Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Přestali jsme zpívat Nad Tatrou sa blýska a musíme si sjednat pojištění

Přestali jsme zpívat Nad Tatrou sa blýska a musíme si sjednat pojištění

Tatry nebo termální koupaliště se mohou pěkně prodražit, pokud vyrazíte bez cestovního pojištění. Nesmíte zapomenout na to, že na Slovensku se sice domluvíte, ale jste v zahraničí. Cestovní pojištění vás ochrání, pokud před vámi přistane účet za léčebné výlohy.

Blízké Slovensko

Nádherné hory, krásné památky, historická centra měst nebo příjemná termální koupaliště. To vše za humny a bez jazykové bariéry. Slovensko je oblíbeným cílem výletů i dovolených, z moravských měst je mnohdy blíže do Bratislavy než do Prahy. Pořád považujeme Slovensko za náš druhý domov, proto vás možná nenapadne, že byste se měli na cesty na Slovensko pojistit. Ukážeme vám úskalí evropského průkazu cestovního pojištění.

Co je pokryto z pojištění EU

Evropský průkaz zdravotního pojištění vám zajistí péči za stejných podmínek jako mají místní občané. Pokud neplatí za ošetření, nebudete platit ani vy, pokud jsou jim účtovány regulační poplatky, týkají se i vás. Pozor však na to, že pojištění pokryje jen neodkladné ošetření a zákrok. Nekryje už následné léčení, pobyt v nemocnici, nutný převoz domů, náklady na práci záchranných sborů nebo snad repatriaci.

Proč se na Slovensko pojistit

Jak již bylo zmíněno, občané EU mají nárok na poskytnutí neodkladné péče. Pokud ji v zemi mají občané zdarma, budete ji mít zdarma také. To znamená, že vás po úraze ošetří a náklady na ošetření neplatíte. Uhradíte ale poplatek za pohotovost, pokud jej mají na Slovensku nastavený. Co ale když vás přijmou do nemocnice k hospitalizaci? Nebo pokud bude nutné zajistit převoz do české nemocnice? Pak počítejte náklady v desítkách tisíc. 
Samostatnou kapitolou a velmi nákladnou kapitolou, jsou převozy zraněných z hor, nebo transport vrtulníkem. Tam jsou náklady počítány v tisících EUR. 
Kontrolujte, zda nemáte u banky nabídku ročního cestovního pojištění. Pokud cestujete několikrát ročně, bývá pojištění velmi výhodné. Můžete jej mít v nabídce k běžnému účtu, platební kartě nebo k pojistnému produktu.

Pozor na rizikové aktivity

I s cestovním pojištěním si musíte dát pozor na to, zda pokrývá sportovní aktivity, které se chystáte podnikat. Výluky mohou být pro horskou turistiku, horolezce, lyžování, sjíždění řek, adrenalinové sporty. Některé pojistky nepokryjí pátrací, záchranné nebo vyprošťovací akce. Kontrolujte podmínky pojištění pro chronicky nemocné osoby, těhotné nebo dlouhodobě léčené osoby. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.