Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit na zimní dovolenou v Česku

Kam vyrazit na zimní dovolenou v Česku

Zima je pro mnohé z nás překrásným ročním obdobím. Ideální podmínky pro lyžování, běžky a ostatní sporty. K tomu patří zasněžené scenérie a příjemná mrazivá atmosféra. Pokud se řadíte k milovníkům zimy, určitě vás budou zajímat místa, kde si tohle všechno dopřát plnými doušky. A takových míst je v Česku více než dost. Lokality, kde spojíte především skvělé lyžování s krásným okolím.

Krkonoše

Jestliže chcete navštívit nejznámější lyžařské středisko v Česku, jasnou volbou se stane Špindlerův Mlýn. Lyžařské srdce Krkonoš, které toho nabízí opravdu hodně. Začít můžete na nejvyšším lyžařském vrcholu v horní části Medvědína. Lyžování je zde určeno především pro začátečníky a děti. Připočíst si k tomu můžete jedinečný výhled. Vyhlášeným místem je Svatý Petr, kde si na své přijdou i ti zkušenější. Nahoru vás vyveze šestisedačková lanovka. Skiareál Špindlerův Mlýn nabízí snowtubing, sáňkařskou dráhu, bobovou dráhu a lezení po ledu. Absolvovat zde můžete řadu výletů po sněhu. Dokazuje to stoupání Medvědín – Vrbatka, zimní pohádka v údolí Bílé Labe nebo oblast Moravská.

Pokud si chcete užít jednu z nejdelších sjezdovek v Česku, zavítejte do Rokytnice nad Jizerou, kde na vás mimo jiné čeká výhled na Podkrkonoší. Kapitolou samou o sobě je pak Harrachov, jemuž vévodí areály jako Amálka, Zákoutí a Čertova hora. Harrachov dokáže z pohledu zábavy nabídnout ještě více. Jsou to kryté sportovní aktivity v podobě tenisu, squashe a podobně. Nechybí ani pivovar nebo sklářské muzeum.

Šumava

Když se řekne Šumava, každému se okamžitě vybaví Špičák u Železné Rudy. Tohle místo je jako stvořené pro milovníky adrenalinového lyžování. Ostatně sklon svahu 45° je toho jasným důkazem. Opakem Špičáku je Skiareál Lipno. Ten nabízí zasněžené sjezdovky s délkou až 11,6 kilometrů. Jedno z nejpohodlnějších rodinných lyžování můžete spojit i s profesionálními lyžařskými kurzy. Další v pořadí jsou areály Zadov, Kašperské Hory a Velký Javor.

Zimní Šumava ovšem může nabývat nejrůznějších podob. Typickým příkladem je bruslařská magistrála na Lipně. Na zamrzlé přehradě jsou připravené tratě dlouhé až 12 km. Na své si přijdou i běžkaři, kteří mohou vyrazit z Modravy na Březník. Alternativou je trasa ze Zadova na Kvildu. Když si pořídíte sněžnice, užijete si zasněžený Národní park Šumava do nejmenšího detailu.

Jeseníky

Nezapomenutelnou zimní dovolenou prožijete i v Jeseníkách, kde se tyčí dominanta těchto hor v podobě vrcholu Praděd. Ostatně lyžařské středisko Ovčárna je toho jasným důkazem. Takový areál Ramzová je proslulý délkou sjezdovky 3 381 m a kvalitní čtyřsedačkovou lanovkou. V podobném duchu lze pokračovat, kupříkladu na Černohorském sedle.

Jeseníky, to je přemíra zimních aktivit spjatých s poznáváním a objevováním. Hodně populární jsou tamní běžecké trasy, mezi které patří Rejvíz, okruh na Černohorském sedle, trasa kolem nádrže Dlouhé Stráně a v neposlední řadě úsek Skřítek – Hvězda. K pomyslným specialitám Jeseníků se řadí Vysoký vodopád, jehož zamrzlá silueta je dechberoucí. Stejně tak se můžete v Koutech nad Desnou oddávat skialpové trase.

Krušné Hory

Lyžování v Krušných horách má celkem jasně daný cíl. Je to Klínovec, který se pyšní poměrně novou čtyřsedačkovou lanovkou s celkovou délkou sjezdovek až 3 km a převýšením 500 m. Jedno z nejlepších lyžování v této oblasti nacházející se ve výšce 1 244 metrů na mořem uspokojí děti i dospělé. Ostatně, krušnohorská příroda je sama o sobě celkem velkou výzvou. A to právě v zimě.

Své o tom ví i běžkaři, pro které jsou připraveny doslova nekonečné a kvalitě upravené tratě. Na běžkách se můžete pohybovat v oblasti Přebuzi nebo poznáte okolí Božího Daru. Pohádkovou krajinou se vyznačuje lokalita v Perninku a v okolí Bublavy, kde narazíte na páteřní běžeckou trasu. Za vypíchnutí určitě stojí Nové Hamry a úsek Komáří hůrky – Cínovec. Jde o relativně nenáročnou trasu s menším převýšením.

Beskydy

Poznávání krás české přírody a pestré sportovní vyžití přináší také Beskydy. Zasněžené Pustevny, ledovcové sochy a pravá beskydská zima jsou toho jasným důkazem. Pokud se vaším cílem stane lyžování, není o čem zdlouhavě přemýšlet. Lyžařský areál Razula ve Velkých Karlovicích nadchne především rodiny s dětmi. Vybírat si můžete ze čtyř sjezdovek a jednoho snowparku. V rodinném duchu se nese i Skiareál Synot Kyčerka. Naopak, pokud si chcete vyzkoušet adrenalinové lyžování, stane se vaším cílem Bílá, konkrétně sjezdovka Červená FIS. Na ní mimochodem trénují i závodníci. Její délka je 950 m.

Ta pravá beskydská zima, to není pouze Skiareál Mezivodí, Karolinka nebo Soláň. Beskydy vás vtáhnou i prostřednictvím Beskydské magistrály. Propojeno je tu několik běžkařských tras, které mají dohromady délku 300 km. Tu pravou atmosféru přináší i zasněžený rožnovský skanzen, popřípadě si užijete výhled do sněhobílé krajiny z vrcholu Stezky Valašska.

Orlické hory

Zimní dovolená v Orlických horách by se měla odehrávat ve Skiareálu Deštné. Univerzální areál vhodný pro všechny. Od začátečníků až po pokročilé. K dispozici je šest lyžařských tratí a na své si přijdou i vyznavači freestylyu a milovníci snowparků. Když nebudete čas trávit na sjezdovkách, můžete se vydat například na Masarykovu chatu na Šerlichu nebo poznáte zasněžené hřebeny Orlických hor. Zajímavé je také Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel. Pravidelně se tu pořádá Czech Long Trail neboli Šediváčkův long, což jsou extrémní závody psích spřežení.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.