Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Národní parky Slovinska

Národní parky Slovinska

Slovinsko je malým středoevropským státem, který většina turistů nemine při cestě do Chorvatska a ostatních zemí jižní části Evropy. Toto území pochopitelně nemusíte vnímat pouze jako přestupní stanici za vysněnou dovolenou. Slovinsko totiž disponuje významným národním parkem, jež rozhodně stojí za návštěvu. Kromě něho se zde nachází několik regionálních parků.

Triglavský národní park

Triglavský národní park je v podstatě jediným národním parkem Slovinska. Jeho situování je v Julských Alpách v severozápadní části země. Již kolem roku 1906 byl zájem o založení parku, což se z části povedlo v roce 1924, kdy na území vznikl ochranný park v oblasti triglavských jezer. Národní park jako takový byl založen až v roce 1961. V roce 2003 se park včetně Julských Alp stal součástí světové biosférické rezervace.

Národní park se pyšní překrásnou faunou a flórou, kterou okupují medvědi, jeleni, vlci, kamzíci, kozorozi a spousta dalších volně žijících zvířat. Díky situování triglavského národního parku zde dochází k mísení vysokohorského i středomořského klimatu.

Zajímavosti triglavského národního parku

Nejvyšším bodem parku je hora zvaná Triglav, podle níž byl národní park pojmenován a jejíž vrchol má výšku 2 864 metrů nad mořem. Naopak nejnižším bodem na tomto území je Tolminka s výškou 180 metrů nad mořem.

V triglavském národním parku lze obdivovat například soutěsku objevenou roku 1891, která nese název Soutěska Vintgar. Její délka je 1,6 kilometrů. Dále je to nejvýše položené slovinské jezero označované jako Bohinjské jezero s rozlohou 3,18 kilometrů čtverečních. Ve východní části národního parku je krasová náhorní plošina Pokljuka, která začíná v nadmořské výšce 1 110 metrů nad mořem. Především zimním aktivitám se lze věnovat v horském údolí s názvem Planica. Dalším velice známým vrcholem triglavského národního parku bude Jalovec ve tvaru kamenného krystalu. Druhou nejvyšší horou Slovinska na tomto území je Škrlatica se svou výškou 2 740 metrů nad mořem.

Triglavský národní park ukrývá spoustu přírodních skvostů, mezi které se řadí například vodopády typu Watefall Savica, Peričnik Falls, Mostnica, Martuljek nebo kaňon s jezerem v podobě Mostnica Gorge. Překrásnou vodní plochou je také Straža, Lake Krn, Lake Jasna, Triglav Lakes Lodge, včetně říčního kaňonu Radovna Valley.

Toto vápencové srdce Slovinska si vás podmaní díky nepřebernému množství krásných míst. Vy jako turisté byste měli vůči přírodě a nařízením dodržovat jediné. Na území národního parku je zakázáno táboření a bivakování.

Regionální parky Slovinska

Regionální parky nejsou parky národními, to rozhodně ne. Jde však o přírodní prostředí, které je ceněné na vysoké úrovni pro jeho krajinářskou hodnotu, kulturní a přírodní dědictví.

Škocjan Caves Regional Park

Zdroj: myguideslovenia.com

Oblast nacházející se v krasu zvaném Škocjan ve výšce kolem 420 až 450 metrů nad mořem. Jeho dominantou jsou především Škocjanské jeskyně, na jejichž vzniku se podílela mizející řeka Reka River. Dominantou tohoto místa je Malá a Velká dolina a několik jeskyní – Škocjan Caves, Jama na Prevali II., Mala jama na Prevali, Škrlica Cave. V této oblasti lze nalézt řadu ohrožených druhů ptáků a netopýrů.

Kozjansko Regional Park

Zdroj: the-slovenia.com

Jedna z nejstarších chráněných oblastí Slovinska, která ukrývá bujnou vegetaci a táhne se od řeky Sotla. Hornatá oblast je porostlá bukovými a dubovými lesy a pěstujete se zde spousta ovoce a vína. V této lokalitě jsou pravidelně pořádány nejrůznější akce. Tou nejznámější je jabloňový festival Kozjansko. Rozloha tohoto regionálního parku je 206 kilometrů čtverečních. Oblíbená je zde například Rudnická geologická naučná stezka nebo ty vinařské. Regionální park Kozjansko ukrývá také zámek Podsreda a je do jisté míry kulturním centrem.

The Notranjska Regional Park

Zdroj: notranjska.com

Jeden z nejmladších regionálních parků Slovinska, který byl oficiálně založen v roce 2002. Jeho doménou je nejenom jezero Cekrnica v centrální části, ale také spousta krasových jevů. Regionální park Notranjska představuje geologické a kulturní dědictví, což dokazuje řada rozmanitých míst k pozorování. Jeho celková plocha je 29 kilometrů čtverečních.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.