Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta na Bali bude od roku 2024 spojena s turistickým poplatkem

Cesta na Bali bude od roku 2024 spojena s turistickým poplatkem

Bali je exotickou destinací, která každoročně láká spoustu turistů z celého světa. Pokud se na tento indonéský ostrov chystáte v příštím roce, připravte se na turistický poplatek.

Bali, symbol Indonésie nachází se mezi Lombokem a Jávou. Ostrov obklopený několika menšími tvoří jedinečnou základnu pro relaxaci a poznávání. Ne nadarmo je toto místo označováno, jako ostrov bohů a tisíce chrámů, kde si místo civilizace užijete ryzí přírodu. Pokud se chystáte na Bali, určitě vaši pozornost upoutá několik vybraných míst.

  • Údolí Sidemen
  • Vrchol Gunung Agung
  • Vodopád Sekumpul
  • Rýžové terasy Tegalang
  • Campuhan Ridge Walk

Jen taková malá ochutnávka toho, čím Bali oslovuje náruživé cestovatele. K tomu si můžete připočíst ještě spoustu zvířat, pestrý podmořský svět a skvělou gastronomii. Od roku 2024 to však bude i turistický poplatek.

Kde se vzala turistická daň?

Velký vliv na zavedení turistického poplatku nebo chcete-li turistické daně měla pandemie kovidu, respektive období krátce po ní. V té době se doslova roztrhl cestovatelský pytel a Bali začalo navštěvovat stále více nepřizpůsobivých turistů. Nepořádek, ničení přírody, návštěva zakázaných míst, a dokonce i spoře oděné fotky u náboženských objektů. Tamní vládě došla trpělivost, a tak se objevil návrh na turistickou daň.

Jejím hlavním cílem mělo být odrazení turistů od návštěvy Bali, respektive těch nevychovaných. Postupem času se však myšlenka turistického poplatku vyvíjela daleko lépe. Peníze budou použity na dobré účely.

  • Ochrana životního prostředí
  • Vylepšení tamní infrastruktury
  • Důraz kladený na místní kulturu

Zachování tradic, zvyklostí, a hlavně přírody je určitě krokem tím správným směrem s přihlédnutím k tomu, jak velké množství turistů Bali každoročně navštíví.

Výše turistické daně

Nutno podotknout, že na indonéský ostrov Bali zamíří celkem dost cestovatelů a dobrodruhů. Například v roce 2022 to bylo kolem dvou milionů turistů. Výše turistické daně je stanovena na 150 tisíc indonéských rupií, takže cca 210 korun českých. Její zavedení je v plánu od počátku roku 2024. Ve výsledku se tedy může vybrat poměrně dost finančních prostředků, které tomuto exotickému ráji prospějí v mnoha ohledech. Jde o jednorázový poplatek týkající se pouze zahraničních turistů.

Tamní úřady se neukázněnost turistů snaží řešit již delší dobu. Prvoplánový účel turistické daně není jedinou záležitostí. Například od roku 2023 platí zákaz pronájmu skútrů turistům. Ti si toto omezení samozřejmě vymohli svou neukázněností v letech minulých. Cílem tohoto zákazu je zlepšení bezpečnosti na silničních komunikacích. Doufejme, že tato opatření i nadále zachovají kouzlo tohoto exotického ráje.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.