Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Z výdušné jámy v Dolních Vítkovicích bude kulturní centrum
Autor: Palickap; zdroj: Wikimedia

Z výdušné jámy v Dolních Vítkovicích bude kulturní centrum

Bývalá výdušná jáma v Dolních Vítkovicích se vrátí k životu. Původně průmyslový objekt se promění v sídlo kreativní akademie s ateliéry a společenskými prostory.

Ostravská výdušná jáma stála rok ladem, než se dočkala své dlouho očekávané rekonstrukce. Práce jsou rozděleny na dvě etapy. První by podle plánů měla být hotován do konce března. 

Za projektem stojí architekt Kamil Mrva. Navrhl velkou prosklenou nástavbu a plánuje budovu zvýšit o další tři patra, díky čemuž zde vznikne vyhlídkové místo. Do pátého a šestého patra se budou návštěvníci dostávat pomocí proskleného výtahu. 

Po rekonstrukci se budova stane sídlem kreativní akademie, která sebou přinese celou řadu kulturních projektů. Chybět nebudou ani veřejné ateliéry a společenské prostory. Speciální prezentace v přízemí návštěvníkům přiblíží historii objektu.

Historie výdušné jámy

Jáma vznikal v 60. letech. Jejím hlavním účelem byl přísun čerstvého čistého vzduchu do 800 metrů hlubokých dolů. Sloužil k tomu odvětrávací stroj. Do současnosti se dochoval v úctyhodném stavu. I po rekonstrukci zůstane stát na svém místě, aby si ho návštěvníci mohli prohlédnout. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.