Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte nizozemské Benátky. Giethoorn je vesnicí plnou květů

Poznejte nizozemské Benátky. Giethoorn je vesnicí plnou květů

Barevnost, idylické prostředí, historické objekty a plavba vodními kanály. Ne, to nejsou italské Benátky, nýbrž Giethoorn. Malé nizozemské městečko s unikátním systémem dopravy. Poznejte Benátky severu a všechny jeho krásy.

Od domu k domu po vodě

Městečko Giethoorn vzniklo zhruba ve 13. století a leží v lokalitě označované jako Overijssel. Oblast přírodní rezervace De Wieden je výzvou pro mnohé cestovatele. Pokud se sem vydáte z hlavního města Amsterdamu, dorazíte do cíle zhruba za 1,5 hodiny jízdy automobilem. Ten však budete muset ponechat před městečkem. Jen okrajová část je vybavena silnicemi, dál už musíte pěšky. V historickém centru Giethoornu totiž nejsou žádné silnice, ale vodní kanály. Přesouvat se tak budete právě po nich.

Alternativou je vlaková a autobusová doprava z Amsterdamu. Vlakem vyrazíte do Zwolle a odtud autobuse č. 71 do Giethoornu.

Hospodářské statky propojené mosty

Velká část města je pod vodou. Týká se to primárně historického centra. V 18. a 19. století zde došlo k velkému rozmachu v rámci budování hospodářských statků. Zvířata byla přepravována po kanálech, které se staly jedinou dopravní tepnou. A tak tomu je v podstatě dodnes. Jednotlivé oblasti jsou mezi sebou spojeny prostřednictvím mostků označovaných jako gracht. Těch je tu až 180.

Lodičky zvané punts jsou vybaveny tichými motory, takže vás čeká cestování bez pádlování. Do jedné loďky se vejde osm osob. Pohybovat se tu můžete nejenom po vodě a pěšky, využít lze také místních půjčoven kol, včetně těch elektrických. Vybízí k tomu rovinatý terén.


Vesnice plná květů a holandských domů

Jaro je jedním z nejkrásnějších období ve městečku Giethoorn. Není se čemu divit. Historická holandská architektura je obklopena bohatými zahradami. Samé květy, barvy, čistota a pořádek. To je doslova idylická atmosféra, kterou si užijete při plavbě vodními kanály. Vhodné je vyrazit hned ráno, kdy nápor turistů není tak markantní. Při pronájmu loďky dostanete plavební mapu a můžete vyplout. Cílů zde bude více než dost.

  • Ulice Binnenpad patří k těm nejbarevnějším ve městě.
  • Olde Maat Uus je autentickým skanzenem pocházejícím z roku 1800.
  • Vyhledávaná je místní hrnčířská dílna.
  • Museum De Oude Aarde je zaměřené na horniny a minerály.
  • The Histomobil je muzeum cílící na automobilové veterány.

Když se budete chtít zdržet v nizozemských Benátkách delší dobu, můžete využít několika menších hotelů. Jeden z nejznámějších se nachází na zmiňované ulici Binnenpad a nese originální název Giethoorn. Romantických restauračních zařízení je zde mnoho.

Giethoorn je zkrátka kouzelné městečko s necelými třemi tisíci obyvateli, které si vás doslova podmaní svým pohádkovým vzezřením. Město do jisté míry neposkvrněné masovou turistikou stále dbá na své tradice.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.