Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Dovolená ve zkušební době. Máte na ni nárok nebo vám ji může zaměstnavatel zamítnout?

Dovolená ve zkušební době. Máte na ni nárok nebo vám ji může zaměstnavatel zamítnout?

Nastupujete do nové práce a zároveň plánujete v brzké době dovolenou? Pozor, ve zkušební době byste mohli od zaměstnavatele dostat stopku. Zákonný nárok na dovolenou ve zkušebce neexistuje. Vše tak závisí na dohodě s novým šéfem. Je tedy vůbec možné skloubit nové zaměstnání s týdenní dovolenou?

Základní nárok na dovolenou je 20 dní za rok, někteří zaměstnavatelé nabízí ještě pár dní navíc jako atraktivní zaměstnanecký bonus. Bohužel pro nováčky čerpat lze dny volna až po uplynutí zkušební doby, tedy až po odpracování 3 měsíců. Přesto není nástupem do nového zaměstnání vše ztraceno. 

Dovolená ve zkušební době. Je to vůbec možné?

Jestliže už máte koupený zájezd nebo na 100 % víte, že chcete v průběhu zkušební doby vyrazit na dovolenou, řekněte to zaměstnavateli. 

  • Jednejte s ním narovinu.
  • Nesnažte se o dovolené mlžit.
  • Netlačte šéfa do kouta.
  • Nevyhrožujte, že z práce odejdete.

Pokud vám dovolenou zaměstnavatel zamítne, rozhodně mu nevyhrožujte a nesnažte se volna domáhat agresivním chováním. Takovýmto přístupem se dočkáte akorát tak rychlého rozvázání pracovního poměru. Může se tak snadno stát, že po dovolené se nebudete mít kam vrátit.

Naopak projevte empatii a snahu danou situaci řešit ke spokojenosti obou stran. Je-li to možné, pak plánujte dovolenou v období státních svátků a víkendů. 

Zkušební doba se o dovolenou prodlužuje

Pokud zájezd nemáte ještě koupený a není nezbytně nutné na dovolenou vyrážet, zkuste si vše raději naplánovat až po skončení zkušební doby, nebo naopak ještě před nástupem do nového zaměstnání. Mějte totiž na paměti, že právě ve zkušebce se musíte blýsknout v tom nejlepším světle, budete-li týden v práci chybět, plusové body vám to nepřidá.

Na druhou stranu, pakliže vám vyjde zaměstnavatel vstříc a dovolenou vám dá i ve zkušební době, počítejte s tím, že o dny volna vám bude zkušebka prodloužena! A pamatujte také na to, že ani po zkušebce nemáte nárok na celé čtyři týdny dovolené. Ze zákona můžete využít za 21 odpracovaných dnů jen 1/12 dovolené. 

Kam na dovolenou ve zkušební době?

Když získáte souhlas od zaměstnavatele, obvykle přichází na řadu přemýšlení, kam vlastně na dovolenou vyrazit. Tedy za předpokladu, že nemáte koupený zájezd už měsíce dopředu v rámci first minute akce.

Na dovolenou se můžete vydat i po České republice, díky tomu ušetříte čas za cestu a můžete být o den či dva dříve v práci. Vyrazte třeba jen na prodloužený víkend. I za tak krátkou dobu si můžete dostatečně odpočinout na wellness pobytu nebo poznat jednu z evropských metropolí na eurovíkendu. Navíc šéf bude rád, že zameškáte jen pár dní.

         

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.