Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

5 nejčastějších otázek při cestování s dětmi

5 nejčastějších otázek při cestování s dětmi

Kolik to bude stát? Potřebujeme pas, nebo stačí občanský průkaz? Můžeme si do letadla přinést tekutou stravu? A kam s kočárkem? Tyto a další otázky si možná budete klást, chystáte-li se na dovolenou s malými dětmi. Odpovědi na ty nejčastější jsme pro vás přehledně shrnuli v následujícím článku.

Na co před cestou nezapomenout?

Dovolená s malými dětmi pro mnohé rodiče představuje značnou výzvu. Zároveň je ale krásnou příležitostí k získání nezapomenutelných zážitků. Vzhledem k bezpečnosti a době transportu volí většina rodin leteckou dopravu. Právě nad ní však visí množství otazníků, které často vedou ke zbytečným obavám a stresu. Poradíme vám, na co byste před cestou neměli zapomenout, jak je to s doklady i to, jaké podmínky se vztahují na přepravu zavazadel či dětské stravy.

1. Doklady

Myslete na to, že při cestách do zahraničí musí mít všechny zúčastněné osoby, včetně dětí, vlastní, a hlavně platný cestovní doklad (OP nebo pas, nikoliv rodný list). Budete-li cestovat v rámci Evropské unie nebo do zemí v Schengenském prostoru a několika dalších výjimek (viz seznam níže), postačí vám i dětem občanský průkaz. Vstup do ostatních států je podmíněn cestovním pasem.

Kde stačí občanský průkaz?

  • Státy EU,
  • Albánie,
  • Bosna a Hercegovina,
  • Černá hora,
  • Makedonie,
  • Srbsko,
  • Norsko,
  • Švýcarsko,
  • Island.

Vyřízení dokladů

O cestovní doklad můžete zažádat na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. S sebou si vezměte rodný list dítěte, váš doklad totožnosti a také dítě, kterému doklad vyřizujete. Fotografie se totiž pořizuje přímo na místě. 

Lhůta pro vydání je u OP i CP zpravidla 30denní, takže vyřízení nenechávejte na poslední chvíli. V opačném případě můžete požádat o vydání dokladu ve zkrácené lhůtě, správní poplatek ale bude mnohem vyšší.

2. Cena letenky

Ceny letenek i jejich podmínky se u jednotlivých společností výrazně liší, a proto je třeba ověřit si je přímo u konkrétního dopravce. Obvykle ale platí, že děti do dvou let mohou letět zdarma bez nároku na sedadlo. Na starší děti se pak často vztahují speciální zvýhodněné ceny, není však výjimkou, že i za malé dítě budete muset uhradit plnou cenu.

3. Kočárek a zavazadla

Kočárek je zejména u malých miminek takřka nutností a rozhodně není důvod, proč byste jej kvůli cestě letadlem měli nechávat doma. Odbavení kočárku bývá zcela zdarma a nemusíte se obávat ani složitého balení. Ba naopak, můžete si jej ponechat u sebe po celou dobu čekání na letišti. Personál při odbavování provede označení a vy jej odevzdáte až bezprostředně před odletem. Poté bude uložen do zavazadlového prostoru a po přistání jej budete mít brzy opět k dispozici.

Jiná situace nastává u klasických zavazadel. Děti do 2 let bez vlastního sedadla obvykle nemají na přepravu vlastního zavazadla nárok. Starší děti si na palubu mohou vzít zavazadla buď ve stejném rozsahu jako dospělí, nebo se v rámci zvýhodněných tarifů mohou setkat s mírným omezením limitu.

4. Strava

Aby byl pro vaše děťátko letecký transport co nejpohodlnější, je třeba mu mimo jiné dopřát i jídlo, na které je zvyklé. Limity pro přepravu tekutin se na dětskou výživu naštěstí nevztahují, a tak můžete mléko, vodu, kaše, příkrmy a jiné přepravovat bez omezení. Připravte se ale na to, že převážená strava prochází při odbavení bezpečností kontrolou a v některých případech můžete být dokonce vyzváni, abyste ji ochutnali. Existují také letiště disponující speciálními přístroji, které závadnost stravy samy vyhodnotí.

5. Souhlas s vycestováním

Pokud na cestu do zahraničí berete cizí dítě, mohou po vás na hranicích vyžadovat tzv. Souhlas zákonného zástupce s vycestováním nezletilé osoby do zahraničí. Podobně i v případě, že váš potomek nemá stejné příjmení, se doporučuje obstarat souhlas druhého rodiče s vycestováním dítěte. Nutnost takového potvrzení si před cestou můžete ověřit na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR, v kapitole Informace o podmínkách cestování do jednotlivých států světa.
 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.