Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Lihovar je musoleem. Stojí za tím výtvarník David Černý

Lihovar je musoleem. Stojí za tím výtvarník David Černý

Průřez tvorbou výtvarníka a sochaře Davida Černého shlédnou návštěvníci nově na Smíchově v Praze. Na musoleum se proměnila budova bývalého lihovaru, návštěvníkům se představí pět pater výstavních síní naplněných unikátními exponáty. 

Nejen růžový tank

David Černý je znám díky několika kontroverzním dílům a počinům. Byl to právě on, kdo přetřel újezdský tank na růžovo a kdo instaloval mimina na Žižkovskou věž. Při procházce Prahou objevíte celou řadu jeho soch. 
Výtvarník nedávno oslavil kulaté 55. narozeniny a do uměleckého důchodu se rozhodně nechystá. V musoleu vás zaujme kráčející trabant, plastiky obřích pistolí nebo ztvárnění Alberta Einsteina z pryskyřice. 

Co je k vidění v musoleu

V musoleu si může návštěvník prohlédnout průřez tvorby. Stálá expozice uměleckých děl zahrnuje díla z ranného uměleckého období i poměrně nové kousky. K vidění jsou díla, která veřejnost spatří poprvé, a dokonce i nejrůznější návrhy a architektonické projekty. Jako součást rezidenční čtvrti Lihovar má poskytnout důstojný prostor pro prezentaci moderního umění. 
Pokochat se můžete i díly umělců hostujících výstav. Uvidíte fotografie Dana Marny, tvorbu Vladimira 518, graffiti Michala Škapa nebo malířská díla Filipa Černého

Odpočívejte v kavárně

Při prohlídkách exponátů a výstavních sálů se můžete zastavit v kavárně a baru. Oproti zbytku budovy je prostor baru a kavárny upraven v souladu s historií lihovaru. Varna byla téměř troskami po dlouhých 20 let, část se dokonce zřítila. Jistě si zasloužila nový směr a kompletní rekonstrukci. Celý komplex bude rezidencí s gastronomickým a kulturním centrem. Náročná a zdlouhavá přestavba splnila podmínku zachování bývalé varny a továrního komína. Varna je památkově chráněnou budovou a po rekonstrukci skvěle do konceptu zapadá.  

Artefakty součástí expozic

V budově se kromě lihovaru nacházela také octárna, Černého zaujalo hned několik přístrojů či sudy na výrobu octa, které sahaly až do druhého patra. Proto se rozhodl tyto zajímavé kousky zakomponovat do expozic
Na budovu v blízké době naváže bytová rezidenční výstavba. I ona však zachová prvky industriální smíchovské zástavby. Diskutuje se i o vztyčení druhého komína, který by byl obytný.

Rozmyslete si politickou orientaci

Stejně jako díla autora jsou provokativní i ceny vstupenek. Ti, kdo studují na uměleckých školách mají dražší vstupné a dvojnásobná cena vstupenky se požaduje po těch, kteří jsou levicově zaměřenými studenty. 


 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.