Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit na podzimní výlety v ČR

Kam vyrazit na podzimní výlety v ČR

Podzim je překrásným ročním obdobím, které vybízí k poznávání a objevování. Největším lákadlem je pochopitelně barevná příroda. Jedinečná atmosféra spojená s padajícím listím, příjemné klima a možnost vidět svět kolem sebe tak trochu v jiném kabátku. Možná právě proto by vás měly zajímat nejkrásnější podzimní výlety. Přinášíme vám seznam působivých míst v České republice, které se vyplatí vidět právě na podzim.

Průhonický park

Zavítat můžete do Průhonického parku nacházejícího se kousek od hranic hlavního města Prahy. Jeden z největších krajinářských parků v Evropě poodhaluje skutečnou podobu podzimu. Spousta stromů měnících svou barvu vytváří pohádkové pohledy do přírody. Až 240 hektarů dřevin, keřů a stromů hraje všemi barvami. Průhonický park vybízí k romantickým procházkám, které můžete zakončit například v Průhonickém zámku. Cenná lesní společenstva v údolí říčky Botič si vás doslova podmaní.

Chřiby na Moravě

Nezaměnitelnou podzimní atmosférou se pyšní i Chřiby na Moravě jinak označované jako Buchlovské hory. Vrchovina s překrásnými výhledy se v tomto období proměňuje do teplých a měkkých barev. Barevná nádhera je k vidění jak na Halenkovické vrchovině, tak na Stupavské vrchovině. Pokud chcete mít podzimní Chřiby, jako na dlani, zavítejte například na rozhlednu Brdo. Kamenná rozhledna s výškou 24 metrů se nachází na nejvyšším kopci široko daleko, takže si barevnou krajinu užijete opravdu do sytosti.

Dýňový svět

S příchodem podzimu se otevírá také Dýňový svět na Vysočině, konkrétně v obci Nová Ves u Leštiny. Na jednom jediném místě můžete vidět stovky pestrobarevných dýní, z nichž jsou vytvořeny stavby, ornamenty a mnohé další věci. Dýňový svět na statku u Pipků nabízí bohaté vyžití pro děti, možnost nákupu sortimentu, a především originální podívanou, kterou nikde jinde nespatříte. V prostorách statku je slámohřiště a prezentace desítek druhů dýní od těch dekorativních až po ty určené na vaření. Dýně si navíc můžete zakoupit a odvézt domů. Před návštěvou je vhodné provést rezervaci.

Vyhlídka Solenická podkova

Podzimní krajinu si nejvíce vychutnáte díky pořádnému výhledu do dáli. Takový vám nabízí vyhlídka Solenická podkova, a to v kombinaci s meandrem řeky Vltavy. Vyhlídka je situována na skaliskách Na Vraném. Na samém vrcholu se budete nacházet asi 150 metrů nad hladinou řeky. Dostat se sem můžete z obce Zduchovice. Solenická podkova předkládá krásný výhled na lesy v okolí, které ladí v barvách podzimu. Romantický výhled se pro vás stane nezapomenutelným zážitkem.

Cinibulkova stezka

Kokořínsko patří k překrásným oblastem České republiky. A to jste ho ještě nepoznali na podzim s nádechem romantických barev. Takovou možnost vám v ideálním případě nabízí Cinibulkova stezka dlouhá devět kilometrů. Časová náročnost je přibližně tři hodiny a není úplně vhodná pro děti a psy. Stezka vás provede lesem, labyrintem kokořínských skal a přidruženými cestami. V podzimním nádechu budete moci pozorovat různé útvary, mezi které patří Tutanchamon, Bludiště, Švédský val, Žába a Obří hlava. Poblíž můžete navštívit známé Mšenské pokličky.

Vyhlídka Máj

S podzimními vyhlídkami rozhodně nekončíme. Mezi nejkrásnější místa v ČR na podzim patří určitě Vyhlídka Máj. Hluboký skalnatý kaňon a protékající řeka Vltava ve tvaru podkovy. Přírodní scenérie, která v podzimních barvách doslova září. Výhled do dáli si budete užívat nad bývalými Svatojánskými proudy. Mezi obcemi Štěchovice a Slapy. Vyhlídka Máj je přístupná po žluté turistické stezce z obce Teletín. Fascinující pohled na řeku zalitou pastelovými barvami podzimních stromů si získá naprosto každého.

Svatošské skály u Lokte

Svatošské skály, to je přemíra skalních hranolů, pilířů a jehlanů. Místo obklopené spoustou dřevin, které na podzim vytváří nevídanou podívanou. Skály vznikly v Karlovarském žulovém masivu vlivem řeky Ohře. Překrásnou lokalitou prochází naučná stezka Doubí – Svatošské skály. V barevných porostech můžete spatřit řadu skalních tvarů s originálními názvy – Muzikanti, Svědkové, Tchyně, Svatoš, Zámek a Nevěsta se Ženichem. Naučná stezka má délku deset kilometrů a během cesty vás nemine ani zdolávání houpacího mostu. Svatošské skály jsou odpovědí na to, kam vyrazit na podzim.

Obří stůl a židle na Lánském vrchu

Krásnou podzimní atmosférou na vás dýchne i příroda kolem Lánského vrchu ve výšce 423 metrů nad mořem. Vrch u osady Sedm Lánů leží v Žulové pahorkatině, respektive v Rychlebských horách. Přidanou hodnotou tohoto místa a velkou zajímavostí je obří stůl a židle. Dohlédnete odtud na všechny přírodní krásy přilehlého okolí. Barvy podzimu vám nabídne část Hrubého Jeseníku, Smolný vrch, Kaní hora, Borový vrch i Boží hora. Jestliže nechcete minout obří stůl a židli, vydejte se po silnici ze Žulové do Javorníku.

Zámek Zbiroh

Během podzimního období si udělejte čas také na návštěvu zámku Zbiroh, který je obklopen překrásnou lesní krajinou. Spojit tak můžete dobré s užitečným. Mezi okolními barevnými stromy zámek doslova vyniká a přináší velice romantickou atmosféru. Vedle obsahově zajímavých prohlídek se vám dostane i překrásného výhledu. Energii načerpáte při procházkách okolním lesem. Využít můžete originální ubytování na zámku nebo poobědváte v nedaleké krčmě. Zámek Zbiroh je v kombinaci s podzimními přírodními scenériemi zkrátka dokonalý.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.