Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Opuštěná krása. 7 tipů na výlety do přírody v Čechách, kde se spolehlivě vyhnete davům turistů

Opuštěná krása. 7 tipů na výlety do přírody v Čechách, kde se spolehlivě vyhnete davům turistů

S výlety do přírody se v poslední době roztrhl pytel. Není čemu se divit. Zavření doma nevydržíme věčně a česká města, která by už s prvními slunečními paprsky překypovala životem, dnes připomínají spíše města duchů. Jenže, když každý víkend vyrazí půlka republiky poznávat české přírodní skvosty, je pravděpodobné, že si i na procházce lesem budete připadat jako na Václaváku. Proto přinášíme 7 nádherných míst, které ukojí vaše potřeby po klidu a míru. 

Manětínsko

ManětínskoJen málo věcí ve vás probudí tak silný pocit samoty jako kostel duchů v obci Luková. Dřevěný kostel sv. Jiřího je už 9 let nepřetržitě domovem 32 věřícím. Bílé oděné sochy se sklopenými hlavami se v tichosti modlí k bohu v polorozpadlém kostele, který už ani nepamatuje, jak vypadá omítka. 

Když už budete na tom Manětínsku, zkuste navštívit stolovou horu Kozelku, která láká všechny romantické duše.

Mimo ta všechna krásná místa je Manětínsko především rezervací tmavé oblohy (odkaz). Ať už zde vyberete jakékoli místo „při nejmenším“ můžete pěkně o samotě pozorovat hvězdy.

Foto: Facebook - Západočeská pobočka České astronomické společnosti; odkaz: www.facebook.com/zpcas/photos

Toužimsko

ToužimskoSlavkovský les zná snad každý. No právě. Zkoušíte-li jeho návštěvu, ale lidí je tu na vás stále dost a dost, odkloňte svoji cestu směrem k Toužimi. Toužimsko kombinuje slavkovskou přírodu a klid. Ideálně si ho projeďte na motorce nebo na kole, míst k prozkoumání je tu totiž dost a dost.

Pěkně z ptačí perspektivy si celé okolí prohlédněte ze zapomenuté rozhledny Třesák. Na biofarmě v Nežichově pak vyměňte kolo či motorku za koně. V samotné Toužimi jsou k vidění zbytky hradebních zdí nebo gotické a renesanční podzemí historického jádra. 

Foto: Facebook - Toužimské Noviny; odkaz: www.facebook.com/Toužimské-Noviny-595997230903095

Krásná Lípa

Krásná LípaKdyž chcete za každou cenu vyrazit do města, ale davy Václaváku zkrátka nezkousnete, dostává se ke slovu Krásná Lípa. Pravděpodobně zde potkáte míň lidí než v srdci sousedního Českého Švýcarska. 

V Krásné Lípě láká k návštěvě moderní expozice Českého Švycarska, barokní kostel sv. Máří Magdaleny, tak barokní roubený dům s dřevěným podloubím zvaný U Frinda. Občerstvení hledejte v Křinickém pivovaru, který proslul díky pivu Falkenštejn, nebo v jedinečném Lužním samoobslužném baru na Kamenné horce. 

Foto: Facebook - Krásná Lípa; odkaz: www.facebook.com/krasna.lipa.3

Krušné hory

Krušné horyKrušné hory alias tajemná romantika. Alespoň zatím. Od roku 2019 jsou Krušné hory zapsány na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, takže je jen otázku času, než se provalí, jak je krajina rašelinišť, lesů a mokřadů vlastně kouzelná. A zajímavá. Jedinečnou z ní činní pozůstatky tehdejší hornické těžby. Technické památky a opuštěné doly, kde se to dřív jen hemžilo havíři, vytvářejí unikátní kulturní krajinu. Nejlíp jí poznáte z rozhleden. Ty pravé najdete třeba na Plešivci, Komáří Vížce nebo Betlémském vrchu. 

Lužické hory

Lužické horyOpustit krajinu hor a kopců není snadné. Proto hned vyrazte do nedalekých Lužických hor. Chráněná oblast v Libereckém kraji je tvořena hustými lesy, pískovcovými skalními městy a podhorskými loukami. Kouzlo přírody doplňuje malebná lužická architektura v podobě roubených domů se sedlovými střechami. Už to zní jako ráj na zemi? Třešničkou na dortu je onen všudypřítomný a doslova božský klid. 

Zkuste se vyhnout nejprofláknutějším místům, mezi která jednoznačně patří Jedlová hora nebo Luž. Nechte dobře značené turistické stezky, ať vás zavedou do tajemných útrob Lužických hor, kde objevíte opuštěné zříceniny hradů nebo skalnaté masivy s nádhernými výhledy. Když budete mít štěstí, proběhne kolem vás pár jelenů, srnců či muflonů. 

Český les

Český lesKlid a mír vám nabídne západočeská krajina Českého lesa. Je takovou poklidnější variantou všemi oblíbené Šumavy. Oblast kdysi plná obcí je dnes opět pod velením divoké přírody. Všechna zajímavá místa si tak budete muset najít v lesích a zarostlých loukách. Ale po čem teda koukat? Arnoštova leštírna, zaniklá obec Pořejov nebo pečlivě udržovaný hřbitov na Pleši. 

Historii děkujte za síť asfaltových cest, které jsou ideální pro cyklisty. Snadno po nich utečete jakémukoli náznaku civilizace. 

Novohradské hory

Novohradské horyJihočeský kraj krášlí Šumava a Třeboňsko. Jenže to vědí všichni, a proto tam všichni budou. Když se ale dokopete až na samotný jih k rakouským hranicím, objevíte krajinu Novohradských hor. Ani v tomto případě se nevyhnete hlubokým lesům, ty jsou však doplněny ovocnými zahradami a starými alejemi. Díky těmto pozůstatkům zaniklých vesnic vám Novohradské hory budou připomínat Český les. I zde vám pohyb usnadní rozsáhlá síť silnic a lesních cest. 

K těm nejopuštěnějším místům vyrazte směrem jižně od Pohorské vsi. Konkrétně hledejte místa jako Kamenec a Kapelníkův rybník.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.