Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Na Křivoklát i v zimě. Ledová pohádka s minimem turistů

Na Křivoklát i v zimě. Ledová pohádka s minimem turistů

Pohádkový hrad Křivoklát vás přivítá i v zimě. Do konce února si můžete hrad prohlédnout o víkendu odpoledne. Poznejte jeden z nejstarších a nejvýznamnějších českých hradů v klidné zimní atmosféře, vydejte se v zimě na kouzelný Křivoklát. 

Kouzelný Křivoklát

Panorama hradu Křivoklát znáte z mnoha pohádek a filmů. V dětství i v dospělosti zde pobýval Karel IV., o významu hradního komplexu nelze pochybovat. V době husitských válek ukrýval Křivoklát korunovační klenoty, ale hrad skrývá mnoho pokladů dodnes. Určitě si jej zajeďte prohlédnout osobně. Kromě hlavní turistické sezóny se na Křivoklát můžete vypravit i v zimě. 

Hrad Křivoklát otevírá turistům brány pravidelně ve dne i v noci, kromě zajímavých prohlídek hradu můžete na Křivoklátu shlédnout i mnoho výstav, navštívit expozice muzea nebo se zúčastnit koncertů či festivalů. Křivoklát každoročně pořádá muzikálová a divadelní představení, filmový festival nebo hostí řezbáře. Po celé léto má bohatý kulturní program a navštíví ho tisíce lidí. V zimním období se můžete těšit na klidnou atmosféru a minimum turistů.

Počátky Křivoklátu sahají až do 12. století, okázalý královský hrad vznikl ale až za Přemysla Otakara II. Nejvýznamnější přestavbu realizovat Václav IV. a Vladislav Jagellonský. Název Křivoklát údajně pochází od spojení slov klát a křivý. Hrad byl v minulosti obrostlý křivými stromy (kláty). 

Prohlídkové okruhy Křivoklátem

Křivoklát nabízí několik prohlídkových okruhů. Nejkratší má 20 minut a vezme vás na hradby a velkou věž. Nejdelší má přes 100 minut a vezme vás celým hradem. Prohlídnete si krásné II. hradní nádvoří, Stříbrníci, vězení a hladomornu, Královský sál, obrazárny, knihovnu čítající 52 tisíc významných svazků, lovecké sbírky, projdete se po hradbách až po věž Huderku s černou kuchyní. 

Zimní prohlídky na Křivoklátě

Jen několik málo pamětihodností otevírá brány návštěvníkům v zimním období. Jednou z výjimek je státní hrad Křivoklát, který si můžete prohlédnout až do konce února v sobotu a v neděli. Prohlídky se konají od 12 do 14 hodin a zpřístupněn je první prohlídkový okruh, který vás zavede na hradní nádvoří, do unikátní Stříbrnice, provede vás vězením a hladomornou přes kapli do rytířských a reprezentačních prostor hradu. Uvidíte knihovnu, obrazárnu a hradní muzeum. 

Tipy na výlet v okolí Křivoklátu

Na levém břehu řeky Berounky je krásná informační stezka. V letním období je určena vodákům, v zimním období si ji užívá řada pěších turistů. Dozvíte se mnoho o místních unikátních lomech a Národní přírodní rezervaci Karlštejn. 
V Lužné u Rakovníka můžete obdivovat unikátní sbírku parních lokomotiv v tamním muzeu Českých drah. Některé z lokomotiv jezdily ještě na území Rakouska-Uherska. Muzeum se ale návštěvníkům otevírá jen od května do října. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.