Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cestujete poprvé letadlem? Přečtěte si pár tipů, na co před cestou nezapomenout

Cestujete poprvé letadlem? Přečtěte si pár tipů, na co před cestou nezapomenout

Koupili jste si letenku a už se nemůžete dočkat, až nastoupíte do letadla a za několik hodin se ocitnete ve vysněné destinaci? Ovšem kromě obrovského nadšení Vás přepadla také mírná nervozita z první cesty letadlem? Pak si přečtěte, co Vás čeká a nemine, ať jste na tuto velkolepou událost připraveni.

Doma před odletem 

  • Doklady

Nejdůležitější věcí při cestování, kromě nabitého foťáku, jsou cestovní doklady. Proto si zkontrolujte jejich platnost a zjistěte, zda do dané destinace potřebujete vízum. Pokud cestujete do zemí Schengenu, bude Vám stačit občanský průkaz. Pokud se chystáte mimo něj, budete potřebovat pas. Některé země vyžadují platnost pasu ještě následujících šest měsíců po odletu ze země.

  • Balení 

Na letence najdete, jaká zavazadla máte v ceně. Checked-in zavazadlo znamená zavazadlo přepravované v zavazadlovém prostoru. Do takového zavazadla můžete dát téměř cokoliv, až na různé hořlaviny nebo lithiové baterie. Ty se nachází například v mobilních telefonech a jiných elektronických zařízeních. Takové předměty musí být vždy na palubě letadla. Do příručního zavazadla (anglicky také carry on)  je zase zakázáno zabalit větší množství tekutin a jakékoliv ostré předměty. Tekutiny musí být v nádobách do 100 ml a celkový objem tekutin nesmí přesáhnout 1 litr. 

  • Pár dní do odletu

Některé letecké společnosti poskytují online odbavení, neboli check-in. To Vám ušetří čas strávený ve frontě u přepážky na letišti. Pokud cestujete pouze s příručním zavazadlem, nemusíte k odbavení vůbec. Máte-li kufr do podpalubí, pak můžete využít frontu pro pasažéry odbavené online, která je často kratší. Pro online odbavení potřebujete referenční číslo z letenky a Vaše příjmení, popřípadě číslo pasu.
V dnešní době se také musíte ujistit, zdali země kam letíte, vyžaduje test na COVID19. Pokud destinace vyžaduje metodu PCR, většinou test můžete podstoupit 72 hodin před odletem. Letecké společnosti mají tyto informace uvedené na svých internetových stránkách.

Den odletu 

Vyražte s dostatečnou časovou rezervou, nechcete přece Váš první let zmeškat kvůli zácpě na dálnici. Na letiště je dobré dorazit alespoň dvě hodiny před odletem. 
Ve všech prostorách letiště, stejně tak v letadle, je nyní nutné mít ochranu úst a nosu, zabalte si tedy pár roušek či respirátorů.

  • Odbavení

U vstupu do haly letiště jsou obrazovky, kde najdete číslo Vašeho letu a u něj se dozvíte, ke které odbavovací přepážce se vydat. Tam odbavíte své zavazadlo 
a pozemní personál Vám vydá palubní letenku, na které zakroužkuje číslo brány odletu a čas, kdy začne nástup do letadla. Poté už se můžete vydat na pasovou kontrolu. 

  • Security prohlídka

Před vstupem do letadla musíte projít bezpečnostní kontrolou, kde Vám proskenují příruční zavazadla. Vy musíte projít bezpečnostním rámem. Ze zavazadel vyndejte notebook a veškeré tekutiny. Předtím, než projdete bezpečnostním rámem, si pokud možno odložte všechno kovové. Pásek, hodinky, mince z kapes, někdy je potřeba sundat i boty a bundu. 

  • Boarding

Záleží na letišti a na typu letadla, někdy do letadla vede tunel, jindy Vás k letadlu doveze autobus a do letadla půjdete po schodech. V každém případě se nezapomeňte vyfotit, je to přece Váš první nástup do letadla. 

V letadle

Konečně jste tu! Pořádně se rozhlédněte, vypadá to tak, jako ve filmu? Dle Vašeho očekávání? Jsou všude usměvavé letušky? Doufáme, že ano! 

Na palubní letence máte napsané číslo řady a písmeno sedačky. Najdete ji snadno, čísla řad i sedaček jsou vyznačeny na zavazadlovém prostoru nad hlavami.  Tam si uložíte příruční zavazadlo, případně jej zasunete pod sedadlo před Vámi.

Těsně před vzletem věnujte pozornost bezpečnostním instrukcím, které Vám ukáže palubní personál nebo budou promítnuty na obrazovkách, je-li nimi letadlo vybaveno. Věnujte instrukcím pozornost a ujistěte se, že víte, kde se nachází nejbližší nouzový východ. 

V této chvíli se již letadlo pohybuje po ploše a jste na cestě na ranvej. Jakmile se letadlo otočí směrem k ranveji a na chvíli se zastaví, můžete během pár sekund očekávat prudký rozjezd, který Vás zaboří do sedadla.

Teď už se jen opřete, uvolněte se a užijte si let! Není to nádhera?

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.