Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vyrážíte autem na hory? Nepodceňujte přípravu a zimní výbavu

Vyrážíte autem na hory? Nepodceňujte přípravu a zimní výbavu

Zima (i když pomalu končící) doslova vybízí k tomu, vyrazit za lyžováním na hory. Možností v tomto směru máte samozřejmě více než dost. Populární jsou nejenom česká lyžařská střediska, ale i skiareály v zahraničí, kam se během několika hodin dopravíte pohodlně autem. Pokud se na takovou cestu chystáte, věnujte čas přípravě a několika důležitým věcem týkajícím se právě automobilu.

Nezbytná zimní výbava

Jestliže si chcete zimní dovolenou užít bez obtíží, starostí a bezpečně, zaměřte se na kontrolu vozu před odjezdem. Tento proces má několik fází podle důležitosti. Tu nejpodstatnější představuje zimní výbava. Bez té povinné se ani neobtěžujte vyjíždět v zimě s autem na silnici, natož jet několik desítek až stovek kilometrů na hory.

Jak asi správně tušíte, základem všeho jsou zimní pneumatiky. Nejde jenom o bezpečnost, ale i povinnou výbavu nařízenou zákonem. Zimní pneumatiky jsou naprostým základem. Vy byste si před odjezdem měli zkontrolovat jejich dezén. Stanoveny jsou totiž minimální hranice.

  • U osobních automobilů jsou to 4 milimetry.
  • U vozů nad 3,5 tuny je to 6 milimetrů.

Zima vás při cestě na hory může zaskočit v nejrůznějších podobách, proto buďte dostatečně vybaveni. Připravte se na vysokohorské podmínky a v rámci zimní výbavy si přibalte také sněhové řetězy, které vám mohou přijít v některých úsecích vhod. Dále je to lopatka, ideálně skládací pro úsporu místa. Do zimní výbavy lze zahrnout i mnohé další.

  • Smetáček na ometání sněhu z auta.
  • Škrabka ideálně s rukavicí.
  • Sprej na rozmrazování.
  • Nabíjecí kabely.

Důsledná kontrola automobilu

Vedle nezbytné zimní výbavy věnujte pozornost také kontrole samotného automobilu. Před cestou zkontrolujte několik zásadních věcí, které jistě svedete svépomocí doma, popřípadě využijete služeb odborného servisu.

  • Kontrola funkčního osvětlení, popřípadě seřízení v servisu.
  • Doplněný olej v motoru. Pokud má vůz spotřebu oleje, vezměte si raději trochu s sebou na dolití.
  • Nabití autobaterie. Jestliže není v dobré kondici, vyměňte ji.
  • Kontrola chladící kapaliny odolávající větším mrazům.
  • Voda v ostřikovačích.

Důslední buďte i při balení věcí na hory. Týká se to primárně lyžařského vybavení, které by mělo být bezpečně uloženo. Přepravujte ho na takových místech, aby vám během jízdy nevadilo. Ideální volbou jsou střešní boxy a nosiče. Také v jejich případě věnujte pozornost správnému a pevnému uchycení, abyste svou výbavu cestou na hory někde neztratili, v horším případě neohrozili jiné účastníky silničního provozu.

Pojištění na cesty

Nakonec to není jenom dobrý technický stav vozu a zkontrolovaná výbava na zimní dovolenou. Nepodceňujte ani pojištění vozu, respektive platné povinné ručení, bez něhož by se vám jakákoliv nehoda na silnici mohla výrazným způsobem prodražit. Vždy s sebou vozte platný řidičský průkaz, doklady od vozidla a nezbytnou zelenou kartu, která už dnes vlastně nemusí být zelená. Osobní doklady jsou samozřejmostí.

Jestliže se chystáte na zimní dovolenou v zahraničí, vedle pojištění automobilu řešte také to svoje. Cestovní pojištění vás chrání před vysokými výdaji vynaloženými na lékařskou péči. V případě zimních sportů je vhodné zvolit i připojištění týkající se činností, jimž se budete na horách věnovat. Zkrátka, eliminujte jakékoliv výjimky v rámci cestovního pojištění a užijte si zimní dovolenou na horách bez starostí a v pohodě.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.