Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Road trip s velkým R. Romantické, Rozmanité, Rustikální a Rozkošné Rumunsko

Road trip s velkým R. Romantické, Rozmanité, Rustikální a Rozkošné Rumunsko

Země, která stojí neprávem mimo hlavní hledáček letních turistů, může nabídnout nádhernou krajinu, krásné moře a tajemné pamětihodnosti. Centra měst si uchovaly historický ráz, lázeňská centra slibují nádherný odpočinek a hory jsou mystické a divoké.

Skvělý road trip

Je jen jedna země, která se v Evropě může pyšnit nádhernou cestou horskými soutěskami, spojená mosty, viadukty a protkaná tunely, kde se vám bude tajit dech na každém kilometru. Pokud cestujete s obytným přívěsem nebo bydlíkem, budete mít touhu neustále zastavovat. Výhledy jsou zde neskutečné a pohádkové. Budete projíždět mezi dvěma nejvyššími rumunskými horami nebo poblíž jezera Balea. Po cestě budete mít pocit, že se zastavil čas. Prohlédnete si vodopády na řece Arges nebo jednu z největších přehrad světa. Vydejte se na projížďku po Transfagarasan a Transalpina
Transfagarasan je otevřena jen od července do října, protože v jiném období je zde riziko sněhu. Cestu plánujte přes všední dny, v ranních hodinách budete na silnici téměř sami a užijete si krásku plnou zákrut a panoramatických výhledů.

Rozmanitá příroda

V Rumunsku si vychutnáte majestátní pohoří s krásnými výhledy, v letním období jsou skvělým tipem pro trek, v zimním období jsou zde úžasná lyžařská střediska. Hory dosahují výšek 3 tisíce metrů nad mořem, střídány jsou deltou Dunaje, nádhernými úrodnými nížinami až po pláže Černého moře. Uvidíte kolonie pelikánů nebo poslední populaci divokých koní v přirozeném prostředí. V lesích se pohybujte opatrně, běžně jsou k vidění medvědi nebo vlci.

Nádherná městská centra

Autentické vesničky nebo města, která si chrání historické jádro, skvostné paláce či barokní domy budete potkávat po celou cestu. Určitě se zastavte v oblasti Transylvánie, která je spojená s pověstí o krutém hraběti Drákulovi. Rumunské pamětihodnosti jsou kouzelné, ale turisté je zatím neobjevili v masovém měřítku, nebudete se mačkat ve frontách a s cenovkou se dostanete na low cost dovolenou.

Nejkrásnější hrady a zámky v Evropě

Víte, kde se nacházel zámek, který byl jako první v Evropě vybaven centrálním vytápěním a elektřinou? Ano bylo to v Rumunsku. To jen dokládá význam středověkých sídel. Zámek Peleš má 160 komnat, je elegantní a romantický. Prohlédnout si můžete dům hraběte Drákuly i stavbu hradu Bran, který s Drákulou sice neměl nic společného, ale posloužil jako inspirace autorovi románu o hraběti Drákulovi. Zajímavostí je, že sám autor Karpaty nikdy nenavštívil.

Přímořská letoviska

V Rumunsku si můžete dopřát dovolenou u moře doslova za hubičku. Rumunská riviéra byla oblíbená už v časech našich babiček a krásu si uchovala. Nejznámějším letoviskem je Mamala, kde na návštěvníky čeká 7 km pláží, největším letoviskem je Constanta, je to významný přístav, kde budete obdivovat ruiny řecké osady nebo zbytky římského fóra. Milým a lázeňským městečkem na břehu moře je Eforie, kde si vychutnáte klid a léčivé procedury. 
Vypravte se na dovolenou do Rumunka, poznejte národní parky, projděte se po Bukurešti a odpočívejte u moře. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.