Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Jihočeského kraje
Zdroj: Pixabay

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Jihočeského kraje

Láká vás rozmanitá příroda Jihočeského kraje? Prohlédněte si ji z nejoblíbenějších rozhleden. Stará či mladá, velká či malá, každá z nich má něco do sebe a hlavně každá poskytuje úchvatné výhledy na nejkrásnější jihočeská místa. Mezi ta patří například Šumava, Třeboňsko nebo Blanský les.

Kleť

Pro své stáří asi nejznámější rozhledna Jihočeského kraje. V Blanském lese se tyčí od roku 1825, což z ní dělá vůbec nejstarší kamennou rozhlednu u nás. Nechal ji postavit majitel panství Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenberku. Podle něj získala jméno Josefova věž. Dnes ji ale nikdo neřekne jinak než Kleť. 

Novogotická stavba měří 18 metrů a stojí v nadmořské výše 1084 metrů. Z takové výšky můžete pohodlně obdivovat nejen celé Českobudějovicko, Třeboňskou pánev nebo Šumavu, ale také vrcholky rakouských Alp.

V roce 1925 byla u rozhledny otevřena horská chata, jejíž patronkou se stala kněžna Terezie ze Schwarzenberku. Chata s restaurací funguje dodnes. K oblíbeným atrakcí patří od roku 1961 nedaleká observatoř.

Na Kleť si můžete poctivě vyšlápnout pěšky nebo zvolit jednodušší metodu v podobě lanové dráhy, která překonává délku 1752 metrů a nadmořskou výšku 383 metrů. 

Otevřeno:

  • Celoročně od úterý do neděle od 9:00 do 17:00

Vstupné:

  • základní: 40 Kč
  • snížené: 20 Kč

Boubín

I rozhledna Boubín se může pyšnit jedním prvenstvím. Je totiž nejvýše položenou dřevěnou rozhlednou v České republice a celkově druhou nejvýše položenou rozhlednou v Česku (prvenství drží rozhledna na Pradědu)

Uprostřed Boubínského pralesa stála vyhlídková plošina již od konce 19. století. Kvůli žalostnému technickému stavu ale musela být stržena a až před nedávnem (v roce 2005) nahrazena novou rozhlednou ze smrkové kulatiny.

Vznik Boubína nebyl v žádném případě procházka růžovým sadem. Kvůli ochraně okolní přírody nesměli stavitelé používat těžkou techniku. Více než 60 tun materiálu tak museli na vrchol dopravit ručně, pouze s pomocí koní a lanovky. Jaká to musela být dřina se ostatně přesvědčíte sami při stoupání na strmý kopec. 21 metrů vysoká rozhledna vám za odměnu poskytne nádherné výhledy na Šumavu, Vimperk, Brdy i rakouské Alpy. 

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna Skokanský můstek Zadov

Původně skokanský můstek, dnes jedinečná rozhledna – tím je stavba na Churáňově u Zadova.
Ještě když skokanský můstek fungoval, český sportovec Pavel Ploc zde vytvořil rekord v délce 95 metrů. V roce 1994 se můstek otevřel návštěvníkům jako vyhlídková věž. O dva roky později zde proběhl vůbec poslední závod. Dnes je rozhledna po rekonstrukci, během které získala mimo jiného horolezeckou stěnu. 

Krásné výhledy na Šumavské podhůří s Javorníkem a na celý Zadov si můžete užít z dvaatřicetimetrové výšky.

Otevřeno:

  • červen – září: denně 
  • říjen – květen: během víkendů a státních svátků

Vstupné:

  • základní: 50 Kč
  • snížené: 30 Kč

Rýdův kopec

U obce Děbolín se tyčí rozhledna, která zaujme především po architektonické stránce. Stojí na mohutné kamenné podezdívce a k nebesům se vypíná pomocí ocelových sloupů. Ty tvoří přesný rovnoramenný trojúhelník, a proto se jí občas přezdívá Trigon. Za návrhem stojí architekt Miroslav Hájek. 

Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 24 metrů vedou hned dvě schodiště. Vydat se můžete buď po 102 ocelových schodech nebo po 128 dřevěných. Tak jako tak se dostanete ke krásným výhledům na Jindřichův Hradec, Šumavu, výše zmíněnou Kleť nebo Novohradské a Slepičí hory. Za dobrého počasí dohlédnete na rakouské Alpy. 

K rozhledně vede červeně značená turistická stezka z obce Děbolín. Že byste věž přehlédli, se bát nemusíte. Jde o jedinou dominantu širokého okolí. 

Otevřeno: 

  • duben – říjen: denně od 8:00 do 20:00
  • listopad – březen: zavřeno

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna u Jakuba

Nejvyšší rozhledna našeho seznamu je Rozhledna u Jakuba. Se svými 45 metry se tyčí uprostřed České Kanady, na Havlově hoře. Jedinečnou z ní dělá její konstrukce. Věž tvoří lepené dřevěné profily, které nejsou u takto vysokých rozhleden obvyklé. I proto jde o nejvyšší svého druhu u nás. 

Na vrchol vede 180 schodů. Po jejich zdolání vám bude odměnou kruhový výhled na Českou Kanadu, obec Dačice nebo Český Rudolec se zámkem. 

Samotné výhledy ale nejsou jediným lákadlem. V přízemí věže najdete galerii českých rozhleden a v okolí se rozprostírá naučný lesopark. 

Otevřeno:

  • červen – srpen: denně od 10:00 do 18:00
  • září – květen: o víkendech

Vstupné:

  • základní: 50 Kč
  • snížené: 20 Kč

Rozhledna Hradišťský vrch

Na závěr vám představíme jednu 28 metrů vysokou krásku z Novohradského podhůří. Na Hradišťském vrchu (779 m. n. m.) stojí teprve od roku 2019. Dřevěnoocelová konstrukce někomu připomíná obří rozsypané mikádo, někdo se na ni zas nemůže vynadívat. Za architektonickým návrhem stojí Pavel Jura, který se nechal inspirovat historií a krajinou v regionu. Například pěticípý půdorys věže připomíná růže, které měli ve znaku Rožmberkové. 

Na vyhlídkovou plošinu vede 149 schodů. Za příznivého počasí se odsud budete kochat Novohradskými vrchy, Budějovickou kotlinou, Plechy, Kletí nebo rakouskými Alpami.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.