Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Udržitelnost v cestování: Jak cestovat zodpovědně a co nejšetrněji k životnímu prostředí?

Udržitelnost v cestování: Jak cestovat zodpovědně a co nejšetrněji k životnímu prostředí?

Mnoho lidí cestováním žije. Obzvláště v posledních letech se tato vášeň neuvěřitelně rozmáhá a propadá jí čím dál víc lidí. Bohužel každá mince má dvě strany a některé destinace a planeta obecně takový nápor prostě nezvládají. Přinášíme vám pár tipů, jak zodpovědně cestovat a zároveň si to užít.

Zaměřte se na dopravu

Asi všichni víme, že letecká doprava produkuje neskutečné množství emisí a je lepší volit veřejnou dopravu. Nicméně je jasné, že když se po Evropě dostanete za 2 hodiny letadlem za pár eur, tak autobusem nepojedete. Když ale přece jen chcete nebo musíte letět, zkuste svou uhlíkovou stopu vykompenzovat tzn. carbon offset neboli uhlíkovou kompenzací. Tím přispějete na projekty, které emise snižují například energie z obnovitelných zdrojů.

TIP: Dopravu můžete vyřešit i stopováním. Spousta zážitků, zdarma a bez emisí.

Vyhněte se instagramovým místům

Místa, které jste viděli na Instagramu jsou sice krásná, ale krom vás je viděla i další tisícovka lidí. Asi si umíte představit, co to dělá se zdejším prostředím. Turisté nepřináší místům jen peníze, ale i přetíženost, odpadky a často upadá i kultura místa. Vyberte si raději destinaci, která není tak profláklá, ale o to krásnější.

Bydlete v centru

Bydlení v centru přináší velké výhody. Ačkoliv bývají dražší, tak ušetříte na cestách z okraje města peníze i čas. A hlavně nebudete muset dojíždět, čímž opět odpadne spotřeba CO2. Na toulky po městě vyrazte pěšky, anebo na kole, ze kterého uvidíte úplně nejvíc.

Vezměte si svou flašku a kelímek

Pít se musí. To je jasné. A káva je taky potřeba. Proč ale kupovat PET lahve, které do vody vypouští nebezpečné chemikálie, když můžete mít vlastní láhev ať už kovovou či skleněnou. A proč si brát vždy papírový, nerecyklovatelný kelímek, když můžete mít svůj vždy při ruce. Navíc s vlastním kelímkem dostanete v mnoha kavárnách slevu. 

TIP: Pokud jedete do destinací, kde si nejste jisti pitelností vody, vezměte si s sebou vodní filtr. Ušetří vám peníze i životní prostředí.

Používejte tuhá mýdla

Tuhá mýdla seženete jednoduše, a hlavně bez plastového obalu. Umyjete si s ním jak vlasy, tak tělo. Bývají vyrobeny z přírodních surovin, takže je sem tam můžete použít i v přírodě (pouze v průtokové vodě). Další výhoda je, že je můžete mít v příručním zavazadle, protože se nepočítají mezi tekutiny.

Noste si svou tašku

Plátěnku či síťovku můžete nosit v batohu pořád. Oproti plastovým taškám je můžete používat opakovaně a ušetřit tak spoustu plastového odpadu. K plátěnce si přihoďte ještě pytlíček na pečivo a voskovaný ubrousek na svačinu do autobusu.

Nakupuj místní potraviny

To platí jak na cestách, tak doma. Vyhněte se potravinám, které cestovaly přes půlku světa. Jděte na trh místo obchoďáku a vybírejte tam. Podpoříte místní zemědělství, menší podnikatele a neuvěřitelně si pochutnáte na jídle, které je čerstvé a plné vitamínů. S sebou si můžete vzít i své krabičky nebo pytlíky a ušetřit zbytečné obaly.

Třiďte odpad

Když nějaký odpad budete mít, tak se snažte ho vyhodit na správné místo. Když si nebudete jistí, tak se optejte místních. Když jste na pláži, v kempu nebo kdekoliv jinde, vždy zkontrolujte, že po vás nic nezbylo. Pokud chcete udělat více, účastněte se úklidových akcí a pomozte vyčistit pláže i lesy. Přece jen příroda je nás všech. 

Opalujte se zodpovědně

Věděli jste, že v oceánech skončí až 6000 tun opalovacích krémů? Tyto opalovací krémy, ale obsahují chemické látky, které ničí korálové útesy. Následkem je úhyn živočichů, kteří v korálech žijí. Vybírejte si proto krémy, které jsou na minerální bázi - ty korálům neškodí.

Neperte každý den

Krom toho, že je to ztráta času, tak to ani není ekologické. Vyplýtváte velké množství vody a pokud perete umělé materiály, tak z nich se vypouští plastové mikročástice do vody. Volte raději přírodní materiály, které můžete nosit i víc dní v kuse, aniž by zapáchalo. Ideálním materiálem je merino vlna. Triko z merina můžete nosit klidně týden v kuse a na rozdíl od těch syntetických nic neucítíte. 

Pokud cestujete po hotelích, tak si nenechávejte prát ručníky každý den. Ani doma to neděláte. Ušetříte tak nejen vodu, ale i elektřinu a prací prášek, který určitě ekologický nebude.

Nemusíte samozřejmě dodržovat všechno, ale i každý udržitelný počin, ať už sebemenší, je krok správným směrem. Jestli chceme navštěvovat krásná místa naší planety i v budoucnu je potřeba nad cestováním a jeho dopady trochu víc přemýšlet. Tak ať se vám daří!

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.