Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Záchrana turismu začíná! Kdo a v jaké výši přispěje zaměstnancům na dovolenou?

Záchrana turismu začíná! Kdo a v jaké výši přispěje zaměstnancům na dovolenou?

Z důvodu koronavirové pandemie v České republice více jak měsíc nefunguje cestovní ruch. Uzavřené jsou hotely, restaurace i lázně, už nyní je patrné, že ztráta do konce dubna bude atakovat hranici 50 miliard korun. Stát chce proto český turismus co nejrychleji opět nastartovat. Jak a kdo se bude na jeho záchraně podílet?

Cizina je pro našince prozatím pasé a stejně tak i naše vlast pro zahraniční turisty. Vláda ale nechce nečině přihlížet k propadu tržeb v cestovním ruchu, proto plánuje restriktivní opatření, která by český turismus opět nakopla.

Program Dovolená v Česku. Kdo ho zaplatí a komu pomůže?

Vláda připravuje program Dovolená v Česku, který má motivovat k cestování po českých luzích a hájích. V praxi by měla podpora vypadat následovně. Firma nabídne zaměstnancům dárkové rekreační vouchery na dovolenou v ČR, přičemž na voucheru se bude finančně podílet:

  • firma,
  • stát,
  • zaměstnanec.

Firmy, které se do programu zapojí, si budou moci náklady odečíst z daní. Na jednoho zaměstnance pak bude možné vystavit poukaz v hodnotě 10 000 Kč. Program má být také prevencí toho, aby lidé v létě neseděli doma a ekonomika tak zbytečně ještě více nestagnovala, čehož se obává Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Jaké kraje budou kvůli koronaviru nejvíce zasaženy a proč?

Krize se nejvíce dotkne těch krajů, které jsou závislé na zahraničních turistech. Ti každoročně u nás vyráží nejčastěji:

  • do Prahy,
  • do Karlovarského kraje,
  • do Jihomoravského kraje.

Centrála cestovního ruchu Jižní Moravy už nyní avizuje, že některé podniky budou ukončovat svůj provoz, a to i přestože by byla reálná šance, že se turismus v květnu podaří znovu rozjet. Bohužel další měsíc bez tržeb ale ne všechny podniky přežijí.

Turismus v Česku podpoří celebrity i cestovky. Kdo konkrétně se zapojí?

Pokud se tuzemský cestovní ruch nepodaří rozjet do letní sezóny, čeká ho velká krize, která by mohla vygradovat propouštěním až 80 000 zaměstnanců z celkových 240 000, na což upozorňuje agentura CzechTourism. V České republice se cestovní ruch podílí na HDP zhruba 3 %, celkový objem příjmů za rok pak činí 300 miliard Kč.

Zájem o dovolenou v Česku má kromě státního programu podpořit i kampaň „#světové-Česko,“ kterou připravuje CzechTourism ve spolupráci se známými osobnostmi. V rámci jednotlivých krajů lákajících na dovolenou budou v roli ambasadorů například:

  • Jaromír Jágr,
  • Jaroslav Kulhavý,
  • Gabriela Koukalová.

Podpořit domácí turismus plánují i samotné cestovní agentury. Například Invia chystá cestovatelské balíčky cílené na Česko, které by mohly posloužit firmám při nakupování voucherů pro své zaměstnance.

Finální podoba podpory domácího cestovního ruchu ještě není jasná, Ministerstvo pro místní rozvoj ladí detaily a jedná se svazy a asociacemi, do dvou týdnů by ale mohla mít plánovaná opatření konkrétní obrysy. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.