Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

10 míst, kvůli nimž byste měli navštívit Toskánsko

10 míst, kvůli nimž byste měli navštívit Toskánsko

Vybíráte letní dovolenou a stále se nemůžete rozhodnout, kterou destinaci zvolíte? Máte-li rádi teplé moře, architekturu, italskou kuchyni a vynikající víno, není, co řešit. Toskánsko pro vás bude doslova balzámem na duši. Prosluněná kolébka renesance, plná nezměrných krás a nekonečných vinic čeká už jen na vaši návštěvu. Nechte se unést kouzelnou atmosférou jedné z nejkrásnějších italských provincií.

Jaká místa byste neměli minout a proč?

1. Florencie

Hlavní město Toskánska ročně láká miliony turistů a uchvátí i vás. Pokud jste doposud Itálii nepropadli, po návštěvě Florencie ji budete milovat.
Renesanční duch zde dýchá doslova z každého koutku, a tak na každém kroku potkáte nějakou perlu. Pokud vás lákají památky, máte se rozhodně na co těšit.
Určitě si však nezapomeňte vychutnat dechberoucí výhledy z věže krásné baziliky Santa Maria del Fiore, procházku po věhlasném mostu Ponte Vecchio a výbornou kávu v některé z místních kaváren.

2. Pisa

Minout byste neměli ani slavnou Pisu. Kromě světoznámé šikmé věže a náměstí zázraků Piazza de Miracol zde najdete spoustu dalších přenádherných míst, barevných paláců a romantických zákoutí, která lákají jen a jen k tomu naplno si užít nefalšovanou italskou pohodu se sklenkou vína, láskou v srdci a historií v zádech.

3. Seina

Kdybyste se na cestách po Toskánsku nezastavili v Sieně, udělali byste obrovskou chybu. Na procházku tímto historií zahaleným městem totiž jen tak nezapomenete.
Ačkoliv byla většina italských měst za 2. světové války bombardována, Sienu tento nehezký osud nepotkal. Může se tedy chlubit výborně zachovalou středověkou architekturou i jedinečným gotickým rázem. Chtěli byste si tento skvost prohlédnout z ptačí perspektivy? Není problém. Stačí vystoupat zhruba 500 schodů na věž Torre del Magnia, která se nachází na náměstí Piazza del Campo při paláci Pubblico.

4. Lucca

Lucca je poměrně maličké město a Italové mu neřeknou jinak než „Město stovky kostelů“. Kolem dokola je obehnána zachovanými městskými hradbami ze 16. století, které svádí k procházce, a doporučujeme tak učinit. Z hradeb se vám dostane nejen krásný pohled na historické centrum, které je zcela bez automobilového provozu, ale také do okouzlující zelené krajiny, v níž je Lucca zasazena.

5. Monteriggioni

Dalším opevněným městečkem je malebné Monteriggioni. Dokola je obehnáno vysokými hradbami se 14 opevněnými věžemi, které po staletí plnily obrannou funkci. Ani sem se tedy autem nedostanete, a tak budete muset zaparkovat na jednom z přilehlých parkovišť.
Uvnitř hradeb na vás ale čeká nevídaná podívaná. Městečku vévodí velké náměstí s románským kostelem, ale skýtá také několik dalších krásných středověkých staveb, sochařských skvostů a kamenické výzdoby.

6. Montepulciano

Na samém vrcholu kopce mezi vinicemi a údolími Val di Chiana a Val d´Orcia leží starobylé Montepulciano. Pokud vás historie nenechává chladnými, vyhraďte si čas i na tuto perlu.
Kvůli přím o vlastnictví města bylo Montepulciano několikrát poškozeno. I přesto si však zachovalo unikátní historický ráz. Zejména na náměstí se můžete pokochat pohledem na řadu renesančních staveb, které se dochovaly téměř neporušené.

7. Volterra

Na svůj historický šarm vábí návštěvníky i Volterra, charakteristická svými křivolakými úzkými uličkami či dominantou v podobě mohutné medicejské pevnosti a v neposlední řadě odnepaměti proslulá těžbou alabastru. Povědomá vám může být také, pokud jste vášnivými příznivci upíří ságy Twilight. Ve Volteře našel totiž sídlo rod Volturiových, a tak část natáčení probíhala právě zde.

8. San Gimignano

Další toskánský klenot leží na kopci mezi Volterrou a Sienou. Je jím městečko San Gimignano, s nadsázkou přezdívané jako toskánský Manhattan. Proč? To poznáte ihned, jakmile jej spatříte. 14 impozantních věží tyčících se k nebi mluví za vše. 
Kromě typické siluety města je San Gimignano příznačné velice sympatickou atmosférou a exkluzivním vínem.

9. Montecatini Terme

Během krásného toulání po Toskánsku nezapomeňte načerpat nové síly. Návštěvou Montecatini Terme, nejslavnějších italských lázní, rozhodně nešlápnete vedle.
Toto lázeňské město plné elegantních kolonád leží jen necelou hodinu jízdy od milované Florencie a nabízí nejen lázeňské komplexy, ale také rozsáhlý park, ve kterém se odpočívá takřka samo. Dopřát si zde můžete mimo klasických pramenů třeba bahenní lázeň nebo relaxační masáž.

10. Val d’Orcia

Raději byste se viděli někde uprostřed rozlehlých vinohradů a olivovníkových hajů, které znáte z časopisů a pohlednic? Pak neváhejte a vydejte se vstříc údolí Val d’Orcia. Po návštěvě velkých toskánských měst vás toto místo zahřeje na duši.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.