Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte krásy botanických zahrad Česka – díl II.
Zdroj: Facebook - Průhonický park a zámek - Botanický ústav AV ČR; odkaz: www.facebook.com/Pruhonickypark

Poznejte krásy botanických zahrad Česka – díl II.

V prvním díle poznávání botanických zahrad jsme se zaměřili na ryzí botanické zahrady. Ve druhém pokračování vás kromě těch dalších seznámíme i s obdobnými přírodními plochami. Mezi ně patří třeba arboreta a městské parky, které si díky svému unikátnímu prostředí jistě zaslouží patřičnou pozornost a jsou vlastně takovou odnoží botanických zahrad.

 

Dendrologická zahrada v Průhonicích

Dendrologická zahrada PrůhoniceZdroj: Dendrologická zahrada Průhonice; odkaz: www.facebook.com/dendrologickazahrada

Dendrologická zahrada nabývá rozlohy osmdesáti hektarů. Její historie se pojí s rokem 1922 a od roku 1990 je přístupná veřejnosti. Zahrada v Průhonicích plní hned několik rolí najednou. Díky svému charakteru ji lze označit za arboretum, park i botanickou zahradu dohromady. K vidění jsou bohaté sbírky okrasných rostlin zasazené do upravených a udržovaných zelených ploch. Vypichováno je propracované uspořádání prezentované zeleně. A to prostřednictvím tematických skupin. Pravidelně jsou zde pořádány osvětové a vzdělávací akce, včetně komentovaných exkurzí. Příjemnou procházku tak můžete spojit i s naukou.

Arboretum Bílá Lhota

Arboretum Bílá HoraZdroj: Facebook - Arboretum Bílá Hora; odkaz: www.facebook.com/arboretumBL

Arboretum se nachází v obci Bílá Lhota na střední Moravě. Park s plochou asi tři hektary leží ve výšce 230 metrů nad mořem. Lokalita je zaměřena nejenom na domácí dřeviny, ale také vzácné dřeviny ze zahraničí. K vidění je více, jak tři stovky druhů dřevin pocházejících z Malé Asie, Severní Ameriky, Číny, Japonka a ostatních zemí. Park byl založen kolem roku 1700 a v roce 1970 se stal národní přírodní památkou. Velké zastoupení zde mají japonské javory, keřovité tisy, ale i buky a magnólie. Jednotlivé dřeviny jsou navíc označeny jmenovkami, takže je dbáno na patřičnou informovanost.

Botanická zahrada v Olomouci

Botanická zahrada Výstaviště Flora Olomouc se nachází poblíž Bezručových sadům v samotném srdci města. Na celkové ploše 7,5 hektarů je k vidění více, jak 1 100 druhů rostlin. V zahradě je spousta tulipánů, ale také vzácné stromy z Číny nebo z Kanady. Expozice okrasných dřevin je doplněna o lužní bylinky a jedinečné rozárium. Jinak zvaná růžová zahrada zabírá celkem 3,5 hektaru a je v ní více jak 500 odlišných druhů růží. Botanická zahrada v Olomouci je tak příjemnou pastvou pro oči. Kromě procházek v obležení zeleně se tu můžete účastnit i pravidelných kulturních a poznávacích akcí.

Arboretum Křtiny

Arboretum KřtinyZdroj: Arboretum Křtiny; odkaz: www.facebook.com/arboretumkrtiny

Jedno z unikátních arboret se nachází mezi městysi Jedovnice a Křtiny. Jde o největší a nejstarší plochu spadající pod Mendelovu univerzitu v Brně. Založeno bylo v letech 1928 až 1930. Jeho celková plocha je 23 hektarů a průměrná výška se pohybuje mezi 450 až 500 metry nad mořem. K vidění jsou stovky nejrůznějších rostlin a dřevin, které nepochází pouze z Evropy, ale i z exotických zemí. Součástí arboreta ve Křtinách je také vřesoviště, rašeliniště a rybník. Zahrada nabízí tři zajímavé prohlídkové okruhy, přičemž prohlídka jednoho trvá asi jednu hodinu.

Průhonický park u Prahy

Průhodincký parkZdroj: Facebook - Průhonický park a zámek - Botanický ústav AV ČR; odkaz: www.facebook.com/Pruhonickypark

Z pohledu botanického významu stojí za zmínku určitě Průhonický park nacházející se u stejnojmenného zámku. Ne nadarmo jde o národní kulturní památku. Kromě toho je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Největší přírodně krajinný park má celkovou plochu 240 hektarů a jeho pomyslným středobodem je říčka Botič. V parku se nachází stovky rostlin nejrůznějšího typu. Od rododendronů, přes azalky, až po pěnišníky a ostatní druhy dřevin. V rámci celého parku jsou to stovky druhů a tisíce kusů zeleně. Při procházkách po vyznačených trasách budete obdivovat anglický park a ostatní rostlinná společenstva. V rámci Průhonického parku máte k dispozici až 40 km upravených cest.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.