Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cestování se psem nebo kočičkou. Jak na to?

Cestování se psem nebo kočičkou. Jak na to?

Cestování s domácími mazlíčky znamená drobné komplikace, ale ušetří vám spoustu stesku a trápení. Zvířecí parťák bude stále s vámi a nemusíte přemýšlet, zda je o něj dobře postaráno ve zvířecím hotelu. Poradíme vám, jak cestovat s domácími mazlíčky i co mít s sebou. 

Cestování autem se zvířecím mazlíčkem

V ochranné přepravce a nejlépe v zavazadlovém prostoru by měl v autě cestovat pes i kočka. Psa rozhodně nenechte cestovat na klíně některé z osob nebo dokonce s hlavou vystrčenou z okýnka. Během cesty dělejte pravidelné přestávky a jízdu plánujte na chladnější část dne. Přepravku v zavazadlovém prostoru pečlivě zajistěte, aby se v zatáčkách nepohybovala po zavazadlovém prostoru. Pozor na kolony a dlouhá stání, teplota v kufru vozidla rychle stoupá. Krmení podejte až na konci cesty, zvolte suché krmení. 

Výběr destinace

Hotely a apartmány ubytují domácího mazlíčka buď zdarma nebo za drobný poplatek. Ne všichni ubytovatelé ale pobyt s domácím mazlíčkem umožňují, proto je třeba se předem dotázat. V dotazu uveďte, o jaké zvíře se jedná, u psů se uvádí i váha psa. Zároveň prověřte, zda jsou v blízkosti ubytování místa či pláže, kam mají domácí mazlíčci přístup. Mnoho pláží například vstup se psem zakazuje.

Klimatická oblast

Změny klimatu, horka nebo vysokou vlhkost vzduchu snášejí domácí mazlíčci s velkými obtížemi. Ulevit jim můžete úpravou srsti před cestou a častým pobytem v klimatizovaných prostorách nebo ve stínu. V jiné zemi se také mohou vyskytovat zcela odlišní parazité, nebezpečná jsou zejména subtropická onemocnění.

Zvířecí batůžek

S sebou vždy mějte misku na vodu, vodu, krmení, na které je zvíře zvyklé a pamlsky na cestu. Vezměte oblíbené hračky, pokud bude zvíře cestovat samo v přepravním boxu, dejte mu do něj váš kus oblečení. Samozřejmostí je vodítko, sáčky na výkaly, starý ručník nebo papírové ručníky. Mějte u sebe i vytištěnou fotku, kdyby se vám zvíře v cíli zatoulalo. 

Jak cestovat letadlem s domácím mazlíčkem

Letecké společnosti mají různá pravidla pro přepravu domácích mazlíčků. Zpravidla jsou přepravováni v zavazadlovém prostoru a dopravce si určuje velikost a zpracování přepravního boxu. Na dlouhé cesty mazlíčka důkladně připravte. Den před odletem (24 h) jej nekrmte a 8 hodin před odletem omezte množství podávané vody.  Box vystelte novinami nebo podestýlkou. Nezapomeňte box označit kontaktními údaji majitele. Náklady za přepravu zvířete se mohou vyšplhat až na tisíce korun. Nepříjemností je, že v některých zemích musí být zvíře po příletu umístěno do karantény. 
V kabině letadla je možné přepravovat jen menší plemena psů a kočky. Váha přepravního boxu i se zvířetem nesmí přesáhnout 8 kg a rozměrem se box musí vejít pod sedadlo pod vámi.  

Pravidla a předpisy pro cestování se zvířaty:

  • Zvíře má čitelné tetování nebo čip
  • Je očkováno proti vzteklině
  • Bylo odčerveno a ošetřeno proti parazitům
  • Má vyřízen evropský pas
  • Při cestách mimo EU vyřiďte veterinární osvědčení.

Zvířecí kinedril

Dlouhé cestování je pro zvířecí mazlíčky náročné a ani oni nejsou ušetřeni nevolnosti. U veterináře si můžete obstarat zklidňující přípravky, které zklidňují a umožní zvládnout cestu bez obtíží. Zdrojem zažívacích potíží může být i voda nebo strava v místě. Přibalte léky proti průjmu a veterinární probiotika. 

Mazlíkova lékárnička

Pes nebo kočka by měli mít na cesty účinnou ochranu proti parazitům. Dobře fungují spot-on přípravky nebo repelenty v obojcích. V lékárničce mějte pinzetu, dezinfekci a oční kapky. 
Kočky jsou velmi citlivé na změnu prostředí a cestování je stresující i pro mnoho psů. Proto pečlivě zvažte, do jakého prostředí se vydáváte a zda bude dovolená zábavou i pro vašeho čtyřnohého parťáka. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.