Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Co dělat při ztrátě zavazadel nebo zrušeném letu?

Co dělat při ztrátě zavazadel nebo zrušeném letu?

Cestování může být narušeno řadou nepříjemných událostí, které neblahým způsobem zkazí dovolenou. Typickým příkladem je ztráta zavazadel nebo rovnou zrušení letu. V takových situacích se samozřejmě můžete bránit, popřípadě vám bude nápomocno vhodné cestovní pojištění.

V případě poškozeného či ztraceného zavazadla máte na výběr

Pojďme se nejprve věnovat první zmíněné situaci. Co když zjistíte, že vaše zavazadla jsou poškozená nebo se při přepravě letadlem dokonce ztratila? V takový moment byste neměli otálet. Vše je zapotřebí nahlásit. K tomu slouží příslušná stanoviště leteckých společností. Najděte si na letišti přepážku aerolinek, s nimiž jste cestovali a proveďte vše potřebné.

  • Cestu k přepážce najdete prostřednictvím informačních tabulí
  • Následně sepište reklamační formulář
  • Při ztrátě zavazadel vyčkejte do dalšího letu

V mnoha případech jsou ztracená zavazadla dohledána v nadcházejícím letu, proto se vyplatí setrvat ještě nějaký čas na letišti. Pokud na to nemáte dostatek volného prostoru nebo se zavazadla neobjevila, budou vám ihned po nálezu zaslána na uvedenou adresu.

Co se týče poškození zavazadla, je dobré sjednat si příslušné cestovní pojištění zahrnující tuto situaci. Ta se mimochodem může týkat i ztraceného zavazadla. Nárok pak budete mít na příslušnou finanční kompenzaci. Důkladně si však nastudujte, za jakých podmínek je vypláceno finanční plnění. Pojišťovny obvykle lpí na mnoha věcech. To platí dvojnásob, když se jedná o ztrátu cenností či peněz.

  • Protokol od letecké společnosti, s níž jste cestovali
  • Protokol od policie, které jste nahlásili ztrátu cenností

Při ztrátě zavazadel s některými typy dokladů je pak zapotřebí vyřešit ještě pár ostatních věcí. Například žádost o ztracený cestovní pas, blokace platební karty a podobně.

Zrušení letu představuje další nepříjemnost

Poškození či ztráta zavazadla nemusí být tou jedinou obtíží, která vás během cestování letadlem může potkat. Další nemilou záležitostí je zrušení letu. V tomto směru hraje celkem významnou roli to, zda tento problém zahrnuje vaše cestovní pojištění či nikoliv. Nastat mohou dvě odlišné situace.

  • Zrušení letu v rámci zájezdu cestovní kanceláře
  • Zrušení letu zapříčiněné leteckým dopravcem

První případ týkající se cestovní kanceláře by měl být spojen s finanční náhradou zájezdu. Tento krok má pod palcem samotná cestovní kancelář. Možná i proto se vyplatí kupovat zájezdy jen u cestovek, které jsou pojištěné. Kdyby totiž bylo zrušení letu, potažmo celého zájezdu spjato s krachem cestovní kanceláře, budete mít díky jejímu pojištění nárok na odškodné.

Pokud vám zruší objednaný let kvůli dopravci, je vhodné se spoléhat na vlastní cestovní pojištění. Takový zrušený let je následně propojen s finanční kompenzací dle pojistných podmínek.

  • Zajištění náhradního leteckého spoje
  • Náhradní ubytování
  • Občerstvení a další služby

V závislosti na tom, jaká situace nastane, obraťte se na cestovní kancelář nebo příslušnou pojišťovnu. V jejím případě vám budou nápomocny také asistenční služby, skrze které lze celý problém vyřešit.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.