Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Z Londýna do New Yorku za 90 minut? Cesty budoucnosti slibuje nové nadzvukové letadlo
Foto: Facebook - Spike Aerospace; odkaz: www.facebook.com/SpikeAerospace

Z Londýna do New Yorku za 90 minut? Cesty budoucnosti slibuje nové nadzvukové letadlo

Obsah článku

Společnost Spike Aerospace plánuje už v příštím roce otestovat svou nejnovější verzi nadzvukového letadla. Spike S-512 by měl zvládnou cestu z Londýna do New Yorku za neuvěřitelnou hodinu půl. Kromě rychlosti se chlubí tišším aerodynamickým třeskem a minimální uhlíkovou stopou. 

Letoun by měl dosahovat rychlosti 1,6 Machova čísla, tedy přibližně 1960 kilometrů v hodině. Cílem konstruktérů je ale 3,3 Machova čísla. Při této rychlosti se cestující z Londýna do New Yorku dostanou za 90 minut. 

Společnost Spike Aerospace si vzala k srdci silný dopad dopravních letadel na životní prostředí. Proto bude do roku 2040 Spike S-512 uhlíkově neutrální. 

Zároveň se jim podařilo vyřešit hlavní problém, se kterým se v minulosti potýkal slavný concord, a to aerodynamický třesk. Hlasitost Spike S-512 by se měla pohybovat na úrovni lidské konverzace. 

Kolik bude cesta stát?

Přesné ceny společnost zatím nezveřejnila, ale levné to nebude. Nové nadzvukové letadlo má sice sloužit jako komerční dopravní prostředek, bylo by však bláhové myslet si, že si hned v prvním kole pořídíme letenku za 10 000 Kč. 

Letou pojme pouhých 18 cestujících, což se výrazným způsobem odrazí na ceně. Podle zveřejněných snímků luxusních vnitřních prostorů lze předpokládat, že minimálně první modely budou určeny pro podnikatele. 

Stejně jako u všech moderních technologií si budeme muset na levné nadzvukové letenky počkat. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.