Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Covid pas – Vše, co byste měli vědět

Covid pas – Vše, co byste měli vědět

Pandemie koronaviru značným způsobem omezila jakékoliv cestování po světě. Určitou vstupní propustkou se však v tomto směru stává covid pas. Potvrzení ulehčující volný pohyb v rámci Evropské unie. Tzv. EU Digital COVID Certificate nebo Digitální zelený certifikát, s nímž se můžete vydávat do okolních zemí bez výraznějších omezení. Covid pas je platný od 1.7.2021.

Co je to covid pas?

Covid pas je ve své podstatě certifikátem, který může mít digitální, ale také papírovou podobu. Platí ve všech zemích Evropské unie, je poskytován bezplatně, disponuje příslušným QR kódem pro kontrolu a je vydáván nejenom v češtině, ale i v angličtině. Důraz je kladen na ochranu osobních údajů. Na certifikátu je uvedeno jméno, příjmení a datum narození. Tak lze ve zkratce charakterizovat covid pas. Právě s pomocí covid pasu se můžete v rámci cestování po Evropě vyhnout karanténám, testům a podobným omezením.

Covid pas může získat pouze člověk, který splňuje jednu ze tří níže uvedených podmínek.

•    Podstoupení očkování proti nemoci covid-19.
•    Prodělání nemoci covid-19.
•    Negativní výsledek testu na covid-19.

Je pravdou, že v některých zemích se mohou podmínky pro získání covid pasu ještě trochu lišit, ale už se pracuje na jejich sjednocení. V ideálním případě je uznáváno plnohodnotné očkování alespoň 14 dní po druhé dávce, lhůta do 180 dní po prodělání covid-19 nebo 72 hodin po absolvování PCR testu. U antigenních testů je doba platnosti 24 až 48 hodin podle konkrétní země.

Celý systém byl spuštěn už 1.6.2021, respektive brána EU Gateway. Do systému se postupem času mohou prostřednictvím brány EUDCC připojovat i další země mimo Evropskou unii.

Kde lze získat covid pas?

Certifikát je vystavován vnitrostátními orgány. Typickým příkladem jsou zdravotnické orgány, nemocnice a testovací centra. V České republice ho můžete získat i prostřednictvím Očkovacího portálu občana.

Covid pas má pro všechny členské státy Evropské unie jednotnou podobu. Alternativou papírového covid pasu je digitální. Ten budete mít uložený v aplikaci Tečka, kterou si lze stáhnout na tomto odkazu. Aplikace je dostupná pro oba mobilní systémy Android a iOS.

Fungování covid pasu v praxi

Ať už si vytisknete papírový covid pas nebo použijete aplikaci Tečka, v obou případech bude stěžejním prvkem zmiňovaný QR kód. Ten obsahuje všechny náležitosti o tom, zda jste očkováni, jestli jste prodělali nemoc covid-19 nebo máte platný test. Ke čtení lze v Česku využít aplikaci čTečka, která je schopna ověřit podpis certifikátu a zobrazit pozitivní či negativní výsledek. Obdobným způsobem funguje kontrola také v ostatních zemích Evropské unie.

Použití covid pasu v Česku

Covid pas pochopitelně neslouží jen k pohodlnějšímu cestování do ostatních zemí Evropské unie. Hojně ho můžete využívat i v rámci České republiky. Jde o určitou vstupenku do prostor, kde je vyžadováno potvrzení o prodělání nemoci, očkování či testování.

•    Restaurační zařízení
•    Koupací areály
•    Kulturní akce
•    Zábavní zařízení
•    Ostatní provozovny

Použití covid pasu v zahraničí

Použití covid pasu při cestování bude do jisté míry fungovat stejně, jako cesty s klasickým cestovním pasem. Půjde o doklad, který bude na letišti nebo na hranicích dané země kontrolován. Respektive dojde k ověření platnosti covid pasu. Na základě výsledku pak budete vpuštěny do země bez dalších obstrukcí, omezení a povinností. Předložení covid pasu po vás může být vyžadováno také na ostatních místech podobně, jako v Česku – restaurace, zábavní centra apod. Záleží, jaké podmínky a omezení panují ve vybrané zemi.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.