Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Zodpovědný cestovatel se stará o přírodu, místní obyvatele i tradice a kulturu

Zodpovědný cestovatel se stará o přírodu, místní obyvatele i tradice a kulturu

Udržitelné cestování je novým trendem a pokud se chceme chovat zodpovědně nejen ke zdrojům planety, měli bychom se zamyslet nad tím, zda naše dovolená nemá negativní dopad na životní prostředí, místní kulturu nebo obyvatelstvo. 

Pryč s konzumem

Ano, je krásné vidět Machu Picchu, Velkou sfingu v Gíze, australské Uluru nebo romantické Benátky. Musíme ale také myslet na to, že se často jedná o mýtická, mystická nebo posvátná místa, která si zaslouží úctu a respekt při objevování. Měli bychom je vnímat v celé šíři, a tou šíří není myšleno záběr při selfie na Instagram. 
Pokud opravdu chcete mít místa, která jsou zasažena a decimována overtourismem v cestovatelském deníku, můžete vyrazit mimosezónu nebo ve dnech a hodinách, které nejsou tolik frekventované

Udržitelný objevitel jezdí na místa, která jsou méně známá a možná i krásnější.

Myslete na dopravu

Snížení uhlíkové stopy by mělo být cílem nejen představitelů vlády, ale také každého odpovědného občana. Zátěž nepředstavuje jen přeprava osob, ale i přeprava zavazadel. Opravdu potřebujete 2 kufry oblečení, když si v místě vystačíte s trikem a plavkami? Inspirujte se těmi, kterým dopravci ztratili kufr, najednou jim stačilo pár kousků oblečení na celý pobyt. 
Namísto letadel můžete využít noční vlaková spojení, při cestách na výlety a dovolené se lze dohodnout s rodinou nebo přáteli a naplnit jedno auto nebo zapůjčit sedmimístné. Vnitrostátní dopravu volte i v místě pobytu, není nutné v každé destinaci půjčovat auto. Čeká vás spousta nových zážitků, které cestování jen okoření. 
Ve zrychleném rytmu ubíhá celý váš život, proto alespoň během dovolené zpomalte. Zůstávejte na jednom místě déle a nesnažte se za 10 dní najezdit stovky kilometrů křížem krážem. U památek byste neměli trávit minuty, ale dlouhé hodiny. Pobyt si mnohem více vychutnáte.

Podporujte místní komunity

Nadnárodní hotelové řetězce sice zaměstnávají místní, ale větší podporu lokální ekonomice předáte, když budete vyhledávat ubytování v soukromí a malé privátní apartmány. Do života místních nejvíce nahlédnete při couchsurfingu. Rovněž při nákupech navštěvujte co nejvíce místní tržiště, přístavy nebo malé krámky často na okrajích měst nebo v bočních uličkách. Poznávejte lokální kuchyni a zapomeňte na fast food.

Respektujte kulturní odlišnosti

Může se vám stokrát nelíbit, že v zemi nechodí dámy v krajkové podprsence, přes kterou přehodí sako, můžete mít problém s tím, že zavírají obchody v určitou hodinu kvůli náboženskému zvyku, že se nesmí pít alkohol na veřejnosti, že se nesmíte líbat veřejně, pokud nejste sezdáni a spousta dalších pravidel. Jste v zemi hostem a respektujte pravidla místních. 
Před cestou kontrolujte zdvořilostní kodexy země, studujte zvyklosti v oblékání a musíte to být vy, kdo se v zemi přizpůsobí nastaveným pravidlům.

Omezte plasty

Nápoje, svačiny, rychlá občerstvení, to vše na cestách zvyšuje produkci plastů. Zjišťujte, kde můžete pít vodu z vodovodu, kde se vyplatí láhev s filtrem nebo čistící tablety. Jídla konzumujte v restauracích a nepoužívejte jednorázová nádobí. Všude si noste vlastní prázdnou tašku na nákupy. Nikdy nevyhazujte odpadky na plážích nebo kolem cest i kdyby to mělo znamenat, že odpadky odnášíte s sebou. A nedopalek cigarety nebo žvýkačka není o nic menším prohřeškem jen z důvodu menšího rozměru.
Je spousta míst, kde můžete využívat vlastní nádobí, jako například hrneček nebo příbor. Jinde můžete odmítnout míchátko nebo brčko v koktejlu, lžičku ke kornoutku u zmrzliny. Využijte toho.

I málo pomůže:

  • Vozte si vlastní kosmetiku a neotevírejte hotelové jednorázové lahvičky. Jestli je používáte, odvážejte si zbytek obsahu domů, částečně použité lahvičky se vyhazují.
  • Nenechávejte si měnit ručníky každý den. 
  • Neplýtvejte jídlem a kroťte se u švédských stolů. Klidně ochutnávejte, jen se snažte dojídat. 
  • Vypínejte klimatizaci, zhasínejte světla, šetřete vodou.
  • U některých ubytovatelů objevíte závazek šetrného přístupu k přírodě, podpořte právě tyto ubytovatele. 
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.