Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jedeme sami. Máme to dražší a nemůžeme si vybrat

Jedeme sami. Máme to dražší a nemůžeme si vybrat

Cestovní kancelář se v době online nákupů a rychlého šíření informací zdá jako zbytečný mezičlánek, který stojí spoustu peněz. Srovnáme, kdy a proč je výhodnější nákup přes cestovní kancelář a kdy se vyplatí vyrazit po vlastní ose.

Výběr dovolené

Kdo se vypraví do cestovní kanceláře, má dokonalý servis. Dovolená je pro něj zařízená, má k dispozici ubytování, stravu, dopravu. Může si dokoupit výlety v místě, cestovní pojištění včetně storna zájezdu a může klást požadavky na ubytovatele (umístění pokoje, doplňkové vybavení atd.). 
Nespornou výhodou je rada zkušených pracovníků cestovní kanceláře. Ve větších cestovkách pracovníci každoročně navštěvují místa, která následně doporučí (nebo ne) zákazníkům. Osobní zkušenost a doplňkové informace o destinaci jsou často cenné. 
Již v úvodu je třeba zmínit, že kromě pohodlí má dovolená od cestovní kanceláře záruku. Můžete reklamovat pobyt, v případě nečekaných událostí se o vás cestovka postará, máte k dispozici služby delegáta a pokud jste si zakoupili pojištění, obvykle pokrývá i storno zájezdu.

Levnější cestování s cestovkou

Nákup u cestovní kanceláře bývá jednak pohodlný a pak i cenově výhodný. Cestovka dokáže ubytovatelům a leteckým společnostem zaručit, že vyprodá velkou kapacitu, proto dostává ubytování a služby za mnohem nižší cenu. Za výhodnou cenu má nakoupeny letenky nebo má vlastní autobusy. Jestliže kupujete balíček služeb, tedy ubytování, stravu a dopravu, obvykle je levnější nákup přes cestovní kancelář. Zejména to platí pro blízké destinace, kam Češi míří nejčastěji.

Proč cestovat bez cestovky

U levnějších pobytů, obvykle bez stravy a dopravy, lze s přímým objednáním ušetřit. Cestu si můžete plánovat sami a využít i jiných termínů nástupu a ukončení pobytu dovolené. Vlastní doprava a kombinování různých ubytování umožní flexibilitu, můžete vystřídat mnohem více míst během jednoho týdne. Vlastní stravování má výhodu v nižší ceně a pobytu bez řízeného rozvrhu, kdy nemusíte vstávat v určenou hodinu na snídani a spěchat večer z výletu na večeři. Zemi lépe poznáte vlastním cestováním, zkoušením místních pokrmů, návštěvou na tržištích nebo posezením v autentických hospůdkách s domácí atmosférou.

Levnější cestování bez cestovky

Jestliže se chcete vypravit do dalekých zemí, o kterých je známo, že jsou pro našince za hubičku, ušetříte, pokud budete cestovat bez cestovky. Jedná se o země jako například Thajsko, Filipíny, Vietnam nebo Indie. Pak je třeba začít nákupem výhodné letenky a podle termínu letenky sjednávat vše ostatní. Po cestě vás budou čekat rozličná dobrodružství, které jen okoření zážitky z cest.

Rizika cesty bez cestovky

Připravte se na náročnější plánování, ubytování budete hledat z omezené nabídky, protože ty hlavní ubytovací kapacity nabízí cestovní kanceláře. Můžete ale objevit klidná a příjemná místa, jen je třeba se obrnit trpělivostí. Nejlépe se hledá sólo ubytování pro pár nebo cestující s jedním dítětem. Větší rodina nebo skupina přátel už ubytování hledá hůře, je třeba rezervaci sjednat už před sezonou. Jestliže se dostanete na místě do potíží, ubytovatel popletl rezervaci, pokazilo se vám auto, onemocníte, pak jste odkázáni sami na sebe. Proto rozhodně nepodceňujte doplňkové pojištění. Náročné bývají i transfery od letiště a na letiště, zejména při využití nočních letů. V ubytování následně čekáte dlouho na pokoj, zatímco pro cestující s cestovní kanceláří bývá vždy na tuto dobu zajištěno pohodlné zázemí. 
Solo cestování je pro dobrodruhy, kdo si chce odpočinout a mít skvělý servis, volí cestu s cestovní kanceláří. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.