Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Horské štíty, ledovcová jezera i impozantní jeskyně. Tipy na výlety ve Vysokých Tatrách

Horské štíty, ledovcová jezera i impozantní jeskyně. Tipy na výlety ve Vysokých Tatrách

Nádherné výhledy na horská jezera, úchvatný trek po upravených stezkách, ledovcové a krasové jeskyně. Nemusíte do Alp, zmíněnou krásu máme téměř za humny. Vypravte se do Vysokých Tater. Poradíme vám, co navštívit. 

Nádherný horský vrchol

Výstup na Rysy byl za minulého režimu téměř povinností, ale nádherné stezky vedou i na jiné vrcholy. Jeden z náročnějších je výstup na Kriváň, pokud zvolíte jako výchozí bod Tri Studny. Kriváň je označován jako jeden z nejkrásnějších vrcholů Vysokých Tater a můžete se k němu dostat i méně náročnou trasou nebo se dokonce část cesty svézt autobusem. Počítejte s tím, že vrchol bude chladný i v parném létě, dost možná vám výhled zakryje mlžný opar. Přesto výstup stojí a námahu.

Tatranská plesa

Plesa jsou jezera ledovcového původu. Mají průzračnou hladinu, v blízkosti je unikátní fauna a flóra. Jsou to kouzelná místa, kde na vás dýchne klid a nedotčená příroda. Tatranská plesa jsou zpravidla pod ochranou, pohyb v blízkosti je možný jen po vyznačených stezkách. Za návštěvu určitě stojí známé Štrbské pleso nebo méně známé, avšak stejně krásné, Jamské pleso. Kolem tatranských ples vedou vždy dobře značené turistické stezky a nechybí ani místa, kde se občerstvíte.

Termální lázně Vrbov

Termální koupaliště se těší oblibě po celý rok, proto je třeba počítat s větším počtem návštěvníků. Vyplatí se znát místa a koupaliště, které nejsou v hlavním hledáčku turistů. Mezi méně známé termální koupaliště patří Vrbov. Areál prošel v posledních letech zdařilou rekonstrukcí a rozšířením, přesto do něj míří menší počet turistů a není tolik exponovaný. Jistě je to dobrou zprávou pro ty, kteří zde chtějí strávit poklidný den. 

Není vláček jako zubačka

Speciální dráha vede na Hrebienok, na vrchol se dostanete i s těmi nejmenšími. Čeká vás krásná procházka s naučnou stezkou, můžete se občerstvit a užít si výhledy do okolí. Hrebienok je místem sezónních výstav, v zimě jsou zde například k vidění ledové sochy. 
Z Hrebienoku se můžete vypravit na legendární Teryho chatu, která je nejvyšší chatou ve Vysokých Tatrách. Výstup je ale doporučen jen zdatným turistům, k vrcholu se stoupá s pomocí upevněných řetězů ve skále.

Podívejte se pod zem

Jednou z nejstarších zpřístupněných jeskyních na Slovensku je Belianská jeskyně. Má bohatou krápníkovou výzdobu a několik podzemních jezírek. Krápníkovou jeskyni můžete navštívit i u obce Važec. Važecká jeskyně se nachází na severním okraji Nízkých Tater
Určitě se vám zalíbí výlet do Demanovské Doliny v blízkosti Liptovského Mikuláše. Led je v jeskyni k vidění celoročně, ale v posledních letech jej ubývá, proto neváhejte a jeskyni navštivte co nejdříve. 
A když se do Tater vydáte v zimním období, čekají vás kilometry upravených sjezdovek i běžeckých tratí

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.