Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jedinečný projekt Josefovské louky chrání ptačí populaci i bez pomoci státu

Jedinečný projekt Josefovské louky chrání ptačí populaci i bez pomoci státu

Josefovské louky se staly ptačí rezervací v roce 2006. Od té doby chrání českou ptačí populaci i další živočichy a vzácné rostliny bez pomoci státu. Ruku k dílu může přiložit každý Čech.

Za úspěšným projektem stojí Česká společnost ornitologická, která se rozhodla reagovat na alarmující úbytek lučních a mokřadních ptáků. Od obcí i soukromých majitelů skoupila pozemky v okolí Josefova a vytvořila z nich domov nejen pro ptactvo.

Na Josefovských loukách žije čáp bílý i čáp černý, jestřáb popelavý, bekasina otavní, chřástal polní, ledňáček říční a mnoho dalších druhů. Své útočiště tu ale našli také bobři, vydry, motýli, různé druhy plazů, žab, brouků i vzácných rostlin. 

Ekosystém parku pomáhají udržovat exmoorské koně a pratury. Loukám prospívá jejich spásání porostů i narušování terénu kopytu. Exkrementy pak fungují jako přirozené hnojivo a potrava pro některé brouky.

Na fungování parku se může podílet každý

Česká společnost ornitologická chráněné území stále rozšiřuje. Na koupi nových pozemků získává peníze od dobrovolných dárců.

Pomoct ale můžete i jinak než finančně. Park pořádá pravidelné dobrovolnické brigády a desetidenní letní pracovní tábor. 

Poznejte krásy přírodní džungle

Osmdesát hektarů velký park je zdarma přístupný po celý rok. Protíná jej pět kilometrů dobře dostupných stezek a jeden kilometr dlouhá trasa, která vede tou největší džunglí. Místní ptactvo si prohlédnete z vyhlídek a z velké modřínové pozorovatelny. Poznáte zimoviště, broukoviště, plazníky (domečky pro plazy) a prvky starého zavlažovacího systému.  

Park pro své návštěvníky pořádá pravidelné akce, jako například Vítání ptačího zpěvu, Festival ptactva či ukázky kroužkování.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.