Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejlépe zachovaný vodní zámek, vypravte se na Egeskov

Nejlépe zachovaný vodní zámek, vypravte se na Egeskov

Kdo by neznal naši Červenou Lhotu, krásný zámek obklopený jezírkem. V Evropě ale můžete obdivovat mnohem větší skvost. Renesanční vodní zámek Egeskov, který stojí na dubových pilotech, a to přímo uprostřed jezera. Vypravte se do Dánska k nejlépe zachovanému renesančnímu zámku. 

Unikátní areál vodního zámku

První zmínky o usedlosti v místě se datují do začátku 15. století. Původní majitelé byli zemědělci a postavili si na ostrově rozlehlou usedlost. K místu se dalo dostat pouze přes most z pevniny. V průběhu desítek let nashromáždili velké bohatství a mohli si dovolit přebudovat usedlost na hrad. Už v prvních plánech se drželi záměru budování bezpečného rodinného sídla, dvě budovy s tajnými schodišti a dvojitou střechou jim dávaly úkryt před nepřáteli. Ti se na místo prakticky neměli jak dostat, padací most odstřihnul usedlost na ostrově. Egeskov byl vybudován na dubových pilotech a údajně jich bylo tolik, že stavbě podloží musel být obětován celý les.  

Renesanční zámek obklopený vodní hladinou

V 19. století byl areál přestavěn, interiér byl vybaven ve stylu renesance. Čeká vás krásná prohlídka místností s dobovým nábytkem, vše doplněno expozicemi trofejí, porcelánu ale i hraček. Dnešní Egeskov není jen tak nějaký hrad, jedná se o rozlehlý parkový areál doplněný hned několika muzei. Jedním z nich je muzeum motorových vozidel, mezi kousky automobilů naleznete i Harley Davidson z třicátých let dvacátého století. Není překvapením, že jej hojně navštěvují turisté z celé Evropy a v místě stráví i více než 10 hodin. Areál se stále doplňuje o nové atrakce, i kdybyste se sem vypravili opakovaně, Egeskov má co nabídnout. Egeskov je také moderní farmou s vlastní produkcí. 

Dětský ráj

Kdo zakoupí dětem domeček na hraní na zahradu, měl by se zajet inspirovat na Egeskov. Objevíte Tatianin palác, který otec stavěl pro dceru dlouhých 15 let, aby měla domek pro panenky a zahradní víly. Domek je zapůjčený z LEGO fondu a po mnoho let sklízí obdiv a zájem především nejmladších návštěvníků.
Krásná je procházka i v okolí zámku, dnešní areál je usazený v parku o rozloze dvaceti hektarů. Jsou zde atraktivní prvky pro děti, jako například bludiště nebo rozhledna
Potomci původních majitelů panství na Egeskově stále bydlí, udržují sídlo i okolí v perfektní kondici. Při návštěvě Dánska nesmíte Egeskov vynechat. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.