Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

10 tipů, jak na check-in a na co při něm nezapomenout

10 tipů, jak na check-in a na co při něm nezapomenout

Chystáte se na cestu do zahraničí, letenky máte koupené, kufry zabalené a teď už řešíte pouze to, co všechno musíte před odletem ještě zařídit? Pokud vás čeká vůbec první cesta letadlem nebo už je to nějaký čas, kdy jste naposledy někam letěli, zřejmě byste si rádi udělali pořádek v tom, jak to na letišti vlastně probíhá a kdy, kde a jak byste se měli před odletem odbavit, tedy provést tzv. check-in (čte se [če-kin]). Jak na něj?

Check-in neboli odbavení je nezbytným procesem pro nalodění se na palubu letadla. Jedná se o zapsání údajů pasažéra z cestovních dokladů do systému letecké společnosti poté, co má již zarezervovanou letenku. Odbavit se můžete u speciální přepážky přímo na letišti, mnoho aerolinií dnes nabízí také možnost odbavení předem na internetu (online check-in). Nejste si jistí, které variantě odbavení dát přednost a kde check-in vlastně provést? Přečtěte si následující tipy, které vám odbavení usnadní a vy se tak nebudete muset před cestou zbytečně stresovat.

1. Kdy se musí cestující odbavit?

Samotný check-in je rychlou záležitostí a zabere vám jen pár chvil. V případě online odbavení nabízí většina aerolinií možnost check-inu 48 hodin před odletem. Pokud se budete odbavovat až na letišti, je dobré dorazit tam s předstihem, ideálně 2 hodiny před plánovaným odletem, nejpozději však 40 minut. Dostavit se na letiště včas je důležité také proto, abyste v klidu stihli projít detekční kontrolou.

2. Online check-in

Odbavení přes internet neboli online check-in je jednodušší a rychlejší variantou, která vám ušetří čas v den odletu a vyhnete se tak čekání ve frontě na letišti. Stačí navštívit webové stránky letecké společnosti, kde se jednoduše v sekci odbavení či online check-in zaregistrujete a podle pokynů na stránce dopravce se odbavíte během několika minut. Pak už stačí jen palubní lístek vytisknout či si ho stáhnout do příslušné mobilní aplikace, pokud ji letecká společnost nabízí a jste odbavení.

3. Odbavte se online a vyberte si sedadlo v letadle

Jako bonus si při online check-inu můžete vybrat i sedadlo v letadle podle svého gusta. Zajistíte si tak třeba místo u okénka či sedačku vedle svého cestovního partnera. Bezplatný výběr sedadel nabízí téměř všechny aerolinky. Výjimkou jsou některé nízkonákladové společnosti (RyanAir, Wizz Air, Volotea), které záměrně spolucestujícím (např. členům rodiny) přiřazují místa, která nejsou umístěna vedle sebe, aby si pasažéři za společné sedačky připlatili. Poplatky za výběr sedadla si účtují i společnosti ČSA, TAP Portugal nebo Brussels Airlines.

Které aerolinie nabízejí online check-in?

S online odbavením se setkáte především u nízkonákladových leteckých společností, které odbavení přes internet často samy vyžadují. Online check-in nabízejí například tyto aerolinie:

4. Odbavte se pomocí mobilního telefonu

Některé letecké společnosti nabízejí možnost odbavení prostřednictvím jejich vlastní mobilní aplikace. Po snadném online odbavení se vám v aplikaci dopravce vygeneruje čárový kód, který budete moci použít jako elektronický palubní lístek. Na letišti už vám stačí pouze u validátorů palubních vstupenek přiložit telefon s načtenou elektronickou vstupenkou k validátoru a poté se už můžete vydat k pasové či bezpečnostní kontrole.

Jaké společnosti mají své vlastní mobilní aplikace?

5. Odbavení na letišti

Klasické odbavení na letišti vás čeká v případě, že nemáte předem vytištěnou palubní vstupenku, chcete si nechat odbavit větší zavazadlo nebo jste si vybrali klasickou aerolinii (ČSA, KLM, Korean Air). Musíte počítat s tím, že vám odbavení na místě zabere o něco více času než online check-in. Nicméně ani tak není odbavení přímo na letišti žádná velká věda. Na letiště byste se měli dostavit s předstihem, asi dvě hodiny před odletem letadla. Na letišti si na velké digitální tabuli najdete svůj let, u kterého uvidíte číslo přepážky, u níž vás odbaví. Po vystání fronty budou u odbavovací přepážky (check-in desk) chtít vidět váš cestovní doklad (při cestách do EU si vystačíte s občanským průkazem, do ostatních zemí si připravte cestovní pas). Pak už vám vystaví palubní lístek a vy budete moci pokračovat k bezpečnostní kontrole

 6. Odbavení zavazadel u přepážky

Pokud cestujete s více zavazadly a některá z nich si budete chtít nechat odbavit a nebrat je s sebou na palubu, jednoduše je odevzdáte u odbavovací přepážky. Tam zváží hmotnost zavazadla, označí ho a po pásu pošlou směrem k naložení do letadla. Jako stvrzenku dostanete potvrzení o odevzdání zavazadla, které budete potřebovat v případě jeho ztráty či reklamace.

7. Kdo vám naúčtuje poplatek za odbavení na letišti?

Nízkonákladové společnosti sice nabízejí levnější letenky, avšak nízké ceny vyvažují vysokými poplatky za nedodržení některých předpisů. Jedním z nich je i poplatek za odbavení na letišti a vytištění palubního lístku. Důležité je tedy zjistit si, zda váš letecký dopravce vyžaduje odbavení online a nebude vás pokutovat, pokud se budete chtít odbavit až na letišti.

Poplatek za odbavení na letišti si účtují:

  • Ryanair – 55 euro (asi 1400 Kč)
  • WizzAir – 10 euro (265 Kč)

8. Self check-in (sebeodbavení)

Nejmodernější formou odbavení je tzv. self check-in. Na většině letišť (včetně toho pražského) naleznete v odletové hale samoobslužné kiosky, u nichž se můžete odbavit sami a vyhnout se tak frontě u odbavovací přepážky. Tato služba je zdarma. U self check-in automatu stačí naskenovat elektronickou letenku, cestovní doklad nebo zadat číslo rezervace letu. Podle pokynů na obrazovce vyplníte své údaje a můžete si například vybrat preferované sedadlo (stejně jako při online odbavení). Poté vám kiosek vytiskne palubní vstupenku, kterou následně použijete u validátoru palubních lístků.

Kteří z leteckých dopravců nabízí službu self check-in?

9. Odbavení cestujících první třídy

Tradiční letecké společnosti mají pro cestující s letenkami do první třídy vyhrazené speciální přepážky pro odbavení. Označená místa pro cestující z první třídy umožňují rychlejší a komfortnější check-in bez dlouhého čekání ve frontě. Cestující první třídy se mohou samozřejmě odbavit také předem online či v odletové hale u self check-in kiosku.

10. Na co si dát pozor?

Dávejte si pozor hned na několik věcí. Vaše dovolená díky nim proběhne bez komplikací a zbytečného stresu.

  • Nepropásněte online check-in! Do e-mailové schránky by vám mělo dorazit upozornění, že online odbavení je již otevřeno. Některé letecké společnosti e-maily zasílají v předstihu až 72 hodin, standardně se setkáte s 48 či 24 hodinovým rozmezím. Nejpozději se však můžete přes internet odbavit dvě hodiny před vzlétnutím letadla. Pokud tak neučiníte, budete si muset vystát frontu u odbavovací přepážky.
  • Určitě buďte na letišti včas! Pokud se musíte odbavit až na letišti, ideální je být na místě již dvě hodiny předem, jelikož u odbavovací přepážky se tvoří dlouhé fronty a poté ještě musíte projít bezpečnostní kontrolou. Nezapomeňte si vzít s sebou všechny náležité dokumenty (cestovní pas, občanský průkaz, víza...).
  • Některá letiště umožňují self check-in pouze v případě, že cestujete jen s příručním zavazadlem. Pokud máte s sebou i zavazadlo, které je nutné odbavit, musíte s ním k přepážce pro odbavování, kde zavazadlo necháte. Na největších letištích nicméně existuje možnost samostatného odbavení i s většími zavazadly. Odbavovací automat vám jednoduše vytiskne speciální nálepku na zavazadlo, které následně necháte v tzv. baggage drop-off point – na místě speciálně určeném k odevzdávání zavazadel.
  • Zkontrolujte si, zda je v zakoupené letence zahrnuto zavazadlo k odbavení. Větší, odbavené zavazadlo není vždy automaticky součástí letenky. Zavazadlo si však můžete dokoupit a v den odletu nechat na letišti u přepážky odbavit. Do odbaveného zavazadla můžete sbalit všechny tekutiny a ostré předměty, se kterými by vás na palubu nepustili.

Teď už vám odbavení před odletem jistě nebude dělat vrásky na čele, jelikož víte, že provést check-in je v podstatě velmi snadný proces, který se dá vyřídit během několika minut. Navíc k němu potřebujete pouze své cestovní doklady, případně mobilní aplikaci pro ještě snazší a rychlejší způsob odbavení.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.