Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte nejznámější minipivovary v Česku

Poznejte nejznámější minipivovary v Česku

Patříte k milovníkům zlatavého moku? Potom určitě víte, že v České republice funguje přemíra nejrůznějších pivovarů. Zaměřovat se však nemusíte pouze na nabídku těch velkých. V posledních letech se do popředí zájmu pivařů dostávají minipivovary a menší rodinné pivovary. Mnohé z nich dokonce nabízí i lahodné degustace. Pokud chcete ochutnat pivo z minipivovarů, přinášíme vám několik zajímavých tipů.

Pivovar Hendrych

Rodinný pivovar Hendrych patří mezi mladé projekty. Sen o rodinné firmě se zhmotnil v roce 2012, kdy byly na trh uvedeny první výrobky pivovaru. Od té doby cílí na kvalitu a osobitost vyráběného piva. Pivovar Hendrych z Vrchlabí si jde za plnou a hořkou chutí. Jeho produktová nabídka dnes dokáže pokrýt požadavky různých milovníků piva. Všechno začíná u skvěle pitelné desítky H10 a pokračuje přes hořký ležák H11 až po polotmavý pivní klenot H13. Výjimečná je i jedinečná kvašená H16 ALE. Ne nadarmo používá pivovar Hendrych slogan „jedu kvalitu“, který vypovídá o mnohém.

Šumavský pivovar

Šumavský pivovar ve Vimperku byl založen v roce 2010 a snaží se navázat na tradici vaření piva v tomto městě. Prvopočátky vaření jsou spojovány s 13. stoletím. Přerušení výroby proběhlo v roce 1967. Rodinný pivovar je veden pod rukama manželů Hojdarových. Malý Šumavský pivovar si zakládá na tradičních recepturách. Vaření je realizováno bez přidaných látek. Sortiment pivovaru je poměrně pestrý. Vimperské pivo ukrývá ležáky, ale také mnohé speciály. Výjimkou nejsou ani piva bavorského typu, australské aly a stouty.

Únětický pivovar

První pivo se začalo v Úněticích vařit už v 16. století. Po určitých problémech ve 20. století přišel zlom v roce 2011, za kterým stojí manželé Tkadlecovi. Ty se pustiti do projektu Znovuzrození Únětického pivovaru. A jejich dílo se jim vskutku daří. O dva roky později rozšířili kapacity spilky a ležáckých sklepů. Pokračovalo rozšiřování ležáckých tanků, instalace stáčecích linek a postupná rekonstrukce celého pivovaru. Únětický pivovar v současné době nabízí několik druhů piva. Dopřávat si můžete čerstvě natočené pivo nebo to stáčené to PET lahví vyrobených z recyklátu. Součástí pivovaru je také pivovarský hostinec, kde si kromě příjemné atmosféry pochutnáte i na dobrém jídle.

Břevnovský pivovar

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha byl založen v roce 2011. Samotná tradice vaření piva však sahá podstatně dál do historie. Ve své podstatě jde o jeden z nejstarších českých pivovarů, o čemž se můžete přesvědčit během prohlídky. Zjistíte, jaké suroviny jsou využívány k výrobě piva, objevíte poklady pivovarského muzea a dozvíte se vše podstatné související s výrobou piva. Břevnovský pivovar má poměrně bohatou nabídku originálních a specifických pivních nápojů. Vedle klasické světlé dvanáctky můžete okusit silnější IPU, Abbey, Lager nebo Russian Imperial Stout 21 %.

Minipivovar Krajinská 27

Minipivovar Krajinská 27 se nachází v Českých Budějovicích. Ochutnat zde můžete několik druhů piva vlastní výroby. Při jeho vaření je kladen důraz na tradiční postupy. Není používáno pasterizování a filtrování. Naopak, přednost mají české kvasnice, chmel a slad. Možná právě díky tomu mají piva z pivovaru Krajinská 27 tak nezaměnitelnou chuť. Minipivovar disponuje také pivovarskou restaurací stejného názvu, kde si můžete dát k lahodnému pivu vynikající pokrm.

Pivovar CLOCK

Řemeslný pivovar v Potštejně začal vařit pivo na tamním historickém náměstí v roce 2014. Od prvopočátečního nápadu vařit pivo doma přešla výroba do dnes již zrekonstruované prvorepublikové budovy. Od roku 2014 se v pivovaru CLOCK stalo mnohé. Došlo na rozšíření technologie výroby, pořízení a modernizaci nové budovy, včetně otevření letního baru. Pokud dostanete chuť na pivo z tohoto pivovaru, navštivte pivovarskou pivnici hned vedle. V současné době si můžete dopřávat pět základních piv s odlišnou chutí. Je to Glee, Anežka, Clock, Hektor a Twist. Výjimkou nejsou limitované edice a nejrůznější speciály. Pivovar CLOCK vám zkrátka umožní objevovat fascinující svět piva.

Pivovar Kocour

Pivovar Kocour se řídí heslem „o fous lepší pivo“. A tomu tak opravdu je. Varnsdorfský pivovar Kocour se snaží vařit pivo tak trochu jinak. S ohledem na roční období, pro skloubení chutí s gastronomickým zážitkem a dodání dobré nálady. Díky tomu máte možnost ochutnat řadu nejrůznějších speciálů. Při návštěvě pivovaru Kocour můžete nahlédnout nejenom do interiéru výrobny piva. Čeká vás také posezení v příjemné restauraci, využití možnosti pohodlného ubytování nebo pivovarská ZOO a sportovní zázemí. Takový příjemný cíl všech milovníků piva i rodin s dětmi.

Olivův pivovar

Pivovar Dolní Břežany má dlouholetou tradici. Vaření piva v této oblasti je spojováno s rokem 1580. Olivův pivovar svoji historii píše od roku 2015 prostřednictvím moderního zázemí cílícího na tradiční české pivo. Jednoduše vaří pivo, které má říz. Zakladatelem a sládkem pivovaru je Miroslav Oliva. Ten mimochodem realizuje i prohlídky v pivovaru s degustací piv. O dolnobřežanském pivovaru se tak můžete dozvědět vše od A až do Z. Olivův pivovar disponuje také útulnou restaurací, ubytovacími prostory a pivními lázněmi s masážemi. 
 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.