Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Dvojí měna na Kubě končí. S jakou měnou letos vyrazit na karibský ostrov?

Dvojí měna na Kubě končí. S jakou měnou letos vyrazit na karibský ostrov?

Kubánci letošní rok započali měnovou reformou, v zemi doutníků a dobrého rumu tak už od 1. ledna 2021 neplatí dvojí měna, tak jako tomu bylo ještě do konce loňského roku. Sjednocení ale nejspíš povede k devalvaci platidla, což se nelíbí místním, kteří se bojí vysoké inflace. Jak to na Kubě fungovalo, jak to funguje nyní a jak se změna dotkne turistů? 

Jak na Kubě doposud platili místní a jak turisté?

Do loňského roku na Kubě platila dvojí oficiální měna, a to:

  • Kubánské peso (CUP),
  • Konvertibilní peso (CUC).

Tato dvojí metrika především turistům často zamotala hlavu. 

  • CUP = národní měna pro Kubánce
  • CUC = platidlo pro turisty

Směnný kurz mezi oběma měnami se pro veřejnost pohyboval v poměru 1 konvertibilní peso = 24 kubánských pesos při nákupu, u prodeje se poměr navýšil na 25 kubánských pesos. Pro státní podniky platil poměr jedna ku jedné.

  • Kubánci dostávali výplatu v CUP, za které nakupovali potraviny na lístky. K platbě ale mohli využívat i CUC.
  • Turisté používali k placení především CUC, zapovězeno pro ně sice nebylo ani CUP, avšak museli najít obchod, kde bylo zboží za kubánské peso prodáváno.

Některé obchody jsou určeny pouze pro místní obyvatele, je tedy možné v nich nakoupit potraviny jen za přídělové lístky, i proto bylo pro turisty lepší vyměnit si raději konvertibilní peso, s kubánským nebyla jistota nákupu a útraty.

Jaká měna Kubě zůstává a jaká se ruší?

Dne 1. ledna 2021 oslavili Kubánci 62. výročí vítězství kubánské revoluce, k tomuto datu rozhodl prezident Kubánské republiky Miguel Díaz-Canel, že dojde ke zrušení konvertibilního pesa a že zemi zůstane pouze jedna měna, a to kubánské peso. Tento krok má pomoci Kubě:

  • dostat se z hospodářské krize,
  • zaujmout zahraniční investory.

Pro Kubánce má ale platidlo, které jim zůstává, mnohonásobně nižší hodnotu, řada z nich se proto obává finančních potíží a chudoby, čemuž nepřidává ani avizované zdražování zboží. Tamní režim na to chce ale reagovat až trojnásobným zvýšením minimální mzdy. 

S jakou měnou vyrazit na dovolenou na Kubu?

Komplikovaný měnový systém ale nekončí ze dne na den, po dobu šesti měsíců bude na Kubě fungovat ještě dvojí měna. Navíc v zemi lze na mnoha místech platit také americkými dolary, pro cestovatele je pak dobrou zprávou, že v některých turistických centrech je možné využít i eura.

Pokud plánujete dovolenou na Kubě, dobře zvažte, jakou měnu zvolíte. V případě mizejícího konvertibilního pesa mějte na paměti, že:

  • za něj nenakoupíte na letišti v duty free obchodech,
  • žádná světová banka vám ho nesmění,
  • je přísně zakázán jeho vývoz a dovoz. 

Budete-li využívat především soukromých služeb, pak si vystačíte i se zahraniční měnou. Pro turisty je tak aktuálně nejvýhodnější vzít si s sebou na dovolenou eura a ty následně v případě potřeby směnit ve směnárně nebo v bance. Přijedete-li vybaveni dolary, počítejte s 10% antiimperialistickou daní.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.