Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Tip na výlet: Bavorské Alpy si užijete i v létě

Tip na výlet: Bavorské Alpy si užijete i v létě

Outdooroví nadšenci zbystřete! Létu v bavorských Alpách vévodí majestátní vrcholy, rozlehlá jezera, výborné terény i báječné ferraty. Pokud jste doposud neměli jasno, kam letos vyrazíte, máme pro vás hned několik skvělých tipů. Přírodní bohatství, které láká turisty z celého světa, máte téměř na dosah.

Německo je u nás Čechů, co se týká letní dovolené, poměrně opomíjenou destinací. Oblast bavorských Alp však v počtu letních aktivit hravě překoná i zimní měsíce, kdy se to tu turisty jenom hemží. Jedná se totiž o jednu z nejpůvabnějších částí Německa vůbec. 

Skvělá letní dovolená pro každého

Překrásné horské scenérie zalité sluncem ocení zejména milovníci horské turistiky a výšlapů. Parádní dovolenou zde však mohou strávit i rodiny s malými dětmi nebo méně zdatní jedinci. Léto v bavorských Alpách totiž nemusí být jen o zdolávání horských masívů. Zlákat vás mohou například nenáročné trasy vhodné i pro malé horaly, azurové vody zdejších jezer, dechberoucí výhledy, toulání za pohádkovými hrady či zámky, welness a samozřejmě skvělá místní gastronomie.

Berchtesgadenské Alpy

Jeden z nejkrásnějších přírodních pokladů střeží národní park Berchtesgaden v jihovýchodním cípu Německa. Bílé štíty Berchtedsadenských Alp, hluboká údolí a třpyt křišťálových ledovcových jezer poskytují úchvatnou scenérii, která chytá za srdce a milovníky outdooru nenechává chladnými. 

  • Výstup na Watzman

Dominantou Berchtesgadenu je bezesporu Watzmann (2713 m), jehož vrchol se jako přízrak vznáší daleko v oblacích. Výstup na rozeklaný ostře řezaný masív je vskutku ojedinělým zážitkem. Cesta po zajištěných stezkách i s přespáním na horské chatě Watzmannhaus zabere 2 dny, a přestože tato hřebenová via ferrata dosahuje pouze náročnosti A/B až B, potrápí i zkušené horaly. Za cestu přes tři skalní špice se ale bohatě odmění. Z vrcholu se vám totiž naskytne strhující pohled na impozantní smaragdové jezero Königssee.

  • Čtyřdenní putování po horských chatách

Abyste naplno pocítili sílu zdejších hor, nemusíte nutně zdolávat všechny velikány. Čtyři dny v překrásné panenské přírodě vás čekají, pokud se rozhodnete vyrazit na oblíbenou túru po horských chatách. Trasa začíná na parkovišti přímo u jezera Königssee. Pak už se vydáte směrem k chatě Gotzenalm ležící v nadmořské výšce 1685 m a na čtyři dny úplně „vypnete“. Na této cestě strávíte v průměru 5 hodin denně a k nejvýše položené chatě pokoříte 1000 výškových metrů. 

Jakmile se občerstvíte a vaše nohy si trošku odpočinou, doporučujeme před vydatnou večeří ještě jednou nazout pohorky. Z horské boudy v Berchtesgadensku je to totiž jen pár minut chůze na vyhlídku Feuerpalven, odkud je okouzlující pohled ne Königsse.

Další den vás čeká lahůdka v podobě jednoho z nejkrásnějších a nejautentičtějších míst celé trasy. Je jím malebná chata Wasseralm obklopená horskými loukami, s příjemnou obsluhou i možností ubytování.

Načerpejte dostatek sil, protože vás čeká putování přes vrchol Halskopf kolem jezera Grünsee a přibližně 300 schodů „nebeského žebříku“. Mírně náročnou trasu však brzy vystřídají horské pastviny, alpská jezera a krásné výhledy na okolní krajinu. Na sklonku třetího dne vás k odpočinku vyzve pohodlí chaty Kärlingerhaus, kde se v letních měsících můžete také příjemně osvěžit. Nedaleko chaty se totiž nachází jezero Funtensee, známé jako nejchladnější místo Německa.

A je tady poslední etapa. Ráno se posilnění vydatnou snídaní vydáte nejprve dolů po stezce Saugasse a nakonec si vychutnáte závěrečný stoupák do St. Bartholomä. Za odměnu si nakonec můžete dopřát svezení parníkem po smaragdové hladině jezera Königssee zpět na místo, kde vaše čtyřdenní túra započala.

Ammergauské Alpy

  • Pohádkový zámek Neuschwanstein

Zámek, který inspiroval i Walta Disneyho, ročně navštíví více než milion turistů. Od pokladny k hradu můžete jet kyvadlovým autobusem, koňským povozem, anebo se vydat hezky po svých. Dvoukilometrová cesta do strmého kopce vám zabere zhruba 40 minut. 

Ne každý, kdo navštívil Neuschwanstein, se však může pyšnit jeho ikonickou fotografií s krásnou alpskou přírodou v pozadí. Ideálním místem k pořízení takových snímků je most Marienbrücke. Ani zde však vaše cesta nemusí končit. Po dvou hodinách se můžete dostat až na vrchol Tegelberggrat (1571 m).

  • Výstup na Zugspitze

Nejodvážnější by si určitě neměli nechat ujít nejvyšší horu Německa – Zugspitze. Lákavý je zejména dvou až třídenní okruh s lehkou ferratou a převýšením 2300 m. Vyplatí se začít přímo v GaPa, kde lze zdarma parkovat u zimního stadionu. Výstup startuje o 4 kilometry dál v Hammersbachu, kam můžete přejet lokálkou nebo dojít pěšky. Připravte se na stoupání, lesní cesty, přenádherný soutěskovitý úsek Hollental, nocleh v horské chatě, příjemnou rovinku, ferraty i přechod po ledovci.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.