Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

10 praktických tipů, jak na půjčení auta z půjčovny

10 praktických tipů, jak na půjčení auta z půjčovny

Pronájem auta představuje nejpohodlnější a mnohdy i nejlevnější způsob, jak se přepravovat na dovolené, kde nemáte k dispozici vlastní vozidlo. Pokud si pod pojmy jako „relax“ nebo „cestování“ představujete nejen polehávání na pláži u hotelu, pak jistě budete chtít poznat co nejvíce místních krás a vyrazit třeba i do vzdálenějšího okolí. Ze zapůjčení auta nemusíte mít obavy! Jak na to?

Z půjčování auta v zahraničí má mnoho lidí strach. Roli může hrát obava z příliš složité administrativy, záludných podmínek nebo jazykové bariéry. Ve skutečnosti ale nejde o nic složitého a přehnaná zdrženlivost není na místě, ačkoli je při první výpůjčce pochopitelná. Abyste ji dokázali lépe překonat, máme pro vás desítku tipů a rad, které vám problematiku osvětlí. 

1. Vyberte si auto už z domova

Patříte-li k lidem, kteří mají rádi vše nachystané a zorganizované předem, můžete si auto zarezervovat už z domova. Lze tak učinit na řadě portálů, z nichž některé jsou dostupné i v češtině, mezi největší hráče patří například Rentalcars.com. Zde si vyberete půjčovnu aut, místo a čas vyzvednutí i vrácení. Mezi známé poskytovatele patří například:

  • Hertz (celosvětově)
  • Avis (celosvětově)
  • Enterprise (celosvětově)
  • Alamo (USA)
  • Budget (USA)
  • Thrifty (USA)
  • Europcar (Evropa)
  • Goldcar (Evropa)

Taky si pohodlně najdete vozidlo, které vám vyhovuje. Budete mít dost času porovnat si ceny, takže lze získat opravdu výhodné nabídky.

  • Nenechte se nalákat na konkrétní model vozidla, často dostanete úplně jiné ze stejné třídy. Místo stylového Fiatu 500 můžete dostat například nudný Peugeot apod.
  • Když je to možné, vybírejte půjčovny, které mají v ceně zdarma druhého řidiče, autosedačku a další bonusy.
  • Čtěte si podmínky a detaily pojištění. V některých oblastech se vám vyplatí připlatit si pojištění nabízející odtah zdarma – například Island, Aljaška a další divočiny, kde se auto odtahuje v případě poruchy stovky kilometrů, protože bližší pobočka/opravna k dispozici není.
  • Koukejte na recenze a aktuální zkušenosti cestovatelů.
  • Hlavně se ujistěte, že je nabízená cena konečná a nebudou vám naúčtovány poplatky navíc.

Auto z domova si můžete vybrat také přímo od majitele, případně od služby operující na daném území – standardně světové metropole. Carsharing (sdílení vozidel) je velmi moderní, relativně levný a rychlý. Nainstalujete si aplikaci do mobilu, vyplníte pár údajů a je hotovo. Mezi oblíbené služby patří například Turo.

2. Využijte služeb cestovní kanceláře

Pakliže cestujete s CK, obvykle budete moci při půjčování auta využít jejich služeb. Výhodou je, že nemusíte nic zařizovat nebo organizovat. Vše si domluvíte s česky mluvícím delegátem a auto dostanete naservírované až pod nos, navíc obvykle s poměrně výhodnými podmínkami, které mají cestovní kanceláře s pronajímateli vyjednané. 

3. Jde to i na „blind“ 

Auto si samozřejmě můžete vypůjčit i na vlastní pěst až přímo na místě. Třeba na letišti. Musíte ale počítat s tím, že možná nebudou mít právě to vozidlo, které byste chtěli, nebo nezískáte úplně nejlepší cenu. Je to dost pravděpodobné.

4. Pozor na věk a zkušenosti řidiče

Ačkoli řídit můžete už od 18, auto vám v mnoha případech půjčí až od 21 let. V některých půjčovnách může být věková hranice dokonce i vyšší (obvykle 25 nebo 26 let), případně budete muset uhradit poplatek za „nezkušeného“ řidiče. S těmito omezeními je třeba počítat a případně se na ně připravit. Věkově omezeny mohou mít některé kategorie vozidel, zpravidla ty se silnějším motorem. Jinými slovy věk řidiče a stáří řidičského průkazu ovlivňuje výslednou cenu o 20 až 30 %. Naopak žádnou roli nehraje pohlaví, ženy řidičky tak nejsou diskriminovány.

5. Nejen debetní, ale i kreditní karta

Většina zahraničních autopůjčoven po vás bude chtít kreditní kartu. V České republice je nicméně k běžnému účtu obvykle vydávána pouze platební debetní karta. Některé půjčovny vám ji uznají, pokud je embosovaná (má vyraženy vystouplé číslice), ale pokud nechcete nechávat věci náhodě, kreditní kartu si před odjezdem vyřiďte. Většina půjčoven taky požaduje blokaci určité částky na kartě – jedná se o vratnou kauci. S pouhou hotovostí nepochodíte takřka nikde. 

  • Kreditní karta je pro autopůjčovnu garancí toho, že z vás v případě komplikací dokáže peníze dostat prostřednictvím kreditní společnosti. Není odkázána pouze na zůstatek na účtu.
  • Z použité platební karty se vám mohou odečítat také poplatky vzniklé během doby, co auto máte. Standardně se jedná o mýtné a přestupky. Nedivte se, když vám týden po dovolené autopůjčovna odečte peníze za to, že jste využili nějaký zpoplatněný dálniční pruh. Nejčastěji na tyto případy narazíte v USA.

6. Dobře se seznamte s podmínkami

To samozřejmě platí vždy, když podepisujete nějakou smlouvu. Důležité je hlavně vědět, jak to má půjčovna aut s palivem. Obvykle dostanete vůz s plnou nádrží a s plnou nádrží jej musíte i vrátit – v opačném případě doplácíte. Variant ale může být víc. Důležité jsou taky tyto body:

  • Způsob předání vozu zpět
  • Sankce za zpožděné předání
  • Možnosti překročení hranic (pokud se k tomu chystáte) 
  • Rozsah a typ pojištění a míra spoluúčasti

7. Pojištění 

Protože je pojištění důležitou kapitolou, je třeba si o něm říct ještě něco víc. Slušné půjčovny nabízejí v ceně pronájmu povinné ručení i havarijní pojištění. V případě havarijního pojištění je ale zpravidla vyžadována spoluúčast, která může být poměrně vysoká (v řádech stovek eur). Nicméně si lze pojistit i tuto spoluúčast, často je to ale velmi drahé. Důkladně si přečtěte (nebo si nechte vysvětlit), na co všechno je vůz ve vašem držení pojištěn.

  • Obvykle můžete mít problém, pokud například vyrazíte na nezpevněné silnice a auto na nich poškodíte – mezi destinace, kde se toto řeší, patří třeba také Řecko, Kanárské ostrovy či Mallorca.
  • Většinou taky nejsou pojištěny škody v interiéru, proto se snažte chovat v autě ohleduplně.
  • V autě nekuřte.

Různé pojišťovny nabízejí možnost pojištění půjčení vozu v zahraničí. Do celé záležitosti ale vstupují jako třetí strana a pronajímatele vaše pojištění sjednané jinde nejspíš nebude zajímat. Museli byste tudíž stejně zaplatit, co je třeba. Teprve posléze vymáhat náhradu na pojišťovně.  

8. Co dělat při převzetí a při vrácení?

Vybrali jste si auto, vše sjednali, podepsali, zaplatili a už chcete jen nasednout a vyrazit? Věnujte ale ještě předtím chvilku několika krokům:

  • Auto si dobře prohlédněte a oznamte jakékoli oděrky, škrábance apod., které nejsou uvedeny v protokolu, aby vám je „nepřišili“. Případně si auto důkladně vyfoťte mobilem, hodí se také video.
  • Zkontrolujte stav paliva.
  • Zkontrolujte stav a čistotu interiéru.
  • Vyfoťte si stav tachometru (pouze pokud máte ve smlouvě nějaké omezení na km).
  • Při vracení vozu chtějte potvrzení, že je vše v pořádku. Potvrdí vám to člověk, kterému auto vracíte.
  • Pokud vracíte vůz mimo otevírací dobu, vyfoťte stav vozu. Klíče se v takových případech většinou vrací do schránky půjčovny.

9. Co když se něco stane?

Jestliže dojde k nějaké nehodě, kolizi nebo poruše, postupujte následovně:

  • Nafoťte vůz včetně detailů poškození a nafoťte i případné škody, které vznikly na cizích vozidlech nebo majetku.
  • Přivolejte policii a vyžádejte si protokol o nehodě (resp. kopii).
  • Kontaktujte půjčovnu a řiďte se jejími pokyny; měla by vám zajistit i náhradní dopravu.

10. Stačí mi český řidičák?

Pokud se budete pohybovat v rámci Evropské unie, bude vám obyčejný český průkaz stačit. Chcete-li mít ale jistotu nebo vyrážíte do zemí mimo EU, není problém vyřídit si průkaz mezinárodní. Stojí to pouze 50 Kč. Jedná se o papírový průkaz.

BONUS: Špinavé triky autopůjčoven

Závěrem nezbývá upozornit na několik fint, kterými se nesolidní autopůjčovny snaží ze zákazníků dostat ještě více peněz. Vybírejte podle recenzí a mezi kvalitními firmami. Pokud však přeci jen nebudete mít na výběr, dejte si pozor na následující případy.

  • Některé půjčovny berou do zástavy pas či jiný doklad. Nezřídka jeho vrácení podmiňují zaplacením škody za různé škrábance, které jste vy nevyrobili a původně jste si jich nevšimli.
  • Vysoká přirážka za doplnění nevráceného paliva je u podvodníků standard. Raději natankujte plnou, než auto vrátíte. Stejně tak si některé půjčovny nechají zaplatit první nádrž, protože moc dobře ví, že jim auto s absolutní nulou jen tak někdo nevrátí.
  • Naúčtování služeb, které jste si neobjednali. Autopůjčovna například nechá v autě položenou GPS navigaci. Tu vám dodatečně naúčtuje, třebaže jste ji nepoužili.

Nenechte se takovými triky odradit. V dnešní době je naštěstí velmi jednoduché takové praktiky odhalit ještě dřív, než zaplatíte a usednete za volant.

1 komentář
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.
Krásný den, na dovolenou k moři jezdíme jenom po Evropě - Chorvatsko, Řecko. Nejdál jsme byli ve Španělsku a vše zvládneme vždy zapůjčeným autem :) V ostatních zemích nemohu doporučit, ale co se týče autopůjčovně u nás v Česku, tak https://www.dobraautopujcovna.cz/ je jasná volba :)
před 33 měsíci
Odpovědět