Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nálepku knihomol nosíte s hrdostí? Tak to byste měli navštívit jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa

Nálepku knihomol nosíte s hrdostí? Tak to byste měli navštívit jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa

Je to docela nenápadný dům, to, co se ukrývá uvnitř, vám ale vyrazí dech. Nejdříve si však budete muset vystát několikametrovou frontu, která se táhne až daleko za roh. Než se zkrátka dostanete dovnitř, bude to nějakou chvíli trvat a není se čemu divit. Kdo by přece nechtěl vidět jedno z nejkrásnějších knihkupectví světa?! 

Chystáte-li se na dovolenou do Portugalska, toto místo rozhodně stojí za návštěvu. Knihkupectví Lello v Portu uchvátí každého vášnivého knihomola, zejména pak fanoušky Harryho Pottera. Proslýchá se totiž, že interiér knihkupectví inspiroval samotnou autorku ságy J. K. Rowlingovou, která ve městě na počátku 90. let žila. Ačkoliv toto sama popírá, je podobnost s kouzelnickým knihkupectvím Krucánky a Kaňoury v Příčné ulici i se samotnou bradavickou knihovnou zřejmá již na první pohled.

Kdo si počká, ten se dočká

Ačkoliv není Livraria Lello nikterak rozlehlé, raději si na něj vyhraďte více času. Fronty se zde začínají tvořit už časně z rána a nebývají zrovna malé. Nezapomeňte si proto s sebou přibalit pořádnou dávku trpělivosti a klidně i něco drobného na zub. Nenechte se ale čekáním odradit, protože to, co vás čeká uvnitř jinde neuvidíte.

Jako z pohádky

Lello totiž nelze s běžnými knihkupectvími vůbec srovnávat. Toto místo je vskutku pohádkové. S vůní knih, dřeva a kdo ví, možná i kouzel. Nachází se na ulici Rua das Carmelitas v překrásné zdobené budově vystavěné ve stylu Art nouveau. Jako knihkupectví Lello funguje již od roku 1906 a je tak druhým nejstarším knihkupectvím (po Livraria Bertrand) v Portugalsku a každopádně jedním z nejkrásnějších na celém světě.

Jakmile si zakoupíte vstupenku (její cena vám bude v případě zakoupení knihy stržena) a ocitnete se uvnitř, okamžitě vás zaujme obří knihovna až po strop zaplněná regály s knihami a majestátní červené točité schodiště vedoucí do prvního patra. Právě zde se touží každý vyfotit a je tak veskrze nemožné pořídit fotografii této ikony bez lidí.

Kouzelnou atmosféru dotváří velké stropní arkádové okno v novogotickém stylu, kterým pronikají barevné paprsky, a busty slavných portugalských spisovatelů. Na jedné z polic dokonce pokojně spočívá Moudrý klobouk. Spojitost s knižní sérií o Harrym Potterovi vám zkrátka neunikne. Obchod z této skutečnosti navíc již léta těží a stává se tudíž stále populárnějším. Nedivte se proto, pokud narazíte na fanoušky v povědomých kolejních hábitech nebo alespoň s pruhovanými šálami kolem krku. Proudí jich tu denně stovky.

Unikátní suvenýr z dovolené

V první řadě je však Lello knihkupectvím a pokud knihy milujete, vězte, že mnohým kouskům nelze odolat. Je dokonce více než pravděpodobné, že i vy si odsud do své domácí knihovny nějaký ten knižní unikát odnesete. K dispozici jsou moderní svazky i množství překrásně zpracovaných klasik. Co třeba Exupéryho Malý princ s pozlacenými okraji a emblémem Livraria Lello?

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.