Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cestujte nalehko: Co si vzít s sebou na dovolenou k moři?

Cestujte nalehko: Co si vzít s sebou na dovolenou k moři?

Letní dovolená představuje pro většinu z nás dokonalý relax, díky němuž se můžeme alespoň na pár dní odreagovat od práce a všedních starostí a nabrat nové síly. Ještě před samotnou dovolenou nás však čeká jedna nepříliš zábavná věc: balení kufrů. Ať už se vydáváte na dovolenou k moři úplně poprvé nebo letíte za sluníčkem již několikátý rok v řadě, pravděpodobně si lámete hlavu s palčivou otázkou: Co všechno vlastně budete u moře potřebovat? A co byste naopak měli nechat doma? Sepsali jsme pro vás několik užitečných tipů, které vám s balením zavazadla zaručeně pomohou a usnadní vám tuto obtížnější, avšak nevyhnutelnou, část dovolené.

Čím méně, tím lépe!

Při balení kufru na dovolenou u moře rozhodně platí: méně je více. Pokud totiž poletíte k moři pouze s malým příručním zavazadlem, budete mít nejen o starost méně při odbavování na letišti, ale ušetříte tak i peníze, jelikož za příruční zavazadlo se u většiny leteckých společností nic neplatí a navíc si ho můžete vzít s sebou na palubu letadla a vyvarovat se tímto způsobem dlouhého čekání po příletu do cílové destinace. Dovolená strávená u moře má navíc tu výhodu, že během celého pobytu opravdu příliš věcí nepotřebujete. Co tedy kromě plavek u moře užijete a co vám bude v kufru zbytečně zabírat místo?

Proč cestovat nalehko?

  • ušetříte místo v batohu, kufru či tašce
  • balení vám nezabere příliš času
  • nebudete muset platit za odbavení zavazadla
  • strávíte méně času letišti, jelikož nebudete muset odbavovat zavazadla

Balení

  • Sbalte jen to, co opravdu využijete: Mnoho lidí chce na dovolené zapůsobit svým šatníkem a tak v kufru často skončí i věci, které jinak vůbec nenosí, jelikož mají pocit, že se jedná o perfektní outfit vhodný na dovolenou. Takové oblečení ovšem většinou skončí přesně tam, jako je tomu doma: pověšené ve skříni na ramínku či složené v kufru. Vezměte si tedy opravdu jen oblečení, které patří mezi vaše oblíbené a v němž se cítíte dobře a pohodlně a na dovolené nebudete řešit, zda vám sluší či ne.

  • Jako první velké předměty: Ačkoli se obsah vašeho kufru bude skládat pouze z velmi lehkých a nepříliš objemných věcí, přeci jen si pravděpodobně s sebou vezmete alespoň jedny džíny a bundičku, pro případ, že by se ochladilo nebo až budete chtít vyrazit na večerní procházku. Nanoste si proto všechny věci, které si chcete vzít s sebou, na jednu hromadu a vyberte z nich ty předměty, jež vám zaberou v kufru nejvíce místa. Těmi začněte. Snažte se je šikovně poskládat vedle sebe jako byste skládali puzzle. Zbytek menších věcí už do zavazadla naložíte mnohem snadněji a nebudete se muset stresovat, že se vám do kufru všechno nevejde.

  • Skládejte oblečení srolované: Velmi jednoduchá, avšak neocenitelná rada při balení oblečení do kufru je: rolujte. Ušetříte spoustu místa a navíc se oblečení nezmačká. Snažte se jednotlivé ruličky oblečení skládat velmi těsně vedle sebe, aby nedošlo během pohybování s kufrem k jejich rozmotání.

Co s sebou na dovolenou k moři?

Na dovolenou strávenou u moře je cestování nalehko ideální a rozhodně vám balení kufru půjde snadněji, než pokud byste vyráželi někam do velkoměsta nebo do chladnějších destinací. I tak je ale obtížné rozhodnout se, kolik kusů oblečení vzít s sebou, zda je lepší vzít si vlastní opalovací krém anebo si ho raději zakoupit až na místě... Na co byste se během balení k moři měli zaměřit?

Oblečení

Materiál: V tomto případě se rozhodně vyplatí sbalit si pouze oblečení z lehkého materiálu, v němž se nebudete na dovolené zbytečně potit a které vám navíc ušetří místo v kufru. Ovšem pro případ, že se večer u moře ochladí, je vždy lepší mít s sebou i lehčí bundu či svetr, které jen přehodíte přes ramena. Vhod mohou přijít také dlouhé kalhoty (ideálně plátěné).

Typ oblečení: Nejdůležitější věc, bez které nemůžete odjet je asi jasná: plavky. Pro jistotu si do kufru přibalte ještě jedny náhradní. U moře sice plavky pravděpodobně seženete v nějakém stánku nebo obchodě, nemusíte ovšem natrefit zrovna na správný střih, který by vám dobře seděl. Praktické jsou i plážové šaty či pareo. Nezapomeňte ani na obuv: kromě nezbytných žabek oceníte u moře i letní sandále, tenisky či baleríny. Skvělou vychytávkou je také sarong – maxi šátek, jež se dá použít jako deka, lehké šaty přes plavky nebo pomocník při převlékání na pláži.

Hygienické potřeby

Opalovací krémy: Přestože se dají opalovací krémy sehnat i v dané destinaci, vždy je lepší vézt si alespoň jeden „opalovák“ s sebou. Popálení od sluníčka rozhodně není nic příjemného a vy byste se před sluníčkem měli chránit, jak jen to jde. Důležitá je i péče po opalování, a tak by vaše kosmetická výbava neměla postrádat ani krém po opalování. U příručního zavazadla opět platí, že jednotlivé lahvičky nemohou mít více jak 100 ml.
 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.