Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Lyžování v Itálii: Nejlepší lyžařská střediska italských Alp

Lyžování v Itálii: Nejlepší lyžařská střediska italských Alp

Italské Alpy jsou proslulým rájem lyžařů a rok od roku se těší stále větší popularitě. Vedle vynikajících a rozmanitých lyžařských terénů sem návštěvníky lákají mimořádně kvalitní služby, italská gastronomie, vřelá přátelská atmosféra a krásné slunné počasí. Oblast se totiž rozprostírá na jižní straně alpského hřebene a díky tomu se může chlubit až 300 slunečnými dny v roce. Zdejší lyžařská střediska zkrátka splňují všechny předpoklady pro perfektní zimní dovolenou. Vhodné podmínky zde naleznou rodiny s dětmi i zkušení nároční sportovci. Tak které středisko si vyberete?

Val di Fiemme

Do Val di Fiemme čeští turisté míří asi nejčastěji. Nachází se v proslulé oblasti Dolomiti Superski sdružující 12 lyžařských středisek, a to znamená jediné. Více než 1200 km sjezdových tratí na jeden skipas. Samotné Val di Fiemme nabízí ve 4 střediscích (Alpe Cermis, Alpe Luisia, Latemar a Passo Rolle) přes 100 km sjezdovek s rozmanitými terény. Přívětivé široké sjezdovky pro děti a začátečníky, sportovní červené pro odvážnější a k tomu největší počet černých sjezdovek pro opravdové fajnšmekry. Kromě toho zde najdeme na 150 kilometrů běžeckých tratí, velký dětský park, mnoho atrakcí pro malé i velké, včetně měřeného slalomu nebo skicrossové trati, i další mimolyžařské vyžití. 

Val Gardena

Údolí Val Gardena, jež je součástí známého okruhu Sella Ronda, bývá zařazováno na žebříček nejlepších lyžařských středisek světa. Zároveň je považováno za nejkrásnější z areálů Dolomity Superski. Za jeho popularitou stojí především perfektní lyžařské podmínky, moderní zázemí a široká nabídka kvalitních služeb. Navíc Val Gardena pravidelně hostuje závod Světového poháru. Zajezdit si zde můžete na 175 kilometrech upravených tratí všech stupňů obtížnosti, mezi nimiž vyniká nejdelší obří slalom v Dolomitech, Gardenissima. Nejmenší lyžaře potěší dětský park a na běžkaře tu čeká více než 100 kilometrů okruhů, nádherná panoramata a vskutku dechberoucí výhledy. 

Cortina d´Ampezzo

Královna Dolomit. Tuto přezdívku si vysloužilo světoznámé lyžařské středisko Cortina d´Ampezzo, které se v roce 1956 stalo dějištěm zimních olympijských her, a natáčely se zde i některé slavné filmy, jako je Růžový panter nebo James Bond. Na výsluní jej dnes drží především skvěle upravené sjezdovky světové úrovně, široká škála kvalitních služeb a důležitou roli sehrává také výjimečná poloha v srdci monumentálních italských Dolomit. Výborné sněhové podmínky a rozmanité lyžařské terény ukojí nároky zkušených sjezdařů i ostýchavých začátečníků. Třešničkou na dortu je špičkový snowpark, jemuž dominuje stometrová halfpipe, a samozřejmostí je síť běžkařských tratí.

Kronplatz

Kronplatz je jedním z nejznámějších lyžařských středisek v Jižním Tyrolsku. Úctyhodných 119 kilometrů tratí stéká ze stejnojmenného vrcholu s nadmořskou výškou 2275 metrů do údolí, a kromě kvalitní sněhové pokrývky nabízí nezapomenutelný panoramatický výhled. Východně orientovaný svah si užijí zejména rodiny s dětmi, pokročilejším přijdou vhod dlouhé a široké červené tratě svažující se do údolí. Ač se Kronplatz zdá být jako pohodová hora mírného charakteru, nudit se zde nebudou ani vyznavači adrenalinu. Náročné černé sjezdovky Sylvester a Hernegg potrápí i experty svou pětikilometrovou délkou a více než 1 300metrovým převýšením.

Passo Tonale

Hledáte-li kvalitní rodinné středisko, příjemnou atmosféru a sluncem zalité svahy, pak bude Passo Tonale tou správnou volbou. Společně se středisky Ponte di Legno, Temú a ledovcem Presena tvoří lyžařskou oblast zvanou „Adamello ski“, v níž najdete 100 km sjezdových tratí, lyžařské školy i snowpark. Jižní svahy nabízí ideální podmínky pro začátečníky a mírně pokročilé, v severní části převažují náročnější tratě, včetně tříkilometrové černé sjezdovky Paradiso s převýšením okolo 700 metrů. Díky ledovci Presena se zde sníh drží od října až do poloviny června, takže se zde lyžuje takřka celý rok. O kvalitu sněhu se navíc starají moderní zasněžovací systémy.

Livigno

Livigno, označované jako poklad italského lyžování, Češi objevují velice rádi. Areály Mottolino a Carosello lákají na 115 kilometrů perfektně upravených, různorodých a širokých sjezdovek i velký rozsah volného terénu. Ne nadarmo je také nazýváno mekkou freeriderů. Oblast se totiž vyznačuje opravdu kvalitním jemným prašanem, který je pro freeride ideální. Děti dozajista ocení jízdu mezi zvířátky nebo hravé „skicrossové“ dráhy. Milovníky snowboardingu zase nenechá chladnými obří freestylový snowpark. Livigno je město mnoha možností, a tak můžete vyzkoušet třeba heliskiing nebo si vybrat z množství aktivit mimo svahy. V oblibě jsou procházky na sněžnicích, lezení po ledovcových stěnách, jízda na psích spřeženích, sněžné skútry nebo nakupování. Livigno se nachází v bezcelní zóně, takže vás ceny nejspíš potěší.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.