Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte nejkrásnější švýcarská jezera

Poznejte nejkrásnější švýcarská jezera

Švýcarsko je zemí zaslíbenou a každoročně láká přemíru turistů. Pokud patříte k milovníkům přírody, tato destinace vás rozhodně nezklame. A to především v letním období, kdy se můžete vydat k rozmanitým a úchvatným jezerům. Ve Švýcarsku se jich nachází stovky. My vás nyní podrobněji seznámíme s těmi nejznámějšími z nich.

Ženevské jezero

Jestliže chcete poznat to největší a zároveň nejznámější švýcarské jezero, vyrazte k tomu ženevskému. Jeho celková plocha činí 580 km2 a z ptačí perspektivy připomíná banán. Ženevské jezero je druhým největším v Evropě a jeho teplota se v letních měsících pohybuje kolem 23 °C. Jezero je jako stvořené pro okružní plavby. Zároveň nabízí pestré zázemí v okolí, o což se starají mnohé turistické a cyklistické trasy. Sportovní vyžití můžete kombinovat s pohledem na dech beroucí scenérie, krásné vinice nebo starobylé hrady.

Ženevské jezero doslova vybízí k objevování nových míst. Typickým příkladem je vodní hrad Chilton, středověké městečko Gruyéres a pověstná vinice Lavaux. Možná byste měli vědět, že tamní vinice jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Pokud budete chtít spojit horské výhledy s noblesní architekturou, směřujte do městečka Lausanne, které je zajímavé svými třemi výškovými úrovněmi.


Neuchâtelské jezero

Neuchâtelské jezero leží celou svojí plochou na území Švýcarska. V tomto ohledu drží prvenství z pohledu velikosti s rozlohou 217,9 km2. Jeho největší hloubka je 152 m. Situováno v je v západním Švýcarsku, konkrétně u úpatí hory Jura. Právě spojení hory a tamních vinic je největším lákadlem pro turisty. Do malých vinařských vesniček vedou turistické a cyklistické trasy. Na březích se můžete oddávat relaxaci, ve vodě zase koupání a vodním sportům. Okružní platby jsou naprostou samozřejmostí.

V relativní blízkosti Neuchâtelského jezera se nachází řada zajímavých cílů, které zpestří vaši dovolenou. Je to stejnojmenné město Neuchâtel, kde je situován stejnojmenný zámek a kostel La Collégiale. Výlet si můžete udělat také k dalšímu jezeru ve švýcarském kantonu Fribourg a Vaud, jehož název je Murtensee. Asi 25 kilometrů je to do města Freiburg, s nímž je pojí nejzachovalejší historická architektura v zemi.

Bodamské jezero

Bodamské jezero je druhým největším v Alpách. Jeho celková plocha činí 536 km2 a vyhledávané je především pro svoje středomořské klima. Kolem jezera je k dispozici až 273 km cyklostezek. V létě si zde užijete příjemné teploty kolem 22 °C, a hlavně budete mít možnost poznat přemíru zajímavých cílů. V rámci okružních plaveb můžete vyrazit na ostrov Reichenau nebo Mainau.

V samotném okolí Bodamského jezera se toho nabízí více než dost. Co byste řekli na jedno z nejmalebnějších náměstí Rathausplatz v Stein am Rhein? Krásná jsou také města St. Gallen a Konstanz se svými historickými objekty. Pokud patříte k milovníkům zámků, vaším cílem se stane Meersburg. Nahlédnout můžete i do unikátního skanzenu Uhldingen-Mühlhofen, popřípadě se zastavíte u rýnských vodopádů. Ty patří k největším v Evropě a dosahují výšky 150 m.

Lucernské jezero

Lucernské jezero nebo také Vierwaldstättersee. Přesně tak se jmenuje jedna z nejčistších vodních ploch Švýcarska v překladu označovaná jako Jezero čtyř lesních kantonů. Lucernské jezero se pyšní vysokou kvalitou vody, takže zde bují podvodní život. Vše dotváří okolní krásy a nezaměnitelné pohledy na kopce a hory. Kolem jezera vede pověstná Švýcarská stezka dlouhá 35 km, na níž zpozorujete spoustu krásného.

Zavítat můžete třeba na známou louku Rütli nebo dáte přednost vrcholu Seelisberg. Právě na tento vrchol vede malá horská železnice. Na relativně krátké trase budete mít k dispozici až 35 nejkrásnějších přírodních úkazů. Od vodopádů, přes bílé hory, soutěsky až po ledovce. Zkrátka vše v okolí Lucernského jezera.


Brienzské jezero

Chcete poznat jedno z nejkrásnějších míst Švýcarska? Potom se vydejte k Brienzskému jezeru. Působiště jako stvořené pro turistiku, rybolov, ale také paragliding a spoustu ostatních pohybových aktivit. Kolem jezera si můžete naplánovat nejrůznější výlety v obležení dřevěných vesniček a horských scenérií v podání Mnichu a Jungfrau. Lodní doprava zde spojuje jednotlivá městečka, takže pokaždé budete trávit čas někde jinde. Populární je město Meiringen. V zimě dostávají zelenou naopak oblasti jako Sörenberg – Flühli, Meiringen-Hasliberg a Sörenberg Rothorn.

Luganské jezero

Nakonec bychom neměli zapomínat ani na Luganské jezero neboli Lago di Lugano. Na jezeře funguje rozvinutá lodní doprava. Poměrně větvené jezero je obklopeno horami. Krásný výhled na jezero si můžete užít z vrcholu Monte Generoso. Originální je také lanovka z města Serpiano na Monte San Giorgio. To je mimochodem hora zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, protože se na ní nachází pravěké fosilie.

S pomocí lanovek se dostanete i na ostatní hory kolem Luganského jezero. To je samo o sobě příslibem středomořského klimatu. Navštívit můžete pestrá lázeňská letoviska. Mezi zajímavosti v okolí patří Muzeum pašeráků, ale také muzeum Hermana Hesse situované v Montagnole. Poznávací plavby po jezeře lze spojit i s objevováním přírodních krás místních parků. Za zmínku stojí park Belvedere a park Scherrer. Luganské jezero si zkrátka zamilujete.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.