Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Zákaz kouření na španělských plážích může pokazit dovolenou

Zákaz kouření na španělských plážích může pokazit dovolenou

Pohoda, klídek a tabáček, říkají slova oblíbené písně. Zmíněná pohoda bude brzy minulostí pro španělské pláže. Chystá se na nich plošný zákaz kouření. Na španělské pláži si nebudete moci zapálit bez ohledu na to, zda se jedná o městskou pláž, přírodní pláž nebo pláž hotelovou. 

První zákaz v Evropě

Ačkoliv v řadě zemí platí zákaz kouření na veřejných místech, pláže se mezi kuřácky zakázané zóny dosud nepočítaly. První zemí, která se pustila do novátorského zákazu je Španělsko. Zákaz kouření bude platit na všech plážích

Na první pohled by se mohlo zdát, že důvodem je obtěžující kouř z cigaret v místech, kde pobývají malé děti a nekuřáci. Není tomu tak. Důvodem zákazu je především problém s vršícími se cigaretovými nedopalky. Ty nelahodí oku a obsahují toxické látky, které znečišťují životní prostředí. Toxické látky z cigaret by mohly v budoucnu ohrozit mořské živočichy. 

Zákaz kouření na plážích už platí na Kanárských ostrovech. No smoking zones má i Barcelona. Připravuje se plošný zákaz pro pláže Španělska. 

Pět tisíc kilometrů pláží v čistotě

V zemi byste našli téměř pět tisíc kilometrů nádherných pláží, kromě odhozených žvýkaček jsou pro ně velkým problémem především cigaretové nedopalky. Nedopalky dokáží kontaminovat půdu a v těsné blízkosti moře ohrožují vodní živočichy. Samozřejmě vadí i vizuálně, nikdo se nechce věnovat opalování v esenci zbytkového cigaretového kouře a u hromádek takzvaných vajglů. 

Zákaz iniciovala petice

Téměř třistatisícový je seznam podpisů pod peticí, která iniciovala projednání zákazu kouření parlamentem. Návrh už prošel senátem a dává místním samosprávám nástroj, jak potrestat návštěvníky, kteří nebudou dbát zákazu a na plážích budou kouřit. Hrozí jim pokuta ve výši až dva tisíce euro (přibližně 50 tis korun). Dovolená se neposlušným kuřákům může nepěkně prodražit.  

Vajgl horší než plast

Cigaretové nedopalky jsou podle nejrůznějších studií mnohem závažnějším problémem pro životní prostředí než například plastová brčka. Problém je samozřejmě u filtru, který sám o sobě nedělá kouření bezpečnou zábavou. Proto by mohl být odstraněn. Pohodlí kuřáků bude vyměněno za menší znečišťování životního prostředí. 
Do filtru se přidávají acetátová vlákna, plast se rozkládá desítky let. Více než dvě třetiny nedopalků nekončí v odpadcích, ale volně odhozené. Cigaretový papír se rozloží poměrně snadno, filtr nikoliv. Nedopalky cigaret byly nalezeny v trávícím traktu většiny mořských ptáků a ohrožují celý ekosystém.

Funkce filtru cigaret

  • Filtruje velké částice.
  • Usnadňuje kouření, reguluje množství vdechovaného kouře. 
  • Kuřáci dokáží s filtrem vykouřit více cigaret. 

Organický filtr v nedohlednu

Naučit kuřáky nevyhazovat nedopalky je nemožné. Pro většinu z nich je odhození nedopalku jakýmsi rituálem a k ukázněnému chování dochází jen pozvolna. Některé menší firmy už se pustily do vývoje takzvaného zeleného filtru, tedy takového, který se po odhození rozkládá snadněji a neškodí přírodě. Širší zavádění do používání je ovšem otázkou mnoha let. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.