Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Unikátní památka jeskynního hradu zapsaná v Guinnessově knize rekordů okouzlí i vás

Unikátní památka jeskynního hradu zapsaná v Guinnessově knize rekordů okouzlí i vás

Když se řekne, největší jeskynní hrad na světě, možná byste jen nejistě kroutili hlavou. Jakmile uvidíte jeho fotografii, jistě si dominantu spojíte s blízkým Slovinskem. U vstupu do rozsáhlého jeskynního komplexu vás přivítá pohádková kulisa Predjamského hradu.  

Nedobytný hrad ve výšinách

Důvodem umístění středověkých hradů na skále je jejich nedobytnost a mnohem lepší obrana sídla. Když k tomu ještě připojíte skutečnost, že se obyvatelé mohli ukrýt v přilehlém jeskynním komplexu, máte domov na perfektní adrese. Predjamský hrad pochází ze 13. století a uchoval si svou krásu až do dnešních dní. Navazuje na něj druhý nejrozsáhlejší komplex jeskyní ve Slovinsku, ze kterého je však objevena jen malá část. 
Málo známou skutečností je, že se některé nešťastné události na hradě staly inspirací části knižní předlohy Hry o trůny. Aby vás kulisa skalního hradu nadchla, nemusíte být fanouškem Hry o trůny, zalíbí se určitě všem. 

Nevlídné bezpečí

Strategická poloha hradu a důmyslné propojení s blízkým jeskynním komplexem dělaly hrad bezpečným úkrytem, vnitřní prostory ale byly poměrně nevlídné. Vytápění bylo možné jen v ložnici, a to otevřeným krbem. Ostatní prostory hradu byly vlhké a mrazivé.
Dnešní prohlídkový okruh je přizpůsoben návštěvníkům z řad místních i zahraničních turistů, s vybavením a průvodcem se můžete v letním období vypravit i na prohlídku přilehlého jeskynního komplexu. 

Tranzitní Slovinsko

Slovinsko má spoustu krás a je škoda, že jej čeští turisté při cestě do Chorvatska jen míjí. Dobrým tipem je prodloužení letní dovolené o několik dní ve Slovinsku. Dvě noci můžete strávit ve Slovinsku cestou na letní dovolenou a prohlídnout si Predjamský hrad a oblíbené Postojnské jeskyně. Na prohlídku obou míst je možné zakoupit zvýhodněnou kombinovanou vstupenku. 
Cestou zpět z Chorvatska se na dvě noci zastavte u Bledského jezera nebo v termálních pramenech. Řada z nich je upravena jako moderní aquaparky, které si oblíbí zejména dětští návštěvníci. Cesta na dovolenou bude mnohem příjemnější a poznáte další zemi s mnoha atraktivními místy. 

Výzva pro páry

Kdo navštíví Slovinsko v páru měl by zkusit zdolat zdejší výzvu. Uprostřed Bledského jezera se nachází kostelík, ve kterém se pořádají svatby. Ke kostelíku vede necelá stovka prudkých schodů. Aby byli snoubenci sezdáni v kostelíku, musí ženich vynést nevěstu v den svatby až před brány kostela. Troufnete si pánové?

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.