Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cestujte nalehko: Sbalte si batoh na výlet do přírody efektivně

Cestujte nalehko: Sbalte si batoh na výlet do přírody efektivně

Výlety do přírody jsou skvělým únikem od pracovních povinností, shonu a stresu, jemuž se v dnešní uspěchané době už jen těžko někdo vyhne. Na toulky přírodou se nepochybně hodí nejlépe krosna či velký batoh, jež vám umožní snadné přemisťování po turistických stezkách, horách či jízdu na kole. Při tomto typu fyzicky náročnější dovolené se však mnoho lidí potýká s otázkou, co všechno vlastně budou na cestě potřebovat.

Jak to ale udělat, aby dané zavazadlo nebylo příliš těžké a neomezovalo nás během cesty a prozkoumávání přírody? Doma při balení se vám totiž zřejmě bude zdát, že v přírodě (mnohdy daleko od civilizace) budete potřebovat nesmírně obrovské množství věcí, které se vám ale do batohu či krosny nemohou nikdy vejít. Pálí vás stejný problém? Přečtěte si naše užitečné tipy, jak na snadné balení do přírody, kdy s sebou budete mít vše potřebné, aniž byste však museli přetěžovat svá záda.

Méně věcí, více zážitků

Aktivní odpočinek v přírodě vyžaduje řádnou přípravu a dostatečné vybavení. Prioritu by pro vás v tomto případě mělo představovat především jídlo a pití, bez něhož se v přírodě můžete ocitnout velmi snadno a jehož nedostatku byste litovali. Také myslete na vhodnou obuv. Ta by měla být pevná a pohodlná s tvrdou podrážkou. Nepodceňujte ani výběr oblečení – pohodlí a praktičnost jsou zde na prvním místě. Navštivte speciální obchody s oblečením do přírody, kde naleznete odolné oblečení, často doplněné o zpevněné části na kolenou či sedací části. Velmi praktické jsou také vesty, kalhoty a bundy s větším množstvím kapes, do kterých si můžete schovat některé potřebné věci.

Proč cestovat s méně věcmi?

  • ulehčíte si batoh, tašku či krosnu, s níž budete po celou dobu v přírodě
  • balení vám zabere méně času
  • vezmete si s sebou opravdu jen to, co využijete

Balení

  • Nezapomeňte na praktické věci: V přírodě vás velmi snadno může zastihnout nepřízeň počasí a tak v určité chvíli jistě oceníte pláštěnku v případě deště, kšiltovku zase využijete jako ochranu před slunečními paprsky. Pořiďte si také ochranný igelit na batoh, aby vám při dešti nepromokl.
  • Důležité věci sbalte do nepromokavých obalů: Jakmile vám na výletě něco zmokne, bude pro vás obtížné věci usušit, některé důležité či cenné předměty se navíc mohou nenávratně poškodit, proto se vyplatí si je pro všechny případy raději zabalit do ochranných obalů.
  • Buďte minimalisty: Namísto velké osušky si sbalte jen ručník a novou zubní pastu vyměňte za pastu, která je už z poloviny vypotřebovaná. Vždy záleží na tom, kolik dní v přírodě strávíte, pokud to však není více jak týden, menší velikosti balení vám ušetří spoustu místa.
  • Zkuste si vzít batoh na záda: Takto nejlépe zjistíte, zda se vám batoh či krosna dobře ponese a budete hned vědět, zda jste se dobře sbalili, či zda se budete muset pustit do balení znovu.

Co s sebou do přírody s krosnou?

Pro dobrodružnější a akčnější povahy, které preferují výlety do přírody, je cestování nalehko nejen nejlepší, ale také nevyhnutelnou volbou. S krosnou či batohem na zádech je po pár krocích znát každý gram navíc a střídmost je tedy při balení opravdu na místě. Co tedy na cestu do přírody do krosny zabalit?

Oblečení

Materiál: Volte rychleschnoucí materiály, které budou na rozdíl od bavlny suché do druhého dne. Umělá vlákna jsou navíc lehčí, skladnější a nemačkají se. Skvělou vychytávkou je oblečení z tzv. merino vlny. Tento lehký materiál je speciálně přizpůsobený k tomu, aby se dal nosit několik dní v kuse, aniž by tvořil zápach. Merino vlna je stoprocentně přírodní a pochází z vyšlechtěných ovcí z Nového Zélandu. Oblečení z tohoto materiálu se stalo v poslední době velmi populárním právě u cestovatelů.
 
Typ oblečení: Velmi praktické je oblečení s vícero využitím jako jsou například odepínací kalhoty, ze kterých můžete mít rázem šortky. Volte barvy, jež se spolu dají kombinovat, a počítejte s vrstvením oblečení. V případě, že se vydáváte na delší túru do zahraničí, kde budete cestovat v rozvojových zemích, podaří se vám oblečení často sehnat i přímo na místě za velmi příznivou cenu.

Hygienické potřeby

Krémy, spreje: Opalovací krém využijete nejen u moře, ale přijde vhod i po toulkách přírodou. Obzvláště vysoko v horách hrozí, že si spálíte obličej od sluníčka, a proto si opalovací krém vezměte s sebou. Nejdůležitější pro vás ovšem bude repelent, který vás dokáže uchránit od neodbytného hmyzu, komárů či klíšťat. Přibalte si do batohu i dezinfekční gel na ruce, který v přírodě nahradí vodu s mýdlem.

TIP: U každé věci, kterou si budete dávat do kufru, batohu či krosny si položte otázku: Na co budu tohle potřebovat? Pokud hned nepřijdete s jasnou odpovědí a začátek věty začnete s kdyby... raději nechte danou věc doma. Výjimkou jsou ovšem léky a potřeby první pomoci.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.