Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam na výlet s dětmi v době koronavirové? II. část

Kam na výlet s dětmi v době koronavirové? II. část

Dostat děti do přírody může být často nadlidský úkol. Navíc když v čase koronavirových možností stále ubývá. Poradíme vám, kam s nimi vyrazit v době jarních prázdnin. Při troše štěstí vás nebudou cestou proklínat a v ideálním případě je bude výlet dokonce bavit.

Po stopách Popelky

Hrad ŠvihovZdroj: Pixabay

Příběh nejznámější české pohádkové postavy známe všichni. Stezka nedaleko hradu Švihov vám ale dá možnost jej zažít jinak, než prostřednictvím televizních obrazovek. 

Pohádkové putování vás zavede na místa, kde se natáčela oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou. Začnete na nádvoří hradu, kde Popelka žila se zlou macechou a rozmazlenou nevlastní sestrou. První zastávka bude konírna, kde přespával kůň Jurášek. K domovu sovy Rozárky se budete muset vydat mimo hrad. Dojdete až do Meziboří, kde půjdete kolem rybníka, do kterého spadla macecha s Dorou. 

Trasa je dlouhá přibližně 9 kilometrů a nakonec vás opět zavede zpět na hrad Švihov. 

Obora svatý Linhart

Oboru sv. Linhart u Karlových Varů tvoří tři části. Přímo u Linhartu si prohlédnete jelena sika Dybowského, o kousek dál ve střední části žije daněk skvrnitý a špička obory patří praseti divokému. 

Zvěř můžete obdivovat z klasických pozorovatelen nebo z pozorovacích lávek. Dvě prochází napříč oborou. V místech, kde se zvířata vyskytují nejčastěji, jsou vyhlídkové můstky. Ty vás dostanou až do šesti metrové výšky, odkud se vám naskytne jedinečný pohled na zvířata a krajinu shora. Další lávka pak vede loukami a podél lučních rybníčků. Poslední protíná vedlejší komoru obory pro černou zvěř v hlubokém lese. 

Všechny cesty podél obory a lávky jsou součástí naučného okruhu. S místní zvěří a krajinou vás seznámí několik informačních tabulí. 

Přírodní park Prelát

Přírodní park PrelátFoto: Facebook - Mariánské Lázně; odkaz - www.facebook.com/marianskelazne.cz

Na okraji Mariánských Lázní sousedí s hlubokým lesem malebná louka. Protéká jí potůček plný žulových balvanů, který přivádí vodu do dvou rybníčků. Tento jedinečný kousek přírody dal vzniknout přírodnímu parku Prelát. Jméno získal po prameni, jenž zde byl objeven již před mnoha a mnoha lety. Pramen Prelát dnes vytéká z dřevěné sochy mnicha. 

Kromě klasických prolézaček, houpaček a překážkových drah tvoří park celá řada zajímavých atrakcí, které děti nejen zabaví ale i něco málo naučí. V malém vodním světě zjistí, jak funguje vodní mlýn, u pravého indiánského totemu se na chvíli promění v indiány a na šplhací pyramidě si zlepší své fyzické dovednosti. Dále zde najdete dřevěný amfiteátr, hliněnou jeskyni, zlatokopecký srub Jacka Londona nebo ohniště. Všechny atrakce byly vytvořeny výhradně z přírodních materiálů – ze dřeva, lan, kamenů a kovů. 

Areál lesních her ve Stožci a v Prachaticích

Areál lesních her v PrachaticíchAreál lesních her v Prachaticích, foto: FacebookDřevěná stavba roku; odkaz: www.facebook.com/drevenastavbaroku

V Jihočeském kraji se nachází hned dva Areály lesních her. Jeden se ukrývá v samotném srdci Šumavy a druhý se v roce 2020 umístil na čestném pátém místě v soutěži dřevěná stavba roku v kategorii dětská hřiště – velká. 

Areál lesních her ve Stožci

Areál lesních her ve Stožci neboli Soví stezka je řešen formou naučné stezky, která si dala za úkol nejen vzdělávat, ale i bavit. Začíná u informačního střediska v obci Stožec. Je dlouhá 1,6 km a je součástí rozšířeného okruhu dlouhého 4,5 km. Jejím patronem je puštík bělavý. Právě on vás provede světem lesních živočichů a rostlin. Hlavním tématem je život v lese, obnova lesa a význam tlejícího dřeva. 

Malí návštěvníci jistě uvítají řadu interaktivních prvků. Vyzkouší si stromový telefon, zahrají si na stopaře, zjistí, co skrývají kůry stromů, nebo se stanou datlem. 

Areál lesních her v Prachaticích

Prachatický areál byl otevřen v roce 2017. Nabízí herní prvky určené hlavně dětem od 3 do 12 let. Budou mít možnost nahlédnout do útrob stylizovaného mraveniště, vyzkoušet si pobyt v ptačím hnízdě nebo pavoučí síti, zjistí jak neuvěřitelně hbitá je veverka nebo budou pozorovat žabí tůňi. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.