Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Labyrintárium Loučeň – Dvanáct unikátních labyrintů a bludišť

Labyrintárium Loučeň – Dvanáct unikátních labyrintů a bludišť

Zámek Loučeň je sám o sobě velice zajímavou historickou stavbou. Není to ale pouze osobitý interiér a dechberoucí exteriér této stavby. Výjimečné je také okolí zámku tvořené zámeckým parkem. A právě šestnáctihektarový park se vyjímá jednou zvláštností. Situováno je v něm dvanáct labyrintů a bludišť. Unikátní dílo, které nikde jinde v Čechách, a dokonce ani v Evropě nenaleznete. Poznejte s námi jednotlivá bludiště a vyrazte na nezapomenutelný a zábavný výlet po naučné stezce labyrintů.

Tisové bludiště

Naučná stezka č. 4

Tím největším bludištěm v zámeckém parku je Tisové bludiště. Jeho plocha činí 1 450 m². Jak už prozrazuje název, porost je vyššího charakteru, takže si budete připadat jako v opravdovém bludišti. Do bludiště se dostanete skrze schodišťovou lávku. Pro lepší orientaci lze využít vyhlídkovou věž. Bludiště vám v letním období poskytne dostatek příjemného stínu. 

Kamenný labyrint

Naučná stezka č. 7

Hlavním stavebním kamenem tohoto labyrintu jsou valouny. Je pravdou, že svým vzezřením vás přenese do doby Keltské. Velikost tohoto labyrintu je 590 m². Spousta odborníků se shoduje na tom, že takto utvořený labyrint je zdrojem silné energie. Kromě zábavy si tak můžete dobít baterky. Podobné kamenné labyrinty jsou tvořeny například ve Skandinávii.

Buxusové bludiště

Naučná stezka č. 1

Buxusové bludiště je svým charakterem tak trochu podobné tomu tisovému. V tomto případě ovšem mají keře poloviční vzrůst a jsou situovány na ploše 400 m². Buxusové bludiště se nachází hned u zámku. Jeho koncept je známý z barokních zámeckých zahrad. Jeho zelená podoba vás potěší během jakéhokoliv ročního období.

Palisádové bludiště

Naučná stezka č. 6

Velice originální a netradiční typ bludiště, jehož hlavním stavebním prvkem jsou smrkové kůly tvořící palisády. Bludiště má plochu 255 m² a je poměrně vysoké. Vaším cílem se může stát vyvýšený můstek, odkud si snadno promyslíte cestu bludištěm. Můstek je skluzavkou je pro děti i dospělé, takže hledání správné trasy začíná opět zábavou. Součástí palisádového bludiště jsou únikové východy.

Pískovcový labyrint

Naučná stezka č. 9

Pískovcový labyrint má tak trochu zavádějící název. Nečekají vás chodníčky plné písku, ale dlažba z pískovce. Na zelené louce se tak můžete vydat po chodníčku směrem do cíle. Bludiště má velikost 245 m², a především skvělé situování. Z tohoto místa budete mít výhled na krásný zámecký park. Pozorovat můžete staré a krásné stromy za zvuku místních zvířat.

Travnatý labyrint

Naučná stezka č. 3

Travnatý labyrint se nachází u zámecké kaple a jeho celková plocha činí 145 m². Půdorys je kruhový, takže při jeho zdolávání se vám možná trochu zatočí hlava. Cestičky mají antukový povrch a samotný labyrint je z travnatých drnů. V dřívějších dobách měly labyrinty tohoto typu primárně náboženský význam. Představovaly určitou cestu pro poutníky.


Zdroj: https://www.zamekloucen.cz/labyrinty-a-bludiste

Světelný labyrint

Naučná stezka č. 2

Světelný labyrint byste si neměli nechat ujít především v noci, jak už prozrazuje jeho název. Přes den je spíše nenápadného charakteru. Jeho kouzlo přichází po setmění. Světelný labyrint má plochu 100 m² a nachází se na zámeckém nádvoří. Tvoří ho 430 světel zabudovaných v zemi, mezi kterými musíte najít tu správnou cestu. Jeho romantická podoba dotváří kouzlo nočních prohlídek.

Písmenkový labyrint

Naučná stezka č. 11

Když se dostanete k písmenkovému labyrintu, užijete si nejen zábavu, ale i krásný pohled do údolí zámeckého parku. Písmenkový labyrint je velký 64 m². Jednotlivá pole jsou vybavena písmenky, po kterých postupujete v duchu písně „Jede, jede poštovní panáček“. Labyrint tohoto typu je především o přemýšlení. Odhalit můžete chybějící písmena v labyrintu, ale také překvapení na samotném konci.

Dlážděné bludiště

Naučná stezka č. 5

Bludiště tohoto typu má plochu 65 m² a je zhotoveno z glazovaných dlaždic. V jeho případě budete muset trochu přemýšlet, navíc, když začnete využívat spojovací body. Povrch je tvořen třemi odlišnými barvami a vypíchnout lze v tomto případě určitou variabilitu. Jen co zdoláte dlážděné bludiště, můžete si odpočinout v nedalekém altánku.

Prstový labyrint

Naučná stezka č. 10

Nejmenší z labyrintů v zámeckém parku. Jeho celková plocha činí pouhých 0,5 m². Zajímavý je tím, že je vytesaný v menhiru. K jeho procházení nepotřebujete celé tělo, ale pouhý prst. Položíte ho do drážky a můžete se pustit do hledání cesty. V blízkosti prstového labyrintu se nachází i socha Minotaura, který je jeho strážcem. Z něj budou mít největší respekt určitě malé děti.


Zdroj: https://www.zamekloucen.cz/labyrinty-a-bludiste

Provazové bludiště

Naučná stezka č. 8

Bludiště vytvořené ze čtyř různobarevných lan je primárně určeno pro početnější skupiny. Lana rozmístěná mezi jednotlivými kůly nabízí hru se zajímavými pravidly. Té se mohou zúčastnit až čtyři družstva. Ideální zábava pro více rodin a pro školní a firemní akce.

Labyrint krále Karla IV.

Naučná stezka č. 12

Jinak zvaný královský labyrint je budován s odkazem na Karla IV. Vše se váže k základnímu kameni Svatovítské katedrály. Už v dřívějších dobách byly labyrinty nedílnou součástí takových staveb. A právě labyrint krále Karla IV. má na toto období cílit.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.