Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Chorvati zdražují a viní z toho euro. Ani voda už nebude zdarma

Chorvati zdražují a viní z toho euro. Ani voda už nebude zdarma

Výrazný růst cen se nevyhnul žádné evropské zemi. Vysoká inflace, přechod na euro a zavedení nových poplatků bude tím hlavním, co zdraží vaši letošní dovolenou v Chorvatsku. Zpoplatní se i služby, u kterých jste byli zvyklí, že jsou zdarma.

Citelné zdražení v Chorvatsku

Chorvatsko je oblíbeným cílem Čechů při letní dovolené. Láká je nádherné moře s vysokým obsahem soli, skutečnost, že se v zemi poměrně snadno domluví i bez znalosti jazyka i relativní blízkost země, která umožňuje překonat vzdálenost vlastní dopravou. Inflace však zasáhla i obyvatele Chorvatska a došlo k poměrně vysokému růstu cen potravin, jídla v restauracích, občerstvení a nápojů u stánků i dalších služeb. Cenový skok připisují Chorvaté rovněž přechodu na měnu euro, ačkoliv existuje podezření, že se jedná pouze o taktiku obchodníků, jak cenové navýšení obhájit. Nákup zmrzliny a nápojů v rychlém občerstvení už vás vyjde na stovky korun

Navýšení výdajů očekávejte i u nákladů na cestu, od loňského roku zdražily poplatky a mýtné na silnicích (ovšem jen mírně), dražší je cestovní pojištění a v některých zemích se zvýšila cena pohonných hmot. Mírnou kompenzací je příznivá cena benzínu, která panuje na území Chorvatska. 
Vzhledem ke zdražení v Chorvatsku se začíná více vyplácet pobyt s all inclusive. Útrata v místě se s all inclusive výrazně sníží. 

Cestovky avizovaly mírné zdražení služeb

Co se Chorvatska týká, tak cena ubytování a stravy v hotelových kapacitách vzrostla o 10 až 20 % v závislosti na lokalitě a typu ubytování. Připlatíte si i za doplňkové služby hotelů jako například za klimatizaci, parkování, minibar, wellness nebo půjčení sportovních potřeb. To v případě, že jejich cena není započítána v ceně pobytu. 

Zavedení nových poplatků

Nespočet pláží je v Chorvatsku oceněno modrou vlajkou za čistotu, kvalitní vybavení a poskytované zázemí pro turisty během pobytu. Standardem na vyhledávaných plážích jsou sprchy se sladkou vodou a toalety. Ostrov Krk od letošního roku zpoplatní sprchování na pláži. Ačkoliv se nejedná o vysoký poplatek, vzhledem k tomu, že sprchu na pláži vyhledáváte několikrát denně, může být konečná cena za sprchování poměrně vysoká. Půl minuta sprchování na pláži na ostrově Krk bude zpoplatněna částkou 20 eurocentů.

Důvodem je ochrana životního prostředí

Vybrané poplatky poputují do městské kasy, nicméně důvodem opatření nicméně není to, aby Krk inkasovat více na poplatcích. Letní sucha, se kterými se ostrov dlouhodobě potýká nutí k omezení spotřeby vody. Zpoplatnění sprch na plážích povede k nižší spotřebě a k zamezení plýtvání cenných zdrojem. Odhady pracují s předpokladem, že se spotřeba vody na městských plážích po zavedení poplatku sníží až na čtvrtinovou výši. 
Všeobecné zdražení může vést o omezování délky pobytu, k orientaci na levnější podoby ubytování nebo ke snížení spotřeby v místě. Možná se Češi brzy vrátí k osvědčené praxi, přivézt si potraviny na celý týden pobytu z domova. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.