Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Za skipasy si letos opět připlatíme. Zdraží zhruba polovina lyžařských středisek, na investice nezbývá

Za skipasy si letos opět připlatíme. Zdraží zhruba polovina lyžařských středisek, na investice nezbývá

Příprava na novou zimní sezónu je již v plném proudu. Areály chystají novinky a rozšiřují on-line služby, které by návštěvníkům měly usnadnit dodržování protiepidemických opatření. Mnohé z nich kvůli ekonomickým dopadům pandemie omezily investice a zaměřily se na nutnou údržbu. Kvůli rostoucím nákladům zdraží skipasy v průměru o 5 až 20 %.

Minulá zimní sezóna byla smutná nejen pro lyžaře ale také pro provozovatele skiareálů. Kvůli vládním restrikcím proti šíření covidu-19 zůstaly areály zavřené po většinu sezóny. Otevřeno mohly mít pouze od 18. do 26. prosince, některé ale neotevřely vůbec. Vládou přislíbený kompenzační program pokryl vynaložené náklady jen částečně, a tak muselo dojít k seškrtání plánovaných investic.

Lyžařská střediska se soustřeďují převážně na údržbu a skipasy musí podražit. Kde si připlatíme a jaké novinky nás čekají?

Špindlerův Mlýn

V nejznámějším lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně investovali převážně do provozu a zdražení nechystají. Ceny prý budou flexibilní v závislosti na poptávce, počasí, sezóně i počtu otevřených sjezdovek. Plánovanou investici za stovky milionů korun, která měla propojit střediska Svatý Petr a Medvědín, areál odložil kvůli dopadům pandemie na příští jaro.

Pec pod Sněžkou 

SkiResort Černá hora naopak investoval hned několik milionů korun. Nově si jeho návštěvníci budou moci zakoupit skipas on-line a následně jej kdykoliv vyzvednout ve výdejním automatu umístěném přímo uvnitř areálu.

Jeseníky 

V Jesenických střediscích investovali převážně do modernizace a zasněžování. Například na Červenohorském sedle bude fungovat nová lanovka. Ski Aréna Karlov zase staví pojízdný pás pro nejmenší lyžaře. 

Skiareál Dolní Morava chce do zimní sezóny investovat 50 milionů korun. Nově se jeho návštěvníci mohou těšit na večerní lyžování pod umělým světlem na půlkilometrové sjezdovce Kamila. 

Orlické hory 

Ve Ski centru Říčky investují taktéž hlavně do nutné údržby. Skiareál Deštné do svého rozvoje vložil již 10 milionů korun, přičemž velkou část peněz spolklo zasněžování. Pořídili si ale také skibus a traktorbagr.

Jizerské hory

Nejvíce se snažil ušetřit skiareál v Harrachově, který investoval pouze do nezbytných věcí potřebných k zasněžování, přesto i zde dojde kvůli inflaci ke zdražení. Větší investice letos nedělali ani na Tanvaldském Špičáku. Malých inovací se však lyžaři přesto dočkají. Skiareál totiž připravuje novou modrou sjezdovku a přibližovací vlek. 

Větší novinky pak chystají také v Rokytnici nad Jizerou. Zde do rozvoje investovali 5 milionů korun. Největším hitem bude nový navigační systém a moderní skříňky na uschování věcí. Dá se předpokládat, že i zde dojde k malému zdražení. 

Nově si užijeme večerní lyžování také na loni vybudované sjezdovce Nová Skalka na Ještědu. O kolik si zde za lyžování připlatíme prozradí až ceník, který by měl být zveřejněn v listopadu. Ještědský areál, je zároveň prvním v celém kraji, který začal uměle zasněžovat. Využívá k tomu novou inovativní technologii, která dokáže zasněžovat bez ohledu na okolní teploty.

Krušné hory

Také Klínovec, největší lyžařský areál v Krušných horách, zavádí oblíbené večerní lyžování, a to na modré sjezdovce Dámská. Investici za zhruba 12 milionů korun vložili do zasněžování a pořízení dvou nových vrtulových děl. Zbylo i na plné zautomatizování čerpací stanice a retenční nádrže na Neklidu.

Šumava

Vzhledem k velkému zájmu o prázdninové ubytování musel do provozu investovat také areál Ski&Bike Špičák. „Aktuálně se soustředíme hlavně na obnovu a kontrolu techniky od lanovky a vleků po rolby a zasněžování i na úpravy povrchu sjezdovek. Letos jsme do toho investovali přes tři miliony korun,“ poznamenal Vladimír Kasík, ředitel skiareálu.

Investice naopak omezily šumavské areály na jihu Čech. Ovšem například Lipno hlásí nové informační centrum a prodejnu vybavení včetně půjčovny. Ubytovat se můžeme v nově vybudovaném hotelu a na dobrém jídle si pochutnat v nové restauraci poblíž lanovky. Musíme však také počítat s vyššími cenami. Jednodenní skipasy podraží oproti minulé sezóně o 50 korun. 

Nemalé ztráty pocítil také oblíbený rakouský Hochficht. Plánované investice odložil a zaměřuje se na posílení on-line systému. Chce totiž umožnit svým návštěvníkům nákup skipasů i prokázání bezinfekčnosti zcela on-line.

Beskydy

Novinky nabídnou také lyžařská střediska v Beskydech. I zde se však rostoucí náklady promítnou ve zdražení skipasů. Největší lyžařský areál v regionu Ski Bílá po loňské sezóně rozhazovat nemůže, a tak si zde pořídili alespoň nový automat, starší skútr a čtyřkolku.

Na první sezónu v ostrém provozu se připravují rovněž v Dolní Lomné. Ve Ski Armáda si po bezmála devíti letech znovu zalyžujeme. Na návštěvníky zde už od roku 2019 čeká nová sedačková lanovka i dětský areál s lyžařským pásem.

Lyžování nedaleko Prahy?

Do nového technického vybavení investoval lyžařský areál Monínec na Příbramsku. Tamní sjezdovku budou zasněžovat tři nová děla v hodnotě 3 miliony korun. Další investice půjdou do nového pojízdného koberce a lyžařské školy.

Milovníci bobování najdou vyžití ve sportovním areálu Šibeniční vrch. Pro velký zájem zde vyhradili jednu sjezdovku právě k bobování. Na vrchol budeme muset pěšky, boby ale vyveze vlek.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.