Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Památky UNESCO nejsou jen v zahraničí. Jaká další místa najdete na českém seznamu?

Památky UNESCO nejsou jen v zahraničí. Jaká další místa najdete na českém seznamu?

I Česká republika v sobě skrývá neskonale krásná místa, která jsou dokonce oceněna zápisem na Seznamu světového dědictví UNESCO. Po rozvolnění aktuálních krizových opatření se tak nemusíte upínat jen na cestování za hranice. Jaké památky by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti u nás v Česku?

Na Seznam světového dědictví bylo organizací UNESCO přijato 14 českých památek. Zpočátku převážně historická centra měst, později ale i netradiční místa v podobě funkcionalistické vily, hornické krajiny nebo hřebčína.

1.    Vesnická památková rezervace Holašovice

Pravé jihočeské selské baroko na vás čeká v Holašovicích. Místní vesnická rezervace je dokonalým příkladem středoevropských tradic z 18. a 19. století. Rezervaci tvoří 23 usedlostí, 120 budov, studny s dřevěnou pístovou pumpou a Selský dvůr pocházející z roku 1530.

2.    Zámek v Litomyšli

Renesanční zámek spolu se zámeckým areálem z 2. poloviny 16. století dominuje městu Litomyšl. I přes úpravy v 18. století si památka zachovala svůj původ včetně jedinečné sgrafitové výzdoby fasády, i proto je zámek dodnes považován za světový unikát.

3.    Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Olomouc je překrásné město a i tady najdete jednu z památek zapsanou na seznamu UNESCO. Sloup Nejsvětější Trojice byl postaven na začátku 18. století, vysoký je 35 metrů a zdobený náboženskými sochami. A kde ho hledat? Přímo v historickém centru Olomouce.

4.    Vila Tugendhat

Vila Tugendhat je dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, postavena byla v Brně v letech 1929 až 1930. Představuje významnou funkcionalistickou stavbu proslulou po celé Evropě. Vilu kromě klasických místností tvoří i fotokomora, pokoj pro chůvu, sklad, prádelna, pracovna nebo společenská místnost, samozřejmostí je pak i velká zahrada.

5.    Třebíčská židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa

Křesťanskou a židovskou kulturu propojuje další česká památka zapsaná na seznamu UNESCO, a to Třebíčská židovská čtvrť spolu s bazilikou sv. Prokopa. Ta byla postavena v době, kdy v Evropě začaly růst první gotické stavby. Tři nejvýznamnější třebíčské památky spojuje pěší stezka.

6.    Hornická krajina Erzgebirge/Krušnohoří

Krušné hory jsou významně ovlivněny těžbou, není divu, že současnou krajinou scenérii tvoří především technické památky a urbanistické celky. Hornická kulturní krajina vyniká svou jedinečností, a proto nesmí chybět na českém seznamu světového dědictví UNESCO.

7.    Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Milovníci koní si jistě nenechají ujít Národní hřebčín Kladruby nad Labem, který je už po staletí určen k chovu starokladrubských běloušů, které nikde jinde na světě nenajdete. Součástí památky jsou kromě hřebčína i okolní pastviny spolu s uměle vybudovanými vodními kanály a komunikací lemovanou alejemi.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.