Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Impozantní boubínská rezervace se možná rozroste

Impozantní boubínská rezervace se možná rozroste

Boubínský prales je ponechán dlouhá léta bez zásahu. Nádherné území by se možná v budoucnu mohlo zvětšit. Boubínský prales by se během deseti let mohl rozkládat i na aktuálních přilehlých a okrajových územích, čímž by se zvýšila hodnota ekosystému.

Unikátní místo, Boubínský prales

Před stovkami let si lidé začali budovat svá obydlí na stále větších plochách a postupně vykáceli původní zalesnění. Uchráněna zůstala jen malá část. Unikátní rezervací v samém srdci Šumavy je Boubínský prales. Vznikla na naléhání lesmistra Josefa Johna, který knížete Jana Adolfa Schwarzenberga prosil o vynětí 150 ha porostu z těžebního území. Díky ochraně území z roku 1858 vás dnes přivítají nedotčené plochy s porosty smrku, jedle, buku, tak, jak je příroda po stovky let proměňovala. 

Nachází se zde stromy staré i více než čtyři sta let, z poškozených a polámaných pařezů a pahýlů vyrůstají nové porosty. Nebudete se moci odtrhnout od rozsáhlých kořenových systémů, které se proplétají v kruzích o průměru více než 8 metrů. 

Zajímavé je pozorovat především přirozené proměny pralesa, kdy starší strom je nahrazen novým bez předchozího pokácení a narušení terénu. Stromy jsou mezi sebou spojené a propletené.

  • Boubínský prales je třetí nejstarší českou přírodní rezervací, je jednou z nejvýznamnějších lesnických lokalit v Evropě. 

 

Mladší porosty v okrajových částech součástí rezervace

Bezzásahové jádro boubínské rezervace má být podle projektu Herwart II. rozšířeno v letech 25 až 34. Myšlenku rozšíření Boubínského pralesa podporují výsledky analýzy stáří stromů. Na území Šumavy jsou stromy starší dvě stě let a podle zjištění je každý pátý strom starší dvě stě let. Nejstarší stromy mají až čtyři sta let, tedy pocházejí z období, kdy docházelo ke kácení původních pralesů. Úzkostlivou a pečlivou ochranou území se podaří zachovat divoký ráz pralesa. 

  • Do roku 1970 byl v Boubínském pralese k vidění král smrků. Smrk ztepilý měl obvod kmene přes 500 cm a výšku téměř 60 m. Smrk však uschnul a později jej zničila vichřice.

Výlet do Boubínského pralesa

Do jádra Boubínského pralesa se přímo nedostanete, je ohraničeno plotem, území je neprostupné. Nádheru divoké přírody si můžete projít po upravených a dobře značených turistických stezkách. Jednodušší trasa vede k jezírku, náročnější trasa je okružní. Po celou dobu vás budou provázet informační tabule a samozřejmě je důležité dodržovat všechny zásady pobytu v chráněném území. 

U parkoviště je poměrně nové infocentrum s krátkou expozicí a pak už se procházkou vydáváte až k jádru Boubínského pralesa. U výchozího bodu okružní procházky je umělé jezírko, to bylo zbudováno v dobách, kdy se z boubínských lesů plavilo dřevo do blízkých skláren. U jezírka je možnost občerstvení a posezení. Od jezírka vede okružní trasa, půjdete příjemnou procházkou i náročnějším terénem. Odpoledne strávené v Boubínském pralese určitě stojí za to. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.