Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam na běžky? Užijte si skvostnou projížďku v poklidu

Kam na běžky? Užijte si skvostnou projížďku v poklidu

Upravená běžecká trasa dlouhá desítky kilometrů, nádherný klid, čarokrásné okolí a při troše štěstí i modrá obloha a třpytící se paprsky slunce v odrazu bělostného sněhu. Co víc si přát, pokud toužíte po aktivním odpočinku na běžkách? Poradíme vám skvělou trasu kousek od Prahy.

Sníh na dlouhé měsíce

Nízké teploty nepřejí jen sjezdovému lyžování, počasí si skvěle užijí i milovníci jízdy na běžkách. Na lesních cestách se sníh drží mnohem déle, běžeckému lyžování stačí malá sněhová pokrývka a upravená stopa. 
Na nádhernou přírodu a vysokou nadmořskou výšku vsadili ze sdružení obcí Čertovo břemeno a udržují pro návštěvníky několik běžkařských okruhů v celkové délce 85 km. Jistebnická vrchovina, přezdívaná Čertovo břemeno, nabídne krásně zvlněnou krajinu, na které se vám otevřou nádherné výhledy. Na běžkách budete míjet zaoblené kopce, mozaiky lesů, pole i pastviny. Čert tu zanechal několik rozházených obřích kamenů a skalních bloků díky kterým se projížďka stává krásně pohádkovou. 

Ideální start pro běžky

Vhodným startovním místem je parkoviště u Libenice. Právě tam se potkávají dva běžecké okruhy. Budete stát v pomyslném středu běžkařských stop, které vykreslily osmičku. Informační tabule a mapa vám nabídnou několik tras v různé délce. Na trase budete míjet Baratkovský rybník, Šibeniční vrch, několik osad a vesnic až po zámeček v Kamenné Lhotě. Kulisa renesančních domů obklopených lesy, loukami a rybníky s kostelíkem sv. Michala vás nenechá projet bez zmáčknutí spouště fotoaparátu.

Trasy pro začátečníky

Běžkařské trasy v pomyslném trojúhelníku mezi městy Votice, Milevsko a Tábor jsou sice vysoko položené, ale relativně na vrstevnici. Nečeká vás žádný strmý sjezd ani nepříjemná stoupání, to však neznamená, že byste se dostatečně neprotáhli. Kopce jsou zde táhlé a dovolují pomalé tempo, protože cestou potkáte jen minimum ostatních milovníků běžek nebo těch, kteří vyrazili na procházku. Společníkem vám budou lesní zvířata a huňaté ovečky, které si pobyt venku užívají i v zimě.

Výlet na běžkařské trase

V těsné blízkosti je několik turistických zajímavostí. Jakmile sundáte běžky, můžete se projít Borotínem a prohlédnout si gotický kostel Nanebevstoupení Páně, sochu sv. Jana Nepomuckého nebo pomník obětem světových válek. Pokud se vydáte na hrad Borotín, budete obdivovat romantickou zříceninu, která inspirovala jistě i Karla Hynka Máchu, protože v okolí trávil jako dítě prázdniny.

Čertovo břemeno, praktické informace o běžeckých tratích

Běžkařské tratě jsou upravovány vždy na víkend. O úpravu se stará rolba, skútr nebo traktor. Pro start si můžete zvolit Tábor, Cunkov, Borotín, Nadějkov. Vypravit se můžete i z Jistebnice nebo Libenice. Sněhové podmínky jsou pravidelně sledovány, prohlédnout si aktuální situaci můžete přes několik online kamer, informace pro návštěvníky správa mikroregionu a sdružení dobrovolníků aktualizuje. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.