a návštěvníci budou více motivováni k využívání hromadné dopravy. 

Skalní města se už propagovat nebudou

Správci už nebudou propagovat nejoblíbenější místa v oblasti, jako je Hruboskalsko nebo údolí Plakánek. Pozornost návštěvníků chtějí obrátit k méně známým krásám Českého ráje. Poznejte je také

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.