Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Místa světových rozměrů nechybí ani v Česku. Jaké památky jsou na seznamu UNESCO?

Místa světových rozměrů nechybí ani v Česku. Jaké památky jsou na seznamu UNESCO?

To, kdy se podíváme do zahraničí, je zatím ve hvězdách, avšak poznávat krásy světa není nutné jen v cizině. Nespočet úchvatných míst máme i u nás v České republice. Jakmile se opatření rozvolní, můžete vyrazit třeba po stopách památek UNESCO.

Památek patřících do Světového hmotného dědictví UNESCO v Česku je celkem 14, nemusíte se tak obávat toho, že by po uvolnění nebylo v naší zemi, co poznávat. Pojďme se na sedm z nich podívat blíže.

1.    Historické centrum Prahy

Praha se právem řadí mezi nejkrásnější evropská města. Největší dominantou historického centra je Pražský hrad, který se tyčí nad stověžatou metropolí. Návštěva Prahy bude v brzké době jistě stát za to, toulat se romantickými uličkami v centru hlavního města bez zahraničních turistů se vám totiž jen tak nepoštěstí.

2.    Historické centrum Českého Krumlova

Stejně jako Praha i Český Krumlov je bez turistů raritou, vydejte se tak za poznáním hradního a zámeckého komplexu s unikátním barokním divadlem. Jedinečnou atmosféru pak městu dodávají středověké uličky, kamenné měšťanské domy a meandr řeky Vltavy.

3.    Historické centrum Telče

Telč se pyšní trojúhelníkovým tržním náměstím, které je obklopeno renesančními a barokními měšťanskými domy. Jejich původ ale sahá až do středověku. Centrum města dále obepínají mohutné zdi a dominuje mu renesanční zámek. 

4.    Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého

zdroj: foto Libor Svácek

Nad Žďárem nad Sázavou se tyčí poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, který byl postaven v 20. letech 18. století. Originální architektura v podobě centrálního kostela obklopeného kruhovým klášterem je dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichela a považována je za barokní gotiku.

5.    Historické centrum Kutné Hory

Kutná Hora je královským městem, kterému dominuje pozdně gotický chrám sv. Barbory a kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlici. Centrum města je považováno za architektonický skvost evropských rozměrů.

6.    Lednicko-valtický areál

Krajinný celek vybudovaný na pomezí Moravy a Dolního Rakouska má na svědomí knížecí rod Lichtenštejnů. Dnes se jedná o rozsáhlý park, kde se snoubí celá řada stylů, baroko i novogotika, zámky i drobné stavby, to vše doplněno o úchvatnou krajinu upravenou v anglickém duchu.

7.    Zámek se zahradami v Kroměříži

Největší památkou Kroměříže je arcibiskupský zámek postavený v barokním stylu v 17. století. Jeho nedílnou součástí je dodnes Podzámecká zahrada a Květná zahrada. Dohromady jako celek vytváří úchvatné historické centrum města, které láká k procházkám a objevování.

Další památky, které nechybí na českém seznamu UNESCO, najdete rozeseté po celé republice, ať už třeba v Brně, Olomouci, Litomyšli, Krušných horách nebo Kladrubech nad Labem.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.